Şırnak ve Cizre'de taciz-tecavüz protestosu

Şırnak ve Cizre’de yaşanan istismar, taciz ve tecavüzler protesto edildi.

Şırnak merkez ve Cizre ilçesinde yaşanan istismar, taciz ve tecavüz olaylarına dikkat çekmek için Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) basın açıklaması düzenledi. Kamu Emekçileri Sendikalar Konfederasyonu (KESK) Cizre Temsilciliği önünde yapılan açıklamaya KESK üyelerinin yanı sıra Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Nuran İmir, Hüseyin Kaçmaz, HDP il ve ilçe yöneticileri, görevinden alınarak yerine kayyum atanan Cizre Belediyesi Eşbaşkanı Berivan Kutlu, Özgür Kadın Hareketi (TJA) ve CHP ilçe yöneticileri katıldı.

“Çığlık atmayı öğretmek yetmez, çocuk istismarına hayır” pankartının açıldığı açıklamada, “Koruma, aklama, yargıla!”, “Çocuk susmaz sende susma” ve “Şiddete tacize istismara hayır” dövizleri taşındı.

'AKP TETİKLİYOR'

Kitle adına konuşan Şırnak Eğitim Sen Şube Sekreteri Serap Ok, her gün yeni bir çocuk istismarı haberi ile karşılaştıklarını belirterek, “Bunun nedeni AKP hükümetinin cinsel istismarların üzerini örtmeye yönelik açıklamaları ve bu durumun yine AKP’nin cinsiyetçi politikalarından bağımsız olmayışıdır. Hukukun bu suçu işleyen kirli zihniyetlere ve o kirli ellere gerekli cezai yaptırımı uygulamamasıdır” dedi.

KORKUNÇ BİLANÇO

Ok, “2017’de güvenlik birimlerine mağdur olarak gelen çocuklara ilişkin istatistiğe bakıldığında toplam sayının 137 bin 482 olduğu bunun 18 bin 623 ünün cinsel istismar suçuna maruz kalan çocuklar olduğu yer almıştır. Ankara Barosu çocuk hakları merkezinin raporuna göre 2019 yılının ilk üç ayında 483 çocuk, cinsel istismara maruz bırakıldı. Yeni müfredatta bilime, sanata, spora, emeğe, mücadeleye, sevgiye, paylaşmaya, kadına yer yokken aile yaşamını kutsayan, kadını sosyal yaşamda yok sayan cinsiyetçi politikalar yaygınlaşmıştır” ifadelerini kullandı.

CEZASIZLIK

Cizre Merkez Anadolu Lisesi ve İstiklal Ortaokulu'nda yaşanan taciz olaylarının toplumu derinden yaraladığını aktaran Ok, “Özellikle Cizre Merkez Anadolu Lisesi’nde yaşan taciz olayındaki şahsa karşı neredeyse cezasızlık politikasının uygulanması, çocuklarımızın geleceği noktasında bizleri düşündürüyor ve kaygılandırıyor. Bu cezasızlık hali cinsel saldırı suçlarını işleyen kirli zihniyetleri cesaretlendiriyor ve bu suçların sistematik olarak artmasına neden oluyor. Milli Eğitim gerekli tedbirleri alsa idi belki de İstiklal Ortaokulu’nda bu vahim durum yaşanmayacaktı” dedi.

Cizre’de taciz olayına karışan öğretmen B.E.’ye sadece bir yıl kademe durdurma cezası verildiğini ve tekrar görevine döndüğüne dikkat çeken Ok, “Bu şahsın İstanbul’a tayininin çıkarıldığı söyleniyor. Bu iddia doğru mudur? Kamuoyuna bilgi verilmesi düşünülüyor mu? Çocuk tacizcisi B.E. nerede? Hangi şehrimizde? Hangi okulumuzda ve hangi çocuğumuzun yanında?” diye sordu. “Milli Eğitim Bakanlığı derhal bu öğretmeni görevden ihraç etmeli ve öğrencilerimizden uzaklaştırmalıdır” diyen Ok, bu kişinin tutuklanmamasının öğrenciler üzerinde korku ve güvensizlik yarattığını söyledi.

‘AKP AHLAKİ DEĞERLERİ BİTİRDİ'

HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir de, toplumsal ahlak değerlerinin çökme ile yüz yüze olduğunu belirterek, “AKP iktidarı politikaları sayesinde ülkenin yüzlerce kentince her gün onlarca çocuk cinsel istismara maruz kalıyor. Kadınlar her gün erkekler tarafında erkekleşen devlet tarafından ne yazık ki katlediliyor. Bir istismarı görmeyen hükümet herhangi bir kentte bir insana onlarca defa GBT adı altında kimlik soruşturmasını çok rahat yürütebiliyor. Cezasızlık politikası almış başını gidiyor. Toplumsal duyarlılığın dikkatini çekmek için bu noktada tepkileri örgütleyebilmek için milletvekilleri olarak yaşanan istismar olaylarına ilişkin soru önergeleri verdik ve vermeye devam ediyoruz. İstismar olaylarına ilişkin somut deliller olmasına rağmen failler bazı kişiler tarafından korunup başka yerlerde görev yaptırabiliyorlar. Attığımız her adımla 'terör var' gerekçesiyle ne bir araştırma komisyonu kuruluyor ne de yargı görevini yerine getiriyor. Ve bu durum rızaya dönüştürülüyor. Geleceğimiz olan çocukların yanında durmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Açıklama “Jin jîyan azadi”, “Cizre uyuma, çocuklarına sahip çık” sloganlarıyla sonlandı.