16 yaşında bir ölüm makinesi: AKP

AKP'nin 16 yıllık iktidarı, hamasetle yoğrulmuş toplum mühendisliği eşliğinde devlet zorbalığının sistematik cinayet ve katliamlarıyla geçti. Tekli infazlar veya toplu kıyımlarla on binlerce katledildi.

KORTEK VE ROBOSKÎ'DEN SONRA ZERGELE

* 1 Ağustos 2015'te Medya Savunma Alanları'na hava saldırısı düzenleyen Türk ordusuna ait savaş uçakları, Kandil'in Zergelê köyünü bombaladı. Bombardıman sonucu 8 sivil yaşamını yitirdi, 14'ü ağır çok sayıda sivil de yaralandı. Kortek, Roboski, Zergelê katliamlarını gerçekleştiren ve gerillalara dönük kimyasal silah kullanmasıyla tanınan dönemin Genelkurmay Başkanı Necdet Özel'e daha sonra Erdoğan tarafından 'şeref' madalyası verildi.

BÜNYESİNDEKİ DAİŞ'E İÇERİDE GÖREV

* Erdoğan, 7 Haziran 2015'te genel seçim öncesi partisinin 13 yıl sonra iktidardan düşeceğini fark edince, bu sefer DAİŞ çetelerinin eliyle ülkeyi kan gölüne çevirmesine fırsat tanıdı. Amed, Suruç, Ankara ve Antep'teki bombalı saldırılarda, aralarında çocukların da olduğu yüzlerce kişi yaşamını yitirdi. 5 Haziran 2015’te seçim öncesi düzenlenen HDP Amed mitingine yönelik bombalı saldırıda 4 HDP’li yaşamını yitirdi, 400 kişi yaralandı.

* 20 Temmuz 2015 Suruç Katliamı’nda 33 devrimci katledildi. Yas ilan edilmedi.

* 10 Ekim 2015'teki Ankara Katliamı’nda, en az 100 kişi katledildi, 400 kişi yaralandı. Charlie Hebdo saldırısından sonra “Biz siyasiler ülkemizde işlenen cinayetlerin sorumlusuyuz” diyen Erdoğan, bu katliamdan sonra siyasi sorumlulara sahip çıktı ve istifa eden olmadı. Katliam sonrasında hükümete yöneltilen eleştirileri yanıtlayan dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu, DAİŞ saldırıları karşısında neden önlem alınmadığına ilişkin, ''Elimizde canlı bombacıların listesi var. Ama eylem yapmadan onları tutuklayamayız'' dedi.

* DAİŞ'in yuvalandığı şehirlerden bir olan Antep'te 20 Ağustos 2016'dan Kürtlerin düğününe yönelik canlı bomba saldırısı gerçekleşti. Saldırıda 40'ı çocuk 57 kişi yaşamını yitirdi, 13’ü ağır 64 kişi ise yaralandı.

HATA YAPMIŞ OLABİLMEKLE GEÇİŞTİRDİLER

* 24 Ağustos 2015'te Artvin'in Hopa ilçesinde yaşanan sel, rant politikaları nedeniyle katliama dönüştü, 11 kişi hayatını kaybetti. Artvin Valisi felaketin ardından “Hata yapmış olabiliriz ama bu doğal afet” dedi.

KATİLER YİNE KAHRAMAN İLAN EDİLDİ

* Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'la görüşmeler devam ederken de Türk devleti durmadı. Süreci tasfiye amaçlı yürüttüğü daha sonradan netlik kazanacakken, 14 Ocak 2015'te ise Cizre'de 12 yaşındaki Nihat Kazanhan'ı katletti. Çocukları katleden asker ve polisler yargılanmak bir yana Erdoğan tarafından kahraman ilan edilip terfi ettirildi.

* İstanbul Küçükarmutlu'da 18 Ekim 2015'te bir eve baskın yapan polis, 25 yaşındaki Dilek Doğan'ı katletti.

* Van’ın Xaçort Mahallesi’nde 19 Nisan 2016'da evine baskın yapan özel harekat polisleri tarafından vurulan 8 aylık hamile Remziye Bor, 28 günlük tedavinin ardından yaşamını yitirdi.

* 18 Kasım 2016'da yine Van'ın Erciş ilçesi Agamast semtinde bulunan Ataman Ailesi'nin evine baskın düzenleyen polis, evi ateşe vererek Hediye Ataman'ı diri diri yaktı. Ev baskınlarında veya sokak ortasında infaz edilen sivillerin hepsi devlet tarafından "Örgüt mensupları" diye lanse edildi.

* Geçtiğimiz sene 21 Mart günü Amed Newrozu'nda alana girmek isteyen İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü Öğrencisi Kemal Kurkut, polisler tarafından sırtından vurularak katledildi. Diyarbakır Valiliği olayın hemen ardından Kurkut'un 'canlı bomba' olduğunu iddia etti. Valiliğin yalanı bir gün sonra dihaber'den Abdurrahman Gök'ün polislerin Kurkut'u katlettiği anlara dair çektiği fotoğraflarla ortaya çıktı. Kurkut'un katili de diğer polisler gibi tutuklanmadı.

10 BİNE YAKIN KADIN KATLEDİLDİ

* AKP’nin 16 yıllık iktidar döneminde 10 bine yakın kadın katledildi. Sadece 2002-2009 yılları arasında kadın cinayetleri yüzde bin 400 arttı.

SAVAŞ BİNLERCE CAN ALDI

* İHD verilerine göre AKP’li yıllarda Kürt sorunu eksenindeki çatışmalarda 10 binden fazla insan hayatını kaybetti.

İŞÇİ CİNAYETLERİ TAVAN YAPTI

* AKP iktidarı boyunca resmi rakamlara göre 20 bin 500 işçi hayatını kaybetti. Tuzla tersaneleri, Davutpaşa, Ostim, Soma Kozlu, Karadon, Ermenek, Esenyurt, Torunlar gibi yüzlerce iş cinayetini sığdıran AKP hükümeti döneminde enerji, inşaat, maden, tarım ve ulaşım gibi iş kollarında yaşanan iş cinayetleri iki katına çıkarak 93 yılın rekorunu kırdı. İş cinayetlerinde Avrupa’da ilk, dünyada ise üçüncü sırada yer alan Türkiye’de her saatte 80 “iş kazası” yaşanırken, her gün 4 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitiriyor.

ÇOCUK VE GENÇ ÖLÜMLERİ

* Çocuk ve genç ölümlerine dair ise çarpıcı veriler ortaya çıkıyor. Resmi verilere göre, 2009'dan 2017’ye kadar yaşları 18 ile 21 arasında değişen 68 çocuk ve genç yaşamını yitirdi. Bu ölümler kayıtlara, “şüpheli ölüm” olarak geçti.

* İHD, son üç yılda çocuklarla ilgili 18 işkence başvurusu yapıldığını açıkladı.

* OHAL döneminde 16 çocuğun hayatını kaybetmesiyle sonlanan 18 zırhlı araç 'kazası' yaşandı. 2008’den bu yana zırhlı araç çarpması sonucu en az 19 çocuk ölürken 12 çocuk da ağır yaralandı.

ÇÖKTÜRME PLANI'NIN GEREĞİ VAHŞET

* 'Çöktürme Planı' dönemi ise tek başına katliam pratiklerinin her çeşidini içermesi açısından özgündür. Anlatılamaz vahşetleri ve katliamları içeriyor. Erdoğan'ın 30 Ekim 2014’te Milli Güvenlik Kurulu’nda (MGK) 'Çöktürme Planı' ile savaşın startını vermesinin ardından Kürt halkı öz yönetimlerini ilan etti. Sur, Silvan, Bismil, Cizre, Silopi, İdil, Nusaybin, Dargeçit, Varto ve Gever'de halkın öz yönetim direnişine karşı soykırıma varan saldırılar yapıldı. Kürt halkının öz yönetim talebine tahammül etmeyen Erdoğan'ın, "Ya baş eğeceksiniz, ya baş vereceksiniz" sözlerinin ardından 72’si çocuk 338 sivil katledildi.

* Binlerce JÖH/PÖH ile işgal edilen kentlerden biri olan Cizre'de aralarında Cizre Halk Meclisi Eşbaşkanları Mehmet Tunç ve Asya Yüksel'in de olduğu yüzlerce sivil direniş bodrumlarında yakıldı.

* Yine 3 aylık Miray Bebek ve 75 yaşındaki dedesi Ramazan İnce, keskin nişancılar tarafından hedef gözetilerek katledildi.

* Silopi'de 19 Aralık 2015'te komşusundan evine dönerken vurularak katledilen 11 çocuk annesi 57 yaşındaki Taybet İnan'ın cenazesi 7 gün sokak ortasında kaldı.

* Tarihler 5 Ocak’ı gösterdiğinde ise bu kez, saldırılar karşısında Silopi halkına destek için giden Halk Meclisi Eşbaşkanı Pakize Nayır, KJA Yönetim Kurulu Üyesi Sêvê Demir ve KJA Üyesi Fatma Uyar kurşunların hedefi oldu.

* Nusaybin'de 5 çocuk annesi Selamet Yeşilmen ile Sur'da 57 yaşındaki Fatma Ateş de özel harekatçılar tarafından açılan ateş sonucu yaşamını yitirdi.

* 'Sokağa çıkma yasakları'nın devam ettiği 14 Ekim 2015 tarihinde CNN Türk'te katıldığı bir programda "PKK, terör örgütü değildir. Silahlı, siyasal bir harekettir" diyen Amed Barosu Başkanı Tahir Elçi, günlerce iktidar çevresi ve Türk basını tarafından hedef gösterildi. Hakkında dava açılan Elçi, 28 Kasım 2015'te Sur'da basın açıklaması yaptığı sırada uğradığı suikast sonucu katledildi.

* İnsanlığa karşı suçların işlendiği 'sokağa çıkma yasakları' döneminde yaşanan katliamlar daha sonra Birleşmiş Milletler (BM) tarafından raporlaştırdı.