Kayıp yakınları: Elçi dosyasının takipçisi olacağız

Katledilmesinin yıl dönümünde "mağdurların avukatı" olarak tanımladıkları Tahir Elçi’yi anan Amed’eki kayıp yakınları, Elçi dosyasının takipçisi olacaklarını dile getirdi.

Her hafta Kayıp yakınları ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi tarafından yapılan “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” eylemi gerçekleştirildi. Eyleminin 616'ncısı online yapılırken, her hafta bir kayıp öyküsünün hatırlatıldığı eylemin bu haftaki gündemi 28 Kasım 2015 tarihinde Sur’daki Dört Ayaklı Minare’nin önünde katledilmesinin yıl dönümü olan Amed Barosu Başkanı Tahir Elçi’ydi.

Kayıp yakınları adına Tahir Elçi’nin hayat hikayesini paylaşan İHD Amed Şubesi Başkanı Abdullah Zeytun, aynı zamanda dernekleri üyesi olan Elçi’nin 1990’lı yıllarda yargısız infaz, faili meçhul ve köy yakma davalarında mağdurların avukatlığını üstlendiğini belirtti.

ELÇİ PEK ÇOK DAVANIN TAKİPÇİSİYDİ

“Elçi, 1994 yılında 26 kişinin ölümüne neden olan Kuşkonar ve Koçağılı köylerinin bombalanması, Lice Davası, Temizöz Davası, Roboski Katliamı gibi pek davanın avukatlığını yaptı” diyen Zeytun, Elçi’nin Sur’da bulunan Dört Ayaklı Minare önünde çatışmalarda zarar gören tarihi eserlere ilişkin açıklama yaparken öldürüldüğünü hatırlattı.

Zeytun, Tahir Elçi cinayetine ilişkin yürütülen soruşturma süreci ve ilk duruşması 21 Ekim’de görülen dava yargılaması üzerinde de durdu. Zeytun, “Olaya ilişkin Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma 4,5 yıl sonra TMK ile yetkilendirilmiş ihtisas mahkemesi olan Diyarbakır 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesinde kabul edilen iddianame ile davaya dönüşmüştür. Hazırlanan iddianamenin sevk maddesinde Tahir Elçi’nin öldürülmesi olayı hakkında taksirle insan öldürme suçunun oluştuğu değerlendirilmesi yapılmıştır” dedi.

‘KAMUOYUNUN İLGİSİNİ KIRMAYA ÇALIŞTILAR’

Görülen ilk duruşmaya izleyici kısıtlaması getirilerek kamuoyunun ilgisinin kırılmaya çalışıldığını ifade eden Zeytun, duruşmada söz almak isteyen müşteki ve vekillerin ise salondan çıkarılmak istendiğini kaydetti.

Karşılaşılan bu yaklaşımdan ötürü mahkeme heyetinin adil ve usule uygun yargılama yapamayacağı kanaatinin oluştuğunu söyleyen Zeytun, bunun üzerine aile avukatlarını ‘reddi hakim’ talebinde bulunduğunu belirtti.

Bir sonraki duruşmanın 3 Mart 2021 tarihinde yapılacağını dile getiren Zeytun, “Av. Tahir Elçi’nin katledildiği olaya ilişkin hukuk ilkelerinden ve ciddiyetinden yoksun bu davanın, gerçek anlamda adaletin sağlandığı bir davaya dönüşmesi için mücadele edeceğimizi ve takipçisi olacağımızı kamuoyuna saygı ile paylaşmak isteriz” diye konuştu.