Mızraklı için 'rehineliğe devam' kararı

Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı için 'rehineliğe devam' kararı verildi.

Serbest bırakılan itirafçı Hicran Berna Ayverdi'nin verdiği ifade doğrultusunda 112 gündür rehin tutulan Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı hakkında "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla 7 yıl 6 ay ile 15 yıl arasında değişen hapis istemiyle açılan davanın 2'nci duruşması görüldü. Diyarbakır 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya Mızraklı, cezaevinden SEGBİS'le katıldı. Mızraklı'nın avukatları Zülal Erdoğan, Mehmet Emin Aktar, Cihan Aydın ve Muhsin Bilal duruşmaya katıldı.

DURUŞMAYA KATILANLAR

Duruşmayı şu kurum ve isimler de izledi:
"Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Almanya Ankara Büyük Elçiliğinden Siyasi İşler Dairesi Başkatibi Paul Amann, ABD Adana Siyasi İşler Konsolosu Rebacca Daffing, Avrupa Birliği Delegasyonu üyeleri, İnsan Hakları İzleme Örgütü temsilcileri, aydınlar Fikret Başkaya, Baskın Oran, Barış Akademisyeni Onur Hamzaoğlu, TTB merkez konsey üyesi Bülent Nazım Yılmaz, HDP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Salim Kaplan ve milletvekilleri, yöneticileri ve onlarca kişi."

AV. AKTAR: DTK FAALİYETLERİ SUÇ SAYILDI

Avukat Mehmet Emin Aktar, savcının celse arasında verdiği esasa ilişkin mütalaasına dair konuştu. Aktar, "Mütalaada müvekkile ilişkin DTK faaliyetleri yer alıyor. Bir de itirafçının beyanları var" dedi.
İddia makamı, Mızraklı’nın tutukluluk halinin devamına karar verilmesini istedi.

‘SUÇA ORTAK OLMAYIN’

Savcının tutukluluk halinin devamını istemine karşı söz alan Amed Barosu Başkanı Cihan Aydın, dosyanın “oluşturulan deliller” üzerine kurulduğunu vurguladı, "Bu suça ortak olmayın" dedi.

MIZRAKLI: BARBARLARLA İŞİMİZ OLMAZ

Selçuk Mızraklı ise özetle şunları söyledi: "Soruşturmanın başından bu yana baktığımda, önceden verilmiş bir kararla karşı karşıya olduğumu anladım. Duruşmaya SEGBİS'le katılmam hukuka aykırıdır. Bir daha SEGBİS'le katılmayacağımı belirtiyorum.
Seçme ve seçilme hakkım gasp edildi. Hukuk devlete ait bir kavram değildir. Toplum da kendi hukukunu yaratabilir. Demokratik siyasete 1993'te ilk büyük darbe vuruldu. 2013 ile 2015 arası süren çözüm süreci toplumda büyük bir ilgiyle karşılaşırken, AKP ile FETÖ boşanmasına döndü. Dolmabahçe mutabakatından vazgeçildi. Bin odalı sarayın inşasıyla tek adam rejimine geçildi. Toplumun her kesimi gözaltılarla korkutulamaya çalışılıyor. İdlib meselesi ekonomiyi, savaş ekonomisine dönüştürecektir.
Ya hep birlikte kazanacak ya da ateşte yürümeye devam edeceğiz. 'Taş üstünde taş bırakmayız' diyen zamane barbarlarla işimiz olmaz. Bizim işimiz yurtseverlerle olur."

REHİNELİĞE DEVAM

Mahkeme, verilen aranın ardından, Mızraklı’nın tutukluluk halinin devamına karar karar verdi.
Duruşma 9 Mart’a ertelendi.
Öte yandan, Mahkeme başkanı duruşma tutanağının gazetecilere verilmesini istemediği için avukatlara zabıt verilmedi. 

AÇIKLAMAYA ENGEL

Duruşmaya katılan siyasetçiler, aydınlar, yazarlar ve yabancı gözlemciler, duruşmanın ardından adliye önünde açıklama yapmak istedi. Yoğun güvenlik önlemleri alan polis, açıklamaya Diyarbakır Valiliği’nin “yasak kararı”nı gerekçe göstererek engel oldu.