Türk ordusundan dağlara firar

Türk ordusunda zorunlu askerlik yaparken firar ederek Kürdistan dağlarına gelip gerillaya katılan Zagros Botan, Kürdistan gençlerine de Türk ordusuna askerlik yapmamaları gerektiğini söyledi.

Komutan Reşit Serdar’ın konuşmasından etkilenerek kararını netleştirip Türk askerliğinden firar eden eden Zagros Botan, bugün Kürdistan dağlarından bir gerilla.

HPG gerillası Zagros Botan, askerlikten kaçış hikayesini anlattı. Gerilla komutanlarından şehit Reşit Serdar, yıllar önce bir söyleşisinde Kürt gençlerine, “Kürt gençleri kendilerine dönmelidir. Daha ne zamana kadar onları katleden, yok sayan, her gün öldüren bir devletin hizmetini yapıp askere gidecekler. Gelip bizimle yürüsünler, mekaplarını giysinler. O potinleri ayaklarında çıkarsınlar. Biz Kürt’üz ve kendi askerliğimizi yapıyoruz” diye seslenmişti. Komutanı Reşit Serdar televizyonda böyle konuşurken, Türkiye’nin Sakarya ilinde  zorunlu askerlik yaptırılan Zagros, bu konuşmayla tereddütlerini geride bırakıp kendine dönme kararı alır.

Botan’da yurtsever bir ailede büyüyen Zagros, yurtsever biri olmazsa bile askerlikte Kürt gençlerine yapılan hakaretleri, küçük düşürmeleri görenin kendinine dönüşünün tetiklendiğini belirterek, şöyle devam etti: “Kendine dediğim; tarihine, halkına, toprağına ya da reddettikleri, yok saydıkları tüm şeylere merakın artıyor. Ben ile bir arkadaşım Rubar, Şırnak’a gittik ve orada başka arkadaşlar üzerinden gerillaya ulaştık. Rubar, Mardinliydi. Birlikte Besta alanında kalıyorduk. 2014 sürecinde DAİŞ Kobanê’ye saldırdığında yapılan zulme sessiz kalmamak için dağlardan tekrar Kobanê’ye gitti ve orada savaşarak şehit oldu. Rubar’ın yaşamı hep firarla geçti. Nerede zulüm, işkence, halkımıza karşı yapılmış bir haksızlık varsa oraya koştu. Kobanê son duraktı. 

KAÇTIĞI DEVLETE DARBE

Gerillaya vardığımızda büyük bir sevinçle karşıladılar. Şaşırdılar. Hem şaşkın hem de mutluydular. Arkadaşlar, o günlerde Bayrak Tepesi’ne eylem hazırlığındaydılar. Ben de eyleme katılma isteğimi dile getirdim. Bir iki kez tartıştıktan sonra arkadaşlar uygun gördüler ve eyleme katılmama onay çıktı. Bayrak Tepesi eyleminde 30’a yakın Türk askeri öldürüldü ve tek gerilla şehadeti yaşanmadı.

BİR İNTİKAM EYLEMİYDİ

Katıldığım ilk eylemdi. Benim için Türk askerliğinde öldürülen tüm Kürt gençleri adına bir intikam eylemiydi. Kendimize dönünce fark ettik ki biz halkımızı öldürenlerin tarafındaydık ama şimdi halkıma hizmet eden taraftayım.

Sadece Kürt gençleri değil, halk düşmanı olmayan her gencin kendine dönmesi gerekir.”