Cizre şehitleri 4. yıl dönümünde anıldı

HDP Cizre İlçe Örgütü, 4. ölüm yıl dönümlerinde Cizre şehitlerini andı.

Şırnak'ın Cizre ilçesinde 2015 ila 2016 yılları arasında ilan edilen 79 günlük 'sokağa çıkma yasağı'nın, soykırımcı saldırıların devam ettiği 7 Şubat 2016'da, mahsur kaldıkları evlerin bodrum katlarında katledilen onlarca kişi, ölüm yıl dönümlerinde anıldı.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Cizre İlçe Örgütü basın açıklaması gerçekleştirdi. HDP binası önünde yapılan anmaya HDP Şırnak milletvekilleri Nuran İmir ile Hüseyin Kaçmaz, HDP Şırnak eski Milletvekili Ferhat Encü, Tevgera Jinên Azad (TJA), Cizre İlçe Örgütü ve çok sayıda kişi katıldı. Açıklamayı HDP Cizre Eşbaşkanı Üzeyir Kılınç okudu.

'300'E YAKIN KİŞİ KATLEDİLDİ'

Hafızalara “vahşet bodrumları” olarak kazınan katliamın üzerinden 4 yıl geçtiğini hatırlatan Üzeyir, söz konusu 'yasak' boyunca yaşanan çatışmalarda 300’e yakın kişinin katledildiğini kaydetti. Üzeyir, şunları söyledi:
“Operasyon sırasında kullanılan ağır silahlardan kaynaklı Yafes, Sur, Cudi ve Nur mahallelerinde yer alan 3 bine yakın ev kullanılamaz hale getirildi. Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği ilçede yaşananlara dair ‘Kıyamet benzeri bir tablo’ tanımlamasında bulunmuştur. Sokağa çıkma yasakları sırasında yaşam hakkı ve ağır insan hakları  ihlalleri yaşanmıştır. En temel insan hakkı olan yaşam hakkı ihlal edilmiştir. Söz konusu yasak, yalnızca sokağa çıkma yasağı değil açıkça görüldüğü üzere yaşama yasağıydı."

'SORUMLUSU AKP'DİR; PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ'

Açıklamanın devamında şunlar kaydedildi:
"Cizre katliamı da AKP iktidarı tarafından bir katliam dosyası  olan Roboski gibi Ankara’nın  karanlık dehlizlerinde kaybettirilmeye çalışılıyor. Yaşamını yitirenlere ilişkin hukuki süreçlerde ve açılan soruşturmalarda hiçbir ilerleme sağlanmamış tam aksine açılan davaların büyük çoğunluğu takipsizlikle sonuçlanmıştır. Adeta 90’lı yıllardaki 17 bin  faili meçhul cinayetin tekrarıyla karşı karşıyayız. Failler iktidar tarafından korunuyor ve dosyalarda yine cezasızlık örneği sergileniyor. Bu vahşetin sorumlusu AKP iktidarıdır. Failler ortaya çıkarılıp ceza almadıkları sürece AKP iktidarının peşini bırakmayacağız. En aşağısındakinden  en tepesine kadar sorumlular yargılanacak.”