Artık Başûr’un köylerini de bombalıyor

Her gün bombardıman sesleriyle yaşadıklarını kaydeden Başûrê Kurdistanlı Haci Ramazan Mahmut, “30 yıldır PKK’yi bitirdiğini söylüyor. PKK’yi bitiremediği için bize saldırıyor. Eskiden dağları bombalıyordu, şimdi köyleri bombalıyor” dedi.

Başûrê Kurdistan’daki köyleri dönemin BAAS rejimi tarafından yakıldığı için başka köyde oturmaya başlayan Haci Ramazan Mahmut, şimdi de PKK’yi bahane eden Türk devletinin saldırıları altında olduklarını söyledi.

Haci Ramazan Mahmut, düşmanla savaşmak ve kendilerini savunmak için pêşmerge olduklarını belirterek, “Kardeşlerimizle savaşmak istemiyoruz. Benim kardeşim pêşmerge, başkasının kardeşi de gerilladır. Şimdi nasıl savaşsınlar, nasıl birbirlerini öldürsünler? Türkler, bunu istiyor şimdi. Köylülerimizi kışkırtıyorlar. Eskiden çok çektik bunlardan. Akıllandık, tecrübe aldık, acısını çok çektik” dedi.

Türk devletinin 30 yıldan fazladır dağları bombaladığını, her gün bombardıman sesleriyle yaşadıklarını kaydeden Haci Ramazan Mahmut, şunları söyledi: “30 yıldır PKK’yi bitirdiğini söylüyor. Nerede bitirdi, kimi bitirdi? PKK, gittikçe büyüdü, güçlendi. PKK’yi bitiremediği için bize saldırıyor. Eskiden dağları bombalıyordu, şimdi köyleri bombalıyor. PKK, halkın gözlerini açtırdı. Şengal’de, Kobanê‘de herkes gördü bunu. PKK olmasaydı Şengal nasıl temizlenecekti. PKK olmasaydı Kobanê de kurtulmazdı. Başûr halkı da bunun farkında. Bunlar, Kürtlerin birliğini sağladı.”

KÜRTLERİN BİRLİĞİ KAZANDIRIR

İsmini vermek istemeyen 25 yıllık bir pêşmerge ise şunları anlattı: “1997’de PKK ile savaştık. Ne geçti elimize? Hiçbir şey geçmedi. YNK ile savaştık, PKK ile savaştık. Bir şey olmadı, bir şey kazanmadık. Kürtler birbirine girdiler, birbirlerini öldürdüler. Sorunlar çözülmedi. Biz daha Şengal’i unutmadık. Şengal’i bıraktık. Gerilla geldi, birlikte savaştık. Kürtler bir oldu. Kürtler bir olunca kazandılar. Pêşmerge bunları unutmamış ama bir şey yapamıyor. Bir televizyon kanalına, radyoya, gazeteye bile konuşamıyor. Gerçekleri söyleyen pêşmergeyi işten atıyor, maaşını kesiyor, hapis veriyorlar. Türkiye gibi olduk. Kürtleri ancak bir olmak kurtaracak. Birbirimizin katili olmayacağız. Kürtler artık ihanet etmemeli.”