Baro Başkanlarına Vanlı avukatlardan destek

Ankara’da Baro Başkanların yönelik gerçekleşen polis saldırı Van'da meslektaşları tarafından düzenlenen basın açıklaması ile protesto edildi.

Avukatlık Kanunu’nda yapılması planlanan değişikliklere tepki göstermek için Türkiye'nin çeşitli kentlerinden Ankara’ya doğru yürüyen ve bugün Ankara’da polis engeliyle karşılaşan ve polisin sert bir biçimde Baro Başkanların yaptığı saldırıya tepki göstermek için Van Barosu tarafından basın açıklaması düzenlendi.

Basın açıklamasında konuşan Van Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Doğan İlhan şunları belirtti: “Türkiye genelinde Baro Başkanlarının günlerdir sürdürdüğü ‘Savunma Yürüyor’ eylemi bugün Ankara'da yapılacak olan açıklama ile sonlandırılacaktı. Ancak gelinen noktada baro başkanlarımızın bu yürüyüşü kolluk tarafından engellenmiştir. Türkiye'nin dört bir köşesinden Ankara’ya yürümek üzere Anayasal haklarını kullanan 60’a yakın Baro Başkanı Ankara girişinde kolluğun haksız, hukuksuz, orantısız müdahalesi ile karşılaşmıştır. Bazı Baro Başkanları fiziksel müdahaleye uğramış Van Barosu Başkan Yardımcımız Av. Hamza Çiftçi müdahale esnasında kolluk tarafından copla vurulmuş, Antep Baro Başkanımız ise kolluk tarafından polis kalkanlarıyla darp edilmiştir. Ayrıca Baro Başkanlarının üzerine kolluk araçlarının sürüldüğü görüntülerden anlaşılmaktadır.

Bizler Van Barosu olarak kolluğun hukuksuz davranışlarına tabi ki alışığız. Bu durum son zamanlarda hukuksuzluğun da ötesine geçerek pervasız bir hadsizlik haline evrildiği tartışmasızıdır. Bütünüyle barışçıl şekilde gerçekleşen ve avukatlar ile baroların hak taleplerinin dile getirildiği bu yürüyüşe Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmeleri İle korunan toplantı, gösteri ve yürüyüş hakkını ortadan kaldıracak şekilde yapılan keyfi ve ölçüsüz müdahale talihsiz utanç verici ve bir o kadar da kabul edilemezdir.”