Van'da bir yıl içinde yaşanan hak ihlalleri

İHD Van Şubesi, 2019 yılıbda kentte bin 657 hak ihlali yaşandığını açıkladı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi, kentte 2019 yılı içerisinde yaşanan hak ihlallerine ilişkin hazırladığı raporu açıkladı. Dernek binasında açıklanan rapora göre; 2019 yıllında kentte bin 657 hak ihlali yaşandı.

'OHAL SÜRÜYOR!'

Hazırlanan rapor öncesi konuşan İHD Şube Başkanı Murat Melet, 2013 ile 2015 yılları arası süren “Barış” sürecinde hak ihlallerinin azaldığına; fakat çatışmaların artmasıyla hak ihlallerinin de arttığına dikkat çekti. Melet, “Türkiye’de şuan resmi olarak OHAL olmasa bile maalesef Van’da ve Kürdistan’da fiili olarak OHAL devam etmektedir” dedi.
Grup Yorum üyelerinin sürdürdüğü ölüm orucu ve açlık grevlerine değinen Melet, “Grup Yorum üyelerinin bir an önce taleplerinin yerine getirilmesi gerekiyor" dedi.
Hazırlanan raporu okuyan İHD MYK üyesi Kasım Kalkan, demokratik hukuk devleti gayesinden giderek uzaklaşan, olabildiğince otoriter bir yönetim şekline dönüşümün gerçekleştiği Türkiye’de, düşünce, ifade ve örgütlenme özgürlüğünün tehdit altında olduğuna işaret etti.
Demokrasi ve özgürlüklerin ağır yara aldığı konuların başında seçme ve seçilme hakkına yönelik ve hukukla bağdaşmayan, yasaklayıcı uygulamaların geldiğini söyleyen Kalkan, kayyum gasplarını ve siyasi soykırım uygulamalarını hatırlattı.
Kalkan, "Yerel seçimler öncesinde gözaltı ve tutuklamalar bu süreçte hız kazanmış, tespit edebildiğimiz kadarıyla 326 ev baskını gerçekleşmiş 11’i çocuk olmak üzere 435 yurttaş gözaltına alınmış, 74 yurttaş tutuklanmıştır" diye belirtti.

1 YILLIK BİLANÇO

Kalkan, Van'da bir yıl içinde tespit edilen hak ihlallerinin bilançosunu şöyle açıkladı:

"* Yaşamını yitiren sığınmacı ve göçmenler: 35

* Silahlı çatışmalarda yaşamını yitiren örgüt militanı: 5

* Sınır hatlarından yaşanan ölüm ve yaralanmalar: 35 ölü 92 yaralı

* Aile içi şiddete uğrayan kadınlar: 1 kadın (annesi tarafından boğularak) öldürülmüştür.

* Aile içi şiddete maruz kalan çocuklar: 1 (torununa cinsel saldırıda bulunan kişi mahkeme tarafından serbest bırakıldı)

* Toplumsal alanda istismara uğrayan çocuklar: 2

* Erkek intiharı: 2

* Kadın intiharı: 4 kadın bu süreçte ölü bulunmuştur.

* Cezaevinde işkence ve kötü muamele: 6

* Gözaltı Yerleri Dışında İşkence ve Kötü Muamele : 1 (Mehmet Y. adında bir yurttaş (üniversite öğrencisi) derneğimize başvurarak 3 polis tarafından darp edildiğini ve kötü sözlere maruz kaldığını belirtmiştir.)

* Gözaltında işkence ve kötü muamele: 15

* Gözaltına alınanlar: 435

* Tutuklananlar: 74

* Ev baskınları: 326

* Gözaltına alınan sığınmacı ve göçmenler: 548

* Yasaklanan etkinlik ve gösteriler Valilik kararıyla gösteri ve yürüyüşler yasaklanmıştır.

* Düşüncelerini ifade edenlere karşı açılan davalar: 6 kişi (Van Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP Eş Genel Başkanı ve Van Milletvekili Sezai Temelli hakkında da 19 Aralık 2018'de Van’daki bir etkinlikte yaptığı konuşma nedeniyle 'terör örgütü propagandası yapmak' ve 'Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, devletin kurum ve organlarını aşağılama' suçlarından soruşturma başlatmıştır.)

* Cezaevinde sevk uygulamaları: 4 (Tutuklanan İpekyolu belediye başkanı Azim Yacan ,Şehzade Kurt , Erciş belediye  başkanı Yıldız Çetin ve derneğimize ailesi aracılığıyla başvuran bir yurttaş başka hapishanelere sevk edilmişlerdir.)

* Cezaevinde sağlık hakkı ihlali: 5 (derneğimize şahsi başvuru yapılmıştır.)

* Sağlık hakkı ihlali: 1

* Aile görüşü engellenenler: 1

* Tecrit ve izolasyon: 4 ( derneğimize şahsi başvuru yapılmıştır.)

* Haberleşme v.b hakları engellenenler: 1

* İşten çıkarılanlar: 22 kişi."