Doğu Kürdistan’da genel grev

İran ve Doğu Kürdistan’da iki buçuk ayı aşkın bir süredir devam eden protesto eylemleri kapsamında, genel grev başlatıldı.

PJAK ve diğer Doğu Kürdistan partilerinin çağrı ardından İran devletinin şiddetli saldırılarına maruz kalan Doğu Kürdistan halkına destek olmak ve eylemcilerle dayanışma göstermek amacıyla Doğu Kürdistan ve İran’da genel grev başlatıldı.

Çok sayıda kentte esnaf kepenk kapattı. Sanal ağlarda yayınlanan görüntüler greve geniş katılım gözleniyor.

Sanal ağlarda yayınlanan görüntüler özellikle Sine, Kirmaşan, Urmiye, Bane, Meriwan, Mahabad, Seqiz, Diwandere, Rewanser, Bukan, Nexede, Ciwanro, Kamiran, Qurwe, Piranşar, Serpêlî Zehwa, Şino gibi Doğu Kürdistan kentlerinde greve geniş bir katılım gözleniyor.

İran’ın birçok kentinde de benzer görüntüler var. Meşhed kentinde de esnaf kepenk kapatarak eylemcilere destek verdi.

16 Eylül’de Tahran’da Kürt genç kadın Jina Emini’nin ahlak polisleri tarafından katledilmesinden bu yana benzeri görülmemiş bir halk hareketi yaşanıyor.

Geçen hafta Doğu Kürdistan’da 50’yi aşkın kişi devlet güçlerince katledildi.

İran İnsan Hakları Örgütü’ne göre eylemlerin başından bu yana ülke genelinde 51’i çocuk olmak üzere en az 416 kişi katledildi.

Başka muhalif kaynaklar katledilenlerin sayısının 640’a ulaştığını belirtiyor. İnternet sitelerinde katledilen 516 kişinin isim listesi de var.