DFG'den Haziran raporu

DFG, Haziran'da 2 gazetecinin tutuklandığını, 3 gazeteciye hapis cezası verildiğini duyurdu. Gözaltı, tutuklama ve soruşturmalar da sürdü. DFG, "İktidar gerçeğin halka ulaşmasından korkuyor" dedi.

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), Haziran ayı Gazetecilere Yönelik Hak İhlalleri raporunu açıkladı. Haziran ayında 2 gazeteci tutuklandı, 3 gazeteciye hapis cezası verildi, 6 gazeteci gözaltına alındı, 7 gazeteci hakkında soruşturama, 2'si hakkında ise dava açıldı, 1 gazeteci saldırıya uğradı, 3 gazeteci tehdit edildi, 38 gazetecinin yargılanmasına devam edildi.

97 GAZETECİ TUTSAK

Raporda, Haziran ayı itibarıyla ülkede 97 gazeteci bulunurken, bu ay içinde bir gazeteye 45 gün yayın kesme cezası, RTÜK'ün bir yayın kuruluşuna yayın durdurma cezası verdiği kaydedildi. Raporda, 48 haber, 89 sosyal medya paylaşımı engellendiği açıklandı.
Raporda, Gazetecilerin tutuklanmadığı veya gözaltına alınmadığı herhangi bir ay neredeyse yok. Buradan yola çıkarsak Türkiye’nin gazeteciler için bir cezaevine çevrildiğini rahatlıkla görebiliriz" denildi.

'GERÇEĞİN HALKA ULAŞMASINDAN KORKUYORLAR'

Raporda şunlar da kaydedildi:
"AKP-MHP iktidarının basın birimi gibi çalışan iktidar yanlısı medya dışında tüm basın çalışanları baskıya maruz kalıyor ve terörize edilerek mesleğin dışına itilmeye çalışılıyor. RTÜK’ün son olarak Tele-1 ve Halk TV’ye verdiği 5 günlük yayın durdurma cezası yaşadığımız kâbusun son örneğidir.  Şu unutulmamalıdır ki; bir yerde basına yönelik baskı varsa orada yönetenlerin görülmesini istemediği, halka ulaşmasından korktuğu gerçekler vardır. Basına yönelik tüm baskıların kaynağı da işte budur. İktidar kanadı, halkın olan biteni tüm gerçekliğiyle görmesini engellemek için doğru habercilik yapan gazetecileri engelleme yolunu seçmiş ve kendi medyasını oluşturmuştur. Özetle; halkın AKP ve MHP dışındaki hiçbir çevreyi görmesi ve duyması istenmiyor."
Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sanal medyanın tümden kapatılması yönündeki açıklamasına da tepki gösterilen raporda, "Yapılacak düzenlemelerle muhalif seslerin duyulduğu çok az sayıdaki mecralardan biri olan sosyal medya da denetim altına alınmak isteniyor" diye kaydedildi.

'İKTİDAR YANLISI BASIN GERÇEKLERİN KASABINA DÖNÜŞTÜ'

DFG, "Her geçen gün halktan biraz daha uzaklaşan bir kesim medya ise iktidara yaranmak için meslek etiğini daha fazla zedelemeye ve gazeteciliğe zarar vermeye devam ediyor" derken, HDP'ye dönük ambargoya dikkat çekti ve şunları ekledi: "iktidar yanlısı basın gerçeklerin kasabına dönüşmüştür. Mevcut hükümetin yaratmak istediği basın profili de maalesef budur."