Konya'dan gerillaya uzanan bir yolculuk

DAİŞ saldırılarından sonra göç ettiği Konya'da PKK ile tanışıp gerillaya katılan Serdem Qamişlo, "Önderlik savunmalarında ilk defa ‘özgürlük’ gibi mükemmel bir kavramla karşılaştım" dedi.

Konya’da PKK ismi ile ilk kez tanışan Şam doğumlu HPG gerillası Serdem Qamişlo, tüm Ortadoğu halklarının özgürlüğünün Kürt Özgürlük Mücadelesi'nden geçtiğini belirtti. Qamilo, gerillaya katılım hikayesini ANF’ye anlattı. 1988 Şam doğumlu Serdem Qamişlo, Arap, Alevi bir ailede dünyaya gelir. Şam’da hukuk bölümünü okuyan Qamişlo, 2008 yılında Suriye’de askerlik yapar.

Askerliğini bitirdikten sonra ailenin gelenek ve göreneklerine bağlı olarak evlenir. Bir çocuk babası olan gerilla Serdem, 2013 yılında DAİŞ ve El Nusra saldırılarından sonra Türkiye’ye göç etmek zorunda kalır. Türkiye’de kaldığı dönemde PKK ismini ilk defa bir arkadaşından duyan Serdem, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın savunmalarını okuduktan sonra gerilla saflarına katılır.

Eğitim hayatı boyunca asker olmayı isteyen gerilla Qamişlo, Suriye rejimine karşı görüşlerini şu şekilde dile getirdi: "Üniversite okurken hep Suriye rejiminde polis olmayı istiyordum. Üniversitede iki yıl hukuk okudum. Hukuk okurken polis olmak için bazı sınavlara girdim, bu sınavları kazanamayınca Suriye rejiminde askerliğe gittim. İki yıl askerlik yaptım. Askerliği bitirdikten sonra rejime karşı halkın başkaldırısıyla devrim başladı. Burada rejimin halka nasıl işkence yaptığını, halkın özgürlüğüne engel olduğunu gördüm. Bu şekilde rejime karşı görüşlerim değişti ve Suriye rejimini reddettim."

PKK'Yİ DUYDUĞU İLK AN...

Bu süreçte rejime baş kaldıran birçok hareket ile tanışan Qamişlo, bu hareketlere ilişkin görüşlerini de şu şekilde dile getirdi: "ÖSO (Cêş el-Hur, Arteşa Azad) bir hareket olarak başta iyiydi, bir hedefi ve amacı vardı. Daha sonra özünden çıkarak hırsızlık ve talan yaptı. Bu nedenle halk onları kabul etmedi. Bu yaklaşımları görünce onlara katılmadım. Yine El-Nusra Cephesi (Cebhet el-Nusra, Cephe Serkeftina) din amacıyla çıkmış bir hareketti. Müslümanlık haricindeki tüm dinleri reddettiler.

Bu nedenle inanç ve farklı mezheplerden oluşan halklara çok baskı ve zulüm uyguladılar. O dönemde Zehran Eluş, Cebhet el-Nusra sorumlusuydu, halkın kendilerine karşı çıkması halinde halka karşı nasıl büyük bir ambargo uyguladıklarını gözlerimizle gördük. Tıpkı Suriye rejimi gibi zindanlara atıp, halka işkence uyguladılar. Yani pratik ve zihniyet olarak Suriye rejiminden bir farkları yoktu, bundan kaynaklı onları da benimsemedim."

2013 yılında artan DAİŞ, El Nusra saldırılarından sonra Türkiye’ye göç etmek zorunda kalan HPG gerillası Serdem Qamişlo, Türkiye’de kaldığı süreçte Türkmen bir arkadaşıyla yaşadığı bir anısını şu şekilde dile getirdi: "Türkiye ve Bakurê Kürdistan yolculuğumda öncelikle İstanbul, Antalya, Nusaybin ve en son da Konya şehirlerine gittim. Konya’da bir iş bulup çalışmaya başladım. Bir gün Suriyeli Türkmen bir arkadaşımla yürüyorduk. Yürüdüğümüz esnada MİT binasında bir patlamanın meydana geldiğini ve bir grubun Türk bayraklarıyla olay yerinde toplandıklarını gördük.

Ben de yanımdaki arkadaşıma dönerek, ‘bu devlete karşı olan bir başkaldırı protestosu mudur?’ diye sordum. Arkadaşım da ‘burası Konya, halk asla buna cesaret etmez, bunlar meydana gelen patlamadan PKK’yi sorumlu gördükleri için PKK’yi protesto ediyorlar’ dedi. Ben ilk defa ‘PKK’ kelimesini o zaman duydum. ‘PKK nedir?’ diye sorduğumda, ‘bilmiyor musun?’ dedi. ‘Hayır bilmiyorum’ diye cevapladım. Sonra boş ver PKK’nin Türkiye ile uzun zamandır savaşı var, sen kafanı bunlara yorma’ dedi." Qamişlo’nun Türkmen arkadaşının PKK’ye ilişkin yorumu, kafasında soru işaretleri bırakır.

YPG BİR HALK ORDUSUDUR

Eve döndüğünde ilk işinin PKK’yi internetten araştırmak olduğunu belirten HPG gerillası Serdem Qamişlo, PKK hareketine ilişkin ilk izlenimlerini şu şekilde dile getirdi: "İnternetten ‘PKK’ diye yazdığımda önce Önderliğin resimleri çıktı, daha sonra Önderliğin düşüncelerine ilişkin bazı yazılar buldum ve okudum. Bununla tüm yoğunlaşmam Önderlik felsefesi oldu. Önderliğin savunmalarını okumaya başladıktan sonra, yaşama bakış açım değişti.

İşe gittiğimde bile bir an önce eve dönmek ve Önderliğin kitaplarını okumak istiyordum. Önderliğin fikirleri beni çok etkiledi. Önderliğe karşı bir bağlılık gelişti. Önderlik savunmalarında ilk defa ‘özgürlük’ gibi mükemmel bir kavramla karşılaştım. Sistemde bu kavramlar öz itibariyle yoktur. Sistem, kapitalizmin liberal ideolojisi temelinde bireysel çarpık bir özgürlük anlayışı yaratmış, Rêber Apo’nun bahsettiği ise; kadın eksenli toplum ve halk özgürlüğüydü."

Şam’a döndüğünde, Öcalan’ın felsefesi ışığında Rojava’da gerçekleşen halk devrimini yakından tanımak için 2015 yılında yönünü Qamişlo kentine çevirdiğini belirten Qamişlo, yaşadıklarını şu şekilde ifade etti: "Qamişlo’da ilk gözüme çarpan YPG’nin oluşturmuş olduğu özerk sistemdi. Burada ilk anlaşılan, YPG’nin Ortadoğu halkları ve tüm insanlığın özgürlüğü için; DAİŞ gibi terörist bir örgütlenmeye karşı savaşan bir halk ordusu olduğuydu. YPG’de bulunan birçok arkadaşla tartışmalarım oldu. Önderliğin fikirlerini daha iyi anlamak için sürekli onlara sorular soruyordum ve Önderlik fikirleri üzerine tartışmalar yürütüyorduk. Önderliğin felsefesinden anladım ki; Önderlik sadece Kürtler için değil, tüm Ortadoğu halklarının özgür ve eşit koşullarda beraberce yaşamaları için mücadele etmekte. Bununla birlikte DAİŞ’e karşı mücadele için, Qamişlo’da YPG asayişinde yerimi aldım."

HALKLARIN BİRLİĞİNİ SAĞLAYANA KADAR SAVAŞALIM

YPG’de belli bir süre yer aldıktan sonra 2018 yılında gerilla saflarına katılan Serdem Qamişlo, gerillaya ilişkin duygu ve düşüncelerini şöyle anlattı: "Dağda ilk başta gördüğüm yeni savaşçı eğitimi ile belirli bir düzeyde ideolojik ve askeri yoğunlaşmam oldu. Önderliğin fikirlerini daha derinden anlama ile en büyük savaşın silahla değil; yaşamda kendi kişiliğine karşı vermiş olduğun savaş olduğunu anladım. Neden savaştığını bilmek ve savaşmak insanda daha büyük azim yaratmaktadır. Çünkü bizim savaşımız bir devlet kurma veya bir devlet mevkini korumak için değil, tüm halkların özgürlüğü için verilen bir savaştır. Gerillada her yönüyle eşit bir yaklaşım var, burada kadın da erkek de eşit bir şekilde yaşamaktadır.

Gerillanın bambaşka bir yaşamı var; sıcak, soğuk ve zor koşullar demeden komünal bir şekilde birbirimize her konuda destek olmaktayız. Burada yaşanan yoldaşlık ruhunu hiçbir yerde bulamazsın; çünkü bu yoldaşlık PKK’nin öz ifadesidir" dedi. Serdem Qamişlo, son olarak tüm halklara ve özelde Arap halkına şu çağrıda bulundu: "Gelin beraber bu kapitalist sisteme ve sömürgeci, devletçi zihniyete karşı savaşalım. 2020 yılı savaş tarzımız değişti, bu değişimle özgürlüğü, halkların birlik ve beraberliğini sağlayana kadar savaşalım."