HPG’li Muratpur, Maxmûr’da son yolculuğuna uğurlandı

DAİŞ çeteleriyle çatışmada şehit düşen HPG gerillası Ahmed Muratpur (Bêkes Urmiye) için Maxmûr’da tören düzenlendi.

Şehit Rüstem Cudi (Maxmûr) Kampı’nda 2 Şubat’ta DAİŞ çeteleri ve HPG -YJA STAR gerillaları arasında şiddetli çatışmalar yaşanmış, 2 DAİŞ’li silahlarıyla beraber ölü olarak ele geçirilmişti. Çatışmalar akşam saatlerine kadar devam etmiş, HPG gerillası Ahmed Muratpur (Bêkes Urmiye) şehit düştü.

Şehit düşen HPG gerillası için Rüstem Cudi (Maxmûr) Kampı Şehit Aileleri Kurumu’nda binlerce kamp sakininin katıldığı kitlesel bir cenaze töreni düzenlendi. Muratpur, halkın omuzlarında, sloganlar eşliğinde tören alanına getirildikten sonra, devrim şehitleri için yapılan saygı duruşunun ardından tören başladı.

‘MAXMÛR’U ÖZGÜRLÜK SAVAŞÇILARI KORUDU’

Törende konuşan Maxmûr Halk Meclisi Eşbaşkanı Hacı Kaçan, şunları söyledi:

“Maxmûr halkı olarak özgürlük yürüyüşü sürecinde ağır bedeller verdik. Halk olarak çok iyi biliyoruz ki özgürlük savaşçıları dışında şimdiye kadar kimse bizi korumadı. Şehit Bêkes ve onun yoldaşları, sadece Maxmûr halkını değil, bütün halkları savunmak için mücadele yürüttüler. 2014 yılı sürecinde DAİŞ çetelerinin bölgeye saldırmasıyla Şengal’den Xanekin’e ve Rojava’ya kadar her yerde hem halkımızı hem de bütün bölge halklarını gerillalar savundu. Bu durum herkes tarafından bilinen bir gerçekliktir. Halkımızın üzerine her yerde yapılan bu kirli saldırılar devletler arası yapılan komploya bağlıdır ve Maxmûr halkı üzerinde yürütülen ambargo bunlardan bağımsız değildir, ambargo bu saldırıların bir parçasıdır. Bütün halkımız bu gerçeği bilmeli ve buna göre yaklaşmalıdır. Maxmûr halkı adına Kürdistan Yönetimine çağrıda bulunuyoruz: Kürdistan yönetimi sorumluluklarını yerine getirmeli ve kamp halkı üzerindeki tehlikeli saldırıları görerek bunlara karşı mücadele etmelidir. Halk olarak hiçbir kirli saldırı ve komplo karşısında şimdiye kadar teslim olmadık, bundan sonra da olmayacağız”.

‘ÇETELERİN SALDIRISIYLA YÜZ YÜZE BIRAKTILAR’

Maxmûr İştar Kadın Meclisi adına konuşma yapan Nuran Sezgin ise şunları dile getirdi:

“Maxmûr halkına karşı oynanan oyunlar ve bunların arkasında olanların adı insanlık tarihine kara bir leke olarak geçecektir. Bölgesel hükümet ve merkezi hükümet, aynı zamanda uluslararası kurumlar Maxmûr halkını savunduklarını söyleseler de her defasında kamp halkını çetelerin saldırılarıyla yüz yüze bırakıyorlar, bu tutumları tarihe kara bir leke olarak geçecektir. Şehit Bêkes genç yaşlarda tarihi bir zamanda devrim saflarına katıldı ve halkını korumak için korkusuz bir biçimde Şehit Viyan Soran’ın şehadet gününde şehitler kervanına katıldı. Bêkes, Doğu Kürdistanlı olmasına rağmen halkını korumak için buraya geldi ve halkını korumak için kendini feda etti. Bir kez daha şehitlerimizi minnetle anıyor ve şehitlerimizin izinden gideceğimizin sözünü Önderliğimize ve şehitlerimize veriyoruz.”

Konuşmaların ardından cenaze defnedilmek üzere sloganlar eşliğinde Maxmûr Şehitliğine doğru uğurlandı. Muratpur, “Şehîd namirin” ve “Bijî Serok Apo” sloganlarıyla, Maxmûrlu annelerin ağıtları eşliğinde toprağa verildi.