Halka hizmet 'suç' sayılmış

Van’da 4 yıldır halk ve kurumlar üzerinde yoğun bir baskı olduğunu dile getiren avukat Cemal Demir, belediyelerin halka yaptığı tüm hizmetlerin suç sayılarak iddianame hazırlandığını söyledi.

Devletin, Van ve bölge illerinde son 4 yıldır demokratik kurumlar ve halk üzerinde yoğun bir baskısı olduğunu dile getiren avukat Cemal Demir, bu baskıların giderek artığını söyledi. Devletin başındakilerin, halkın kendi politikalarına itiraz etmesini istemediğini belirten Demir, "Bilindiği gibi devletin ekonomik politikası çok kötü durumda, bu da halkı çok derin etkilemektedir. Kötü giden ekonomik politikalarına rağmen, halkın bu konuda konuşmasını ve sesini yükseltmesine izin verilmediğini görüyoruz" diye konuştu.

Halk yönelik ekonomik baskının yanı sıra siyasi olarak bir baskı oluşturduğunu vurgulayan Demir, "Son dönemlerde gözaltı ve tutuklamalar da artış olduğunu görmekteyiz. Devlet, 4 yıldır bölgede ve Van’da HDP’li belediyelere kayyum atadı. Van Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere, Van’daki tüm HDP’li belediyelere kayyum atandı. Belediye eş başkanları görevden alınarak, meşru bir zemin yaratmak içinde sudan bahanelerle tutuklandı" dedi.

İDDİANAMEDE SOMUT HİÇBİR ŞEY YOK

İpekyolu Belediye Eşbaşkanı Azim Yacan ve Şehzade Kurt'a açılan davaya değinen Demir, devamla şunları belirtti: "Bu günlerde İpekyolu Belediye Eşbaşkanları davaları başlayacak. Biz bu davaya baktığımızda, iddianamede somut hiçbir şey yok. İddianame çok acele hazırlanmış ve tümüyle soyut gerekçeler bulunuyor. Belediye eş başkanlarını suçlayacakları hiçbir şey bulamadıkları için, belediyenin yaptığı hizmetleri suç olarak iddianameye almışlar. 10 Şubat’ta belediye eş başkanların duruşması görülecek.

İddianameye ve dosyalarına batığımızda belediye eş başkanlarını suçlayacak hiçbir şey olmadığı için, eş başkanların serbest bırakılmasını bekliyoruz. Dosyalarında halka yapılan hizmetler, basına verilen demeçler, belediye çalışmaları, halkın belediyeye yaptığı ziyaretler tutanak haline getirilmiş. Bu sadece İpekyolu Belediyesi için geçerli değil, Amed, Van, Mardin büyükşehir belediyeleri başta olmak üzere diğer tüm belediyelerin iddianamelerinde de durum aynı. HDP’li belediyelere yapılan baskılar ve kayyum atama politikaları böyle devam etmeyecektir. Çünkü onların ellerinde somut hiçbir şey yok."