Amed ve Batman'da 'kaybedilenler' için buluşuldu

Amed ve Batman'da 'kayıplar' için adalet arayışı devam etti. Eylemde, cezasızlık politikası nedeniyle bugün de kayıpların olduğu vurgulandı.

AMED
Kayıp yakınları ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi, her hafta dernek binası önünde düzenledikleri “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” eylemlerinin 575’incisini gerçekleştirdi.
Eylemde konuşma yapan İHD Amed Şubesi Kayıp Komisyonu Üyesi Adnan Örhan, yıllardır verilen mücadelenin devlet yetkilileri tarafından bastırılmak istendiğine dikkat çekti.
Eyleme, Erzurum H Tipi Cezaevi’nde tutuklu olan ve yeri kayyumla gasp edilen Sur Belediyesi Eşbaşkanı ve 27 Aralık 1997 tarihinde kahvede otururken silahlı kişiler tarafından kaçırılıp, bir daha kendisinden haber alınamayan Mehmet Özdemir’in oğlu Cemal Özdemir, mektup gönderdi.
Tutuklanmadan önce babasının fotoğrafını taşıyarak eyleme katılan Özdemir, mektubunda, “Asla vazgeçmeyeceğiz. Şunu herkes bilsin ki, biz haklıyız" mesajını verdi.
Özdemir’in mektubunun okunmasının ardından 1992 yılında Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Yardere mevkiinde köy baskınlarını protesto etmek amacıyla gerçekleştirilen yürüyüşe askerlerce açılan ateş sonucu yaşamını yitiren Bedriye Gümüş’ün hikâyesi okundu.
Eylemde, gözaltında kaybedilen Ali Tekdağ ile “faili meçhul” cinayette yaşamını yitiren Mehmet Tekdağ kardeşlerin ablası İffet Tekdağ da kısa bir konuşma yaptı.

BATMAN
Batman’da ise kayıp yakınları İHD Şubesi öncülüğünde 481'inci kez dernek binasında bir araya geldi. Eyleme Batman Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Demir, HDP yöneticileri, Barış Anneleri Meclisi üyeleri ile kayıp yakınları ve insan hakları savunucuları katıldı. İHD Batman Şube yöneticilerinden Fahrettin Asutay, cezasızlık politikasının devam ettiği için Gülistan Doku ve Mehmet Bal'ın bugün kayıp olduğuna dikkat çekti.
Eylemde, 10 Şubat 1995 tarihinde Batman'ın Kozluk ilçesine bağlı Zediye Mezrası'na yapılan baskında 17 yaşında iken gözaltına alınan ve bugüne kadar kendisinden haber alınamayan Mehmet Şirin Maltu'nun akıbeti soruldu. Anne Sabriye Maltu'nun oğlu için İHD'ye yaptığı başvuru metni de eylemde okundu.