'Kayyum seçim sonuçlarına yapılan bir darbedir'

Halkevleri Eşbaşkanı Nuri Günay, HDP'li belediyelerin işgal edilmesine tepki göstererek, "Bu sadece 3 belediyeye ait bir kayyum kararı değildir. Türkiye demokrasisine ve seçme-seçilme hakkına karşı yapılan bir darbedir" dedi.

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) Amed, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerinin AKP-MHP rejimi tarafından gasp edilmesine karşı direnişler devam ediyor. 3 büyük şehir olmak üzere Kürdistan ve Türkiye kentlerinde direnişler artarken, farklı siyasi parti ve oluşumlardan da tepki açıklamaları geliyor. Halkevleri Genel Başkanı Nuri Günay, devam eden direnişe destek olmak amacıyla Amed'e geldi. ANF'ye konuşan Günay, Türkiye halklarının gasp edilen belediyelere rızalarının olmadığını aktardı.

Kayyumun, halkın iradesine ve seçme-seçilme hakkına açıkça bir darbe olduğunu belirten Günay, bunun aynı zamanda 31 Mart yerel seçimlerinde Türkiye'nin dört bir tarafında ortaya çıkan AKP yenilgisinin bir intikam hareket olduğunu kaydetti. Günay, konuşmasına şu sözlere devam etti: "Dolayısıyla bu karar, sadece 3 belediyeye ait bir kayyum kararı değildir. Türkiye demokrasisine ve seçme-seçilme hakkına karşı yapılan bir darbedir ve ayrıca iktidarında buradaki niyetini, amacını göstermektedir. Ülkenin her tarafında da insanlarımız zaten bunu böyle algılıyor.

Bu darbe aynı zamanda İstanbul, Ankara ve İzmir'e yapılmış bir darbedir. Sıra oralara gelecek diye değil, seçim sonuçlarında çıkan toplam halk kararına yapılmış bir darbedir. O yüzden de bunu geri çektirmek mümkündür. Burada ve Türkiye'nin dört bir tarafında gösterilen tepki bunu işaret etmektedir. İnsanların her yerde buna karşı tepkili olduklarını biliyoruz. Hangi partiye oy verirlerse versinler bunun darbe ve faşizm olduğunu biliyor insanlarımız."

'HER ŞEYE RAĞMEN UMUTLUYUZ'

Birçok kentte belediyelerin gasp edilmesine karşı protesto eylemleri yapanlara yönelik saldırıların olduğunu ifade eden Günay, "Her yerde saldırılar olmasına rağmen insanlar tepkilerini dile getiriyorlar. Bundan sonra da bunun, Türkiye'nin bütünün problemi olduğunu anlatacağız. En demokratik eyleme bile müdahale ediyorlar.

Bu yapılan müdahalelerin de tek bir gerekçesi var; iktidarın yaptığı darbenin gayri meşru olmasıdır. Dolayısıyla tepkinin çığ gibi büyüyeceği ortadadır. Bundan kaynaklı da engellemek ve bastırmak için müdahale ediyorlar. Ama çabaları nafiledir. Her şeye rağmen bu ülkede kardeşçe ve barış içinde yaşamak adına umutluyuz" şeklinde konuştu.