Kürdistani örgütler ulusal birlik çalışmalarına hız verdi

Köln'de bir araya gelen Kürdistani örgütler, ulusal birlik için Avrupa’da yürüyüşler ve diplomasi çalışması yürütecek. Defend Rojava Platformu Aralık ayında yapılacak ulusal birlik yürüyüşlerine güçlü katılım çağrısında bulundu.

75 Kürdistani siyasi parti ve kurumun oluşturduğu Defend Rojava Platformu Almanya’nın Köln kentinde bir toplantı gerçekleştirdi. Önceki akşam Kürt Demokratik Toplum Merkezi’nde yapılan toplantıya başta KCDK-E olmak üzere Goran, Komala (Hîzbê Komunîstê), PJAK, Partî Demoqratî, Kurdê Sûrî, PYD, Partî Komunîstê Iraq Kurdistan gibi yaklaşık 20 siyasi parti ile KNK temsilcileri katıldı. Platformda yer alıp toplantıya katılamayan siyasi parti ve kurumlar da mesajlarıyla alınacak kararlara ortak olacaklarını deklare etti.

Toplantı sonucunda yapılan yazılı açıklamada alınan kararlar açıklandı. Toplantıda, 5-6 ile 7 Aralık günü yapılacak ulusal birlik yürüyüşlerini organize edecek bir komite oluşturuldu. Daha önce kamuoyuna yansıdığı gibi 5-6 Aralık günleri Lozan’dan Cenevre’ye uzun bir yürüyüş gerçekleştirileceği ve yürüyüşe dört parçadan Kürt siyasetçilerin, sanatçıların ve aydınların katılacağı bilgisi verildi. 7 Aralık günü de Kürdistanlıların yaşadığı dünyanın önemli merkezlerinde yürüyüşler yapılacak. Yürüyüşler "Ji bo têkbirina dagirkerî yekîtiya netewî avakin" sloganı ile yapılacak.

ULUSAL BİRLİK İÇİN SEFERBERLİK

Toplantının ardından Defend Rojava Platformu tarafından yapılan yazılı açıklamada şunlar belirtildi: "20. yüzyılı direnişle geçiren ve ağır bedeller ödeyen Kürt halkı artık dünya uluslar ailesi içinde hak ettiği saygın yeri almak, kesin zafere ulaşmak, kendi siyasi kaderi üzerinde söz ve karar sahibi olmak istemektedir.

Bunun için de her şeyden önce –dört parçadan- Kürt halkının demokratik iradesini yansıtacak demokratik ve kolektif bir irade yani ulusal birlik etrafında ortak bir strateji ve kurumsal örgütlenme talep etmektedir. Bu talep, halkın yaşamsal ihtiyaç duyduğu ve yüz yıllardır acısını çekmekte olduğu ‘ulusal birlik’ özleminin can alıcı ifadesidir.

Bu sağlandığında halkın ağır bedeller ödeyerek yarattığı siyasi, askeri, ekonomik ve kültürel birikimler güçlenecek, Kürtlerin geleceği bu sayede şekillenecektir. Bu amaçla dört parça Kürdistan’dan ve diasporadan Kürt partileri, kurumları, aydınları, sanatçıları ve sivil toplum temsilcilerinin Ulusal Konferans etrafında bir araya gelmeleri, ulusal birliğin önündeki engelleri aşacak çözümler üretmeleri hayati önemdedir."

KÜRDİSTAN'IN TÜM PARÇALARI TEHDİT ALTINDA

Rojava’ya yönelik işgal saldırılarının ardından yaşanan gelişmeler sonucu sadece Rojava'nın tehdit altında olmadığına dikkat çekilen açıklamada, "Başur, Bakur, Rojhilat ve diaspora Kürtleri de kendilerini tehdit altında hissetmiş ve bu bilinçle işgale karşı tek ses, tek yürek tepki vermiştir. Rojava direnişi ile gelişen ulusal birlik ruhu bu sürecin en önemli kazanımıdır.

İşgale karşı Başur halkı meydanlara inerek direniş göstermiş, Türk mallarını boykot ederek ulusal bir tutum ortaya koymuştur. Kürt sanatçılar, Kürt medyası bir bütün olarak işgale karşı tutum almıştır. Rojhilat, tarihinin en büyük serhildanlarını işgal sürecinde yapmıştır. Alanlarda halkımız “Yek yek hemû Kurd yekin" sloganı ile birliğini oluşturarak tüm partilere "Ulusal birliği oluşturun, bu yüzyılı Kürtlerin ve Kürdistan’ın özgürlük ve statü yüzyılı yapın" çağrısı yapmıştır.

Halkımız aksi durumda 100 yıl içinde ağır bedeller ödeyerek elde edilen fırsatların kaçması endişesi taşımaktadır. Son derece hassas bir süreçten geçilmektedir. Kürtler ya kazanımlarını kalıcılaştıracak ve özgürlüğe kavuşacaklardır ya da yüz yıllık direnişle elde ettiklerini de kaybedecek, tarihsel bir fırsatı daha heba edeceklerdir. Her Kürt bireyinin, kurumunun, partisinin bu tarihsel sorumluluk bilinciyle hareket etmesi gerekmektedir.

Kürt halkının demokratik kolektif iradesini ortaya çıkarmanın zamanı geldiğine inanan biz aşağıdaki Kürtdistanlı parti ve kurumların temsilcileri olarak Kürdistan'ın 4 parçasındaki parti, kurum ve şahsiyetlere sesleniyor; 5-6 Aralık'ta parti, kurum, temsilcilerin, aydın, sanatçıların katılacağı Lozan-Cenevre Yürüyüşüne ve 7 Aralık'ta tüm dünyada yapılacak ulusal birlik ve direniş yürüyüşlerine davet ediyoruz" denildi.