Hasta tutsak Eroğlu'na 2 ağırlaştırılmış müebbet!

Nusaybin Davası’nın duruşmaları devam etti.  Hasta tutsak Ramazan Eroğlu’na 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.

Mardin'in Nusaybin ilçesinde soykırımcı saldırıların olduğu 26 Mayıs 2016'da gözaltına alındıktan sonra tutuklanan 17'si çocuk 70 kişi hakkında açılan ve daha sonra tefrik edilen Nusaybin Davası’nda duruşmalar devam ediyor. Bugün de üç tutsağın duruşması görüldü.

2 AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET!

İlk olarak Trabzon Beşikdüzü T Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki hasta tutsak Ramazan Eroğlu’nun duruşması görüldü. Eroğlu, Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katıldı.
Duruşmada söz alan Eroğlu’nun avukatı, müvekkili hakkında verilen ifadelerin işkence ile alındığını söyledi.
Mahkeme heyeti, Eroğlu’na “Ülke bütünlüğünü ve birliğini bozma” iddiasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, “Kasten öldürmeye teşebbüs” iddiasıyla ağırlaştırılmış müebbet ve “Kamu malına zarar verme” suçundan ise 3 yıl ceza verdi.

'CEZAEVİ SAVUNMAMA EL KOYDU'

Daha sonra Elazığ T Tipi 2 No’lu Kapalı Cezaevi’nde bulunan Nurullah Akyüz’ün duruşması görüldü. Akyüz, tutuklu bulunduğu cezaevinin savunmasına el koyduğunu, bundan dolayı savunma yapamayacağını belirtti. Duruşma 24 Ocak 2020 tarihine ertelendi.
Ardından Rojhat Aydın’ın duruşması görüldü. Tokat T Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulanan Aydın, avukatının duruşmada hazır olmadığını ve bundan dolayı savunma yapmayacağını belirtti. Duruşmayı 20 Şubat 2020 tarihine ertelendi.

28 KİŞİ HAKKINDAKİ KARAR

Nusabin Davası'nda daha önce de 28 tutuklu hakkındaki karar açıklanmıştı. Kararlar şöyleydi:
"Yasemin Erkol 10 yıl, Özgür Sevim ağırlaştırılmış müebbet ve 25 yıl, İlyas Doğan, Ömer Karataş, Osman Bozkurt, Hamit Acur ve Akar İkbal ağırlaştırılmış müebbet ve 15 yıl, Sadık Tan, Bayram Sevgin, Fırat Dari, Mazlum Yaşa ve Hatip Oyman ağırlaştırılmış müebbet ve 18 yıl, Ercan Dolaşır ağırlaştırılmış müebbet ve 10 yıl, Erkan Benli ağırlaştırılmış müebbet ve 20 yıl 3 ay, Baver Başar ağırlaştırılmış müebbet ve 19 yıl, Mehmet Ziriğ ağırlaştırılmış müebbet ve 17 yıl, Süleyman Göksel Yerdut ağırlaştırılmış müebbet ve 15 yıl, Dilber Tanrıkulu ağırlaştırılmış müebbet ve 26 yıl, Tufan İlbaş ise ağırlaştırılmış müebbet ve 27 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı."
Tutuklandıklarında yaşları küçük olan Şükrü Aybek, Heja Alğan, Emre Topçuoğlu, Baran Eman, Çeçan Kilkaya ve Dilan Aslan’a 35’er yıl 10’ar ay hapis cezası verildi. Yine Mardin 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde daha önce yargılanarak, müebbet hapis cezasına çarptırılan Hüseyin Bağ’a 11 yıl, Zehra Kaya’ya 18 yıl, Fatma Aslan’a da 21 yıl 7 ay hapis cezası verildi.

FEDAİ EYLEMCİLERİN DOSYASI KAPATILDI

Tutsaklardan Medya Çınar ve Siraç Yüksek, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride karşı cezaevlerinde fedai eylem düzenlediklerinden dolayı haklarında açılan davalar kapatıldı.