Kayıp yakınları: Acilen demokratikleşmeye ihtiyaç var

İHD ve kayıp yakınları, katledilen M. Emin Çelik için buluştu. Eylemde, "Türkiye’nin acil olarak bir iç barışa, demokratikleşmeye ihtiyacı var" denildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi ve kayıp yakınlarının başlattığı "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" eyleminin 573'üncüsü düzenlendi. İHD binası önünde yapılan eylemde kayıplara ait fotoğraflar açıldı. Eylemde konuşan İHD Şube Eşbaşkanı Abdullah Zeytun, gözaltında kaybedilenlerin faillerinin açıklanması, faillerin yargılanıp cezalandırılmasını istedi.
Türkiye’nin barışçıl ve insan hakları odaklı politikalar yerine 'güvenlikçi' politikalarda ısrar ettiğini dile getiren Zeytun, "Türkiye’nin acil olarak bir iç barışa, demokratikleşmeye ihtiyacı var.  Bekçilere sınırı belli olmayan yetkiler vermek yerine, demokrasi bekçilerinin hukuk ve adalet arayışcılarının artması gerekmektedir" diye belirtti.

Açıklamanın ardından, İnsan Hakları Kayıp Komisyonu üyesi Adnan Örhan ise 28 Ağustos 1994'te Batman'ın Kozluk ilçesinde katledilen M. Emin Çelik'in hesabını sordu. Örhan, M. Emin Çelik ile akrabası Medi Çelik'in Muzaffer Durmaz'ın evine misafirliğine gittiğini belirterek, misafirlikteyken Özel Harekat Timlerinin ifade alma gerekçesiyle M. Emin Çelik ve Medi Çelik'i evden çıkardığını söyledi. Örhan, M. Emin Çelik ile Medi Çelik'in evden çıkarılmasından sonra tarandığını, M. Emin Çelik'in olay yerinde yaşamını yitirdiğini, Medi Çelik'in ise kaçarak katledilmekten kurtulduğunu anlattı.