Van’da karantina işkencesi

Van Valiliğinin yeterli tedbir almaması nedeniyle koronavirüs vakaları hızla artmaya başladı. Karantina altındaki vatandaşlar ise kaderine terk edildiklerini ve karantinanın işkenceye dönüştürüldüğünü belirtiyor.

Van’da valiliğin yeterli tedbir almaması ve kurulan taziyeler nedeniyle koronavirüs vaka sayısında artış meydana geldi. Van’ın Edremit ilçesine bağlı Emin Paşa Mahallesi ile Tuşba İlçesine bağlı Ortanca Köyü'nde kurulan taziyeler nedeniyle vaka sayısı 200’e çıktı. Salgından dolayı 1 kadın yaşamını yitirdi, böylelikle Van'da ölüm sayısı 10’a yükseldi. Van genelinde bugüne kadar 64 bin kişi karantina altına alındı. 17 kişi ise hala karantinada. Karantina nedeniyle evlerinde kalanlar ise kaderlerine tek edilmiş durumda.

Emin Paşa Mahallesinde kurulan taziye katılanlar nedeniyle birçok mahalle karantina altına alındı. Taziyeye katılıp, Tuşba ilçesine bağlı Gendelova, Kozluca ve Yalnızağaç mahallelerine giden birçok kişide koronavirüs tespit edilmesi sonucu bu yerleşim yerleri karantina altına alındı. Emin Paşa Mahallesi'ndeki taziye katılanlar arasında Gürpınar ilçesi Taşdöndüren Mahallesi'nden yurttaşların olması nedeniyle Taşdöndüren Mahallesi de karantinaya alındı.

Daha önce karantina altında bulunan Gürpınar İlçesine bağlı Günbaşı Mahallesinde yeni koronavirüs vakalarının tespit edilmesi nedeniyle, karantina uygulaması uzatıldığı öğrenildi. Başkale ilçesine bağlı Gedikbaşı ve Ekecek mahallelerinde de koronavirüs vakalarına rastlandı. Van dışından gelen iki kişiye yapılan test pozitif çıkınca, iki mahalle karantina altına alındı. İki mahallesinin giriş ve çıkışlara kapatıldı.

KARANTİNADAKİLERİN TEMEL İHTİYAÇLARI KARŞILANMIYOR

Edremit İlçesi’ne bağlı Emin Paşa Mahallesi'nde 9 Mayıs’ta kurulan taziye nedeniyle karantina altına alınan mahallede vatandaş kaderine terk edildi. Yaklaşık 22 gündür karantinada bulunan mahalleye giriş ve çıkışlar yasak. Yasaktan dolayı evlerinde mahsur kalan vatandaşların yiyecek, içecek, temizlik malzemeleri başta olmak üzere hiçbir temel ihtiyacının karşılanmadığı ortaya çıktı.

Mahalle sakinleri ise temel ihtiyaçlarının karşılanması için başta Van Valiliği olmak üzere devlet yetkilerine ulaşmaya çalıştıklarını ama muhatap bulamadıklarını söyledi. Karantinanın işkenceye döndüğünü belirten vatandaşlar, devletin bu hastalığı bir ceza yöntemi olarak vatandaşa karşı kullandığını vurguladı.