Kayıp yakınları, Gülistan Doku için buluştu

Amed ve Batman'da kayıp yakınları, adalet arayışlarını sürdürdü. Eylemlerde Gülistan Doku'nun kaybedilmesine dikkat çekildi.

AMED
Kayıp yakınları ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi, her hafta dernek binasının önünde düzenlenen “Kayıplar bulunsun failler yargılansın” eylemlerinin 571’incisini gerçekleştirdi. Kayıplara ait fotoğrafların taşındığı eylemde konuşan İHD Amed Şube Başkanı Abdullah Zeytun,  kayıpların faillerine cezasızlık politikasının uygulandığını belirterek, hakikatlerle yüzleşmekten korkunun toplumsal uzlaşıyı, barışı engellediğini vurguladı.
İstanbul’da 19 Ocak 2007’de genel yayın yönetmeni olduğu Agos Gazetesi’ne giderken katledilen Hrant Dink’i anan Zeytun, “Faili belli göz göre göre işlenmiş bir cinayetle, sistemli bir şekilde Hrant Dink aramızdan koparıldı. 13 yıl boyunca asıl failler bulunamadı ve şekli bir mahkemeyle yargılama devam etti. Fiziken aramızda koparılmış olabilir. Ancak onun sürdürdüğü birlikte yaşam mücadelesini sürdüreceğiz” diye konuştu.
Amed'de kutlanan 2017 Newroz’una katılırken polislerin katlettiği Kemal Kurkut’u da anan Zeytun, geçen hafta görülen duruşmada kameralar önünde katledilen Kurkut’un dosyasına müdahale edildiğini gördüklerini ifade etti. Faillerin kolluk görevlileri olduğu olaylarda cezasızlık politikasının işletildiğini dile getiren Zeytun, yargı birimlerinin, kamu görevlilerini korumak adına ne kadar talepkar olduklarını gözler önüne serdiğini kaydetti.
Dersim'de 13 gündür kayıp üniversite öğrencisi Gülistan Doku’nun bulunması için derinlikli bir araştırma ve soruşturmanın yapılmadığının altını çizen Zeytun, Dersim’de son dönemde yaşanan olayların takipçisi olacaklarını dile getirdi.
Zeytun, rehin tutulan ve yargılanan Kayapınar Belediye Eşbaşkanı Keziban Yılmaz’ın siyasi saiklerle yargılanmasından derhal vazgeçilmesini ve adil bir yargılanmanın yapılmasını istedi.
Ardından İHD Kayıp Komisyonu üyesi Hasan Yalçın, 26 Şubat 1994 yılında Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde infaz edilen Mehmet Zeki Yılmaz’ın hikâyesini okudu.
Konuşmaların ardından 5 dakikalık oturma eylemi yapıldı.

BATMAN
Batman'daki kayıp yakınları ve insan hakları savunucuları ise İHD Batman Şubesi'nde 477'nci kez bir araya geldi. Kayıpların fotoğrafları ve pankartların açıldığı eylemde konuşan İHD Batman Şube Sekreteri Fahrettin Asutay, 5 Ocak’tan bu yana kendisinden haber alınamayan Munzur Üniversitesi Çocuk Gelişimi 2’nci sınıf öğrencisi Gülistan Doku’nun (21) hâlâ bulunamadığını belirterek, Doku'nun bulunması ve son haftalarda kentte açığa çıkan cinsel şiddet vakalarına karşı Dersim halkı tepkilerini dile getirmek için alanlara çıktığını söyledi.  Bu kara tablonun üzerini örtmek isteyen Valiliğin, 15 günlük etkinlik ve eylem 'yasağı' koyduğunu hatırlatan Asutay, “Aslı görevi yaşam hakkını korumak olan devlet aklı, aldığı bu kararla evrensel hukuk standartları da yok saymaktadır. Bu anlayışı kabul etmediğimizi ifade ediyor, Gülistan Doku’nun akıbetinin açığa çıkarılması için sorumluları derhal göreve çağırıyoruz” dedi.
Asutay, 18 Kasım 1996 tarihinde Amed merkezde beyaz Toros ile gözaltına alındıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Hakkı Kaya’nın akıbetini sordu. Asutay, ailenin tüm girişimleri, tanık anlatımlarına rağmen sonuçsuz bırakıldığını söyledi.
Açıklamanın ardından kayıp yakınları, oturma eylemi yaptı.