2 şehidin kimlikleri açıklandı

Metîna’da şehadete ulaşan 2 gerillanın kimliğini açıklayan HPG, “Sason ve Jêhat yoldaşlarımız duruşları ve mücadeleleriyle Apocu militanlığın seçkin örneklerinden oldular” dedi.

HPG Basın İrtibat Merkezi açıklamasında şehit gerillalara ilişkin şunlar belirtildi:

“15 Ocak 2024 günü yaptığımız açıklamada; Girê Hakkarî Direniş Alanı’ndaki işgalcilere yönelik koordineli gerilla eyleminin gerçekleştirildiğini, bu eylemde 12 işgalcinin cezalandırıldığını, 8 işgalcinin yaralandığını ve Jêhat yoldaşımızın Apocu fedai ruh ve yüksek cesaretle düşmana karşı savaşarak şehadete ulaştığını halkımız ve kamuoyu ile paylaşmıştık. Aynı eylemde yer alan Sason Asmîn yoldaşımız da eylemden sonra şehadete ulaştı.

Sason ve Jêhat yoldaşlarımız, Medya Savunma Alanları’nda doruğa çıkan Apocu fedai ruhun somut timsalleri olarak yaşamda ve savaştaki Apocu militan özellikleriyle mücadele tarihimizdeki onurlu yerlerini aldılar. Düşmanın halkımıza yönelik soykırım saldırılarına karşı bedenlerini siper yapan ve son nefeslerine kadar da halkımızın özgürlük mücadelesine fedaice katılan Sason ve Jêhat yoldaşlarımız duruşları ve mücadeleleriyle Apocu militanlığın seçkin örneklerinden oldular.

Apocu fedai ruhun yılmaz savaşçıları Sason ve Jêhat yoldaşlarımızın başta değerli ailelerine ve tüm yurtsever Kurdistan halkımıza başsağlığı diliyor, anılarını mücadelemizde yaşatacağımızın sözünü bir kez daha yineliyoruz.

Şehadete ulaşan yoldaşlarımızın kimlik bilgileri şöyledir:

Kod Adı: Sason Asmîn
Adı Soyadı: Murat Öçek
Doğum Yeri: Wan
Anne – Baba Adı: Sinem – Cafer
Şehadet Tarihi ve Yeri: 13 Ocak 2024 / Metîna

 

Kod Adı: Jêhat Bagok
Adı Soyadı: Mehmet Gümüş
Doğum Yeri: Amed
Anne – Baba Adı: Bedie – Fırat
Şehadet Tarihi ve Yeri: 13 Ocak 2024 / Metîna

 

 SASON ASMÎN

Sason yoldaşımız Wan’da yurtsever ve Kürt kültürüne bağlı bir ailede doğdu.  Ailesinin ve yaşadığı çevrenin yurtsever olmasından dolayı küçük yaşta partimiz PKK’yi tanıdı. Özellikle 2010 yılında gördüğü gerillalardan derinden etkilendi. Gördüğü gerillaların yaşamdaki duruşları, derin yoldaşlık ilişkileri ve halkımıza olan sonsuz bağlılıkları Sason yoldaşımızın gerillaya katılmayı en büyük amacı haline getirmesini sağladı. Yakın akrabalarından gerilla saflarına katılımların olması da Sason yoldaşımızı etkileyen bir diğer husus oldu. Ailesi ve çevresi tarafından sevilen ve değer gören bir birey olan Sason yoldaşımız ilkokulu bitirdikten sonra düşman okullarının kendisine verebileceği bir şeyinin olmadığını düşünerek okulu bıraktı. Daha sonra ailesinin geçimine katkıda bulunmak için çobanlık yapan yoldaşımız, son derece hassas bir kişilik ve duyarlılık gerektiren bu işte ailesinin beklentilerine cevap olmayı başardı. Çobanlıkta kazandığı özellikler daha sonra gerilla yaşamında gelişimi için önemli bir temel olacaktır. Genç yaşına rağmen düşman gerçekliğini bilince çıkaran yoldaşımız, halkımızın yokluğu üzerinden kendisini var eden soykırımcı Türk devlet sisteminin yenilgiye uğratılmadan halkımızın gerçek anlamda özgürleşemeyeceğinin bilincinde oldu. Bunun için öncelikle kendisini sisteme bağlayan tüm bağlardan kopmak istedi. İlk eylemini düşman gerçekliğini reddetmekle yapan Sason yoldaşımız her geçen gün daha fazla bilinçlenerek, mücadele çizgisini yükseltti. Rojava Özgürlük Devrimi’nin geliştiği ve halkımız için özgürlük umudunun daha da arttığı bir süreçte yıllarca hayalini kurduğu gerilla saflarına katılmayı bir görev olarak ele alan Sason yoldaşımız 2014 yılında yüzünü Kurdistan dağlarına dönerek gerilla saflarına katıldı.

Gerilladaki ilk eğitimini Metîna alanında alan Sason yoldaşımız, aldığı bu eğitimle gerilla ve dağ yaşamına hemen adapte oldu. Gerillanın mütevazı yaşamı, kolektif çalışma tarzı ve derin yoldaşlık ilişkileri Sason yoldaşımızı derinden etkiledi. Kendisinin de bu özellikleri kişiliğinde temsil etmesi gerektiğinin bilincinde olan yoldaşımız bu anlamda derinlikli yoğunlaşmalar yaşadı. Aldığı eğitimle Kürt kültürünü ve tarihini daha yakından tanıma imkanı bulan yoldaşımız, bu temelde kişiliğini çözümleme imkanı bularak düşmanın kişiliği üzerinde yarattığı etkilerle mücadele etti. Eğitim sürecini başarılı bir şekilde tamamladıktan sonra yine Metîna alanında çalışmalarını devam ettirdi. Gerillacılık yaşamında belli bir tecrübe kazanan Sason yoldaşımız, dürüst ve koşulsuz katılımı sayesinde hem yetkin bir gerilla oldu hem de bu özellikleriyle tüm yoldaşlarını saygı ve sevgisini kazandı. Yoldaşlarının kendisine verdiği değere daha fazla mücadele ederek cevap olmak isteyen Sason yoldaşımız yıllarca önemli ve kritik çalışmalarda yer aldı. Bu çalışmalardaki duyarlılığı sayesinde tüm yoldaşlarının güvenini kazandı. Yer aldığı çalışmada onlarca yoldaşını tanıma imkanı bulan Sason yoldaşımız hem bu yoldaşlarının olumlu özelliklerinden etkilendi hem de etkileyen oldu. Güler yüzü ve içten kişiliği sayesinde ilişki kurduğu her yoldaşında derin izler bırakmayı başaran Sason yoldaşımız, her geçen gün mücadelesini büyütmenin çabasında oldu. Bu amaçla sürekli Önder Apo’nun çözümleme ve savunmalarını okuyan yoldaşımız, ancak Apocu militan bir kişilikle zafer gerillası olabileceğinin bilincinde oldu. Yer aldığı çalışmalar her ne kadar önemli ve kritik olsa da her zaman düşmana karşı aktif savaşın sürdüğü alanlarda olmayı isteyen yoldaşımız, düşmana karşı yüreğinde biriken hırsı ancak bu şekilde eyleme dönüştürebileceğini belirtti. Özellikle düşmanın Kurdistan’ın dört bir yanında halkımıza karşı geliştirdiği saldırılara cevap olmak isteyen yoldaşımız, ısrarla sıcak savaş cephesinde yer almak istedi. Fakat kendisini yeni dönem gerilla taktiği ve Apocu ideolojide daha fazla geliştirmesi ve yeni dönemin genç komutanlarından bir olmasını isteyen yoldaşlarının önerisiyle 2021 yılında Mahsum Korkmaz Askeri Akademisi’nde eğitime dahil oldu. Eğitim sürecinde daha fazla yoğunlaşma imkanı bulan yoldaşımız hem geçmiş pratiğinden önemli dersler çıkardı hem de yeni dönem gerilla taktiklerinde önemli tecrübeler kazandı.

Eğitimini başarılı bir şekilde tamamlayan yoldaşımız, tekrar Metîna bölgesine geçti. Fakat bu sefer amacına ulaşmanın verdiği coşkuyla çalışmalara katılan yoldaşımız hareketli gerilla timlerinde yer aldı. Düşmanın soykırım saldırılarını yeni bir evreye taşımak için önünde engel olarak gördüğü Kurdistan Özgürlük Gerillası’nı tasfiye etmek amacıyla geliştirdiği saldırılara karşı fedaice bir direnişin içinde olan yoldaşımız, Metîna alanında geliştirilen birçok eylemde yer alarak düşmanın bu ham hayallerine ağır darbeler vurmayı başardı. Metîna’nın birçok alanında geliştirilen eylemlerde emek sahibi olan Sason yoldaşımız; cesareti, soğukkanlılığı ve düşmana darbe vurmadaki ısrarlı duruşuyla tüm yoldaşlarının örnek aldığı bir militan oldu. Her anını düşmana ağır darbeler vurmak için yoğunlaşarak geçiren yoldaşımız, bu yoğunlaşmalarını eyleme dönüştürmek için de büyük bir ısrar ve çabanın sahibi oldu. Son olarak 13 Ocak 2024 günü Girê Hakkari Direniş Alanı’nda geliştirilen eyleme katılan Sason yoldaşımız, bu eylemde önemli bir rol üstlendi. Düşmanın önemli oranda darbelendiği bu eylemde kahramanca savaşan yoldaşımız eylemden kısa bir süre sonra gerçekleşen düşman saldırısında şehadete ulaştı. Yüksek saldırı ruhu sayesinde en zorlu zamanlarda dahi düşmana darbe vurmayı başaran Sason yoldaşımızın direniş çizgisi biz geride kalan yoldaşları için rehber olacaktır.

 

JÊHAT BAGOK

Jêhat yoldaşımız aslen Mêrdîn Şemrexli bir ailenin ferdi olarak Amed’de dünyaya geldi. Yurtseverlik bilinci yüksek olan bir aileden olması ve mücadelemizin merkezi alanlarından biri olan Amed’de doğup büyümesi nedeniyle erkenden mücadelemizi tanıdı. Gerillanın soykırımcı Türk devletine karşı büyük bir fedakarlık ve fedailik çizgisinde savaşması Jêhat yoldaşımızın küçük yaştan itibaren gerillaya sempati duymasına neden oldu. Çevresinden duyduğu gerillanın kahramanlık hikayeleri yoldaşımızın gerillaya olan sevgisini daha da büyüttüğü gibi, gerillaya katılmayı da ulaşılması gereken bir hayal ve hedef olarak belirlemesine neden oldu. Kurdistan’da yaşayan her Kürt çocuğu gibi düşman gerçekliği ile küçük yaştan itibaren tanışan yoldaşımız, hiçbir zaman düşmanın Kurdistan’daki varlığını kabul etmedi ve düşmanın halkımızı asimile etmek için geliştirdiği politikaların etkisine girmedi. Her onurlu Kürt genci gibi kendisini halkımızın özgürlüğünü sağlama noktasında sorumlu gören Jêhat yoldaşımız, gençlik faaliyetlerinde aktif bir katılımın sahibi oldu. Birçok Kürt gencinin bilinçlenip özgürlük mücadelesinde yer almasını sağlayan ve mücadelemizin her geçen gün daha da büyümesinde emek sahibi olan yoldaşımız, günden güne gerillaya olan bağlılığını daha da güçlendirdi ve gerilla saflarına katılacağı anı bekledi. Halkımız ve Hareketimize yönelik düşman saldırılarının yoğunlaştığı bir süreçte yüreğindeki özgürlük tutkusunu daha fazla dizginlemeyen Jêhat yoldaşımız 2019 yılında yüzünü Kurdistan dağlarına dönerek gerilla saflarına katıldı.

Daha önceden yürüttüğü çalışmalar nedeniyle örgütsel ve ideolojik anlamda belli bir tecrübesi olan Jêhat yoldaşımız, gerilla ve dağ yaşamına uyum sağlamakta zorluk yaşamadı. Gerillanın fedakarca mücadelesinden ve derin yoldaşlığından etkilenen yoldaşımız, daha ilk günden itibaren büyük bir coşku ve heyecanla pratik çalışmalara dahil oldu. Gerillada aldığı eğitimlerle kendisini askeri anlamda geliştirme imkanı bulan yoldaşımız, ideolojik olarak da daha fazla derinleşme imkanı buldu. Bu eğitim sürecinden aldığı güçle zorlu pratikler yürütmek için kendisini hazır hisseden yoldaşımız, bir an önce pratiğe gideceği anın heyecanını tüm yoldaşlarıyla paylaştı. Düşman saldırılarının yoğun olduğu bir süreçte direniş alanlarına gidip düşmana karşı savaşmak isteyen Jêhat yoldaşımız daha önce edindiği tecrübelerinden dolayı bir kez daha Komalên Ciwan çalışmalarına dahil oldu. Bir süre daha bu çalışmalarda yer alan yoldaşımız birçok farklı alanda pratik yürüttü. Bu süreç içerisinde daha çok yeni savaşçıları gerilla saflarına katma çalışmasında yer alan yoldaşımız, onlarca genci gerilla saflarına katarak direnişin büyütülmesinde önemli bir rol oynadı. Bu çalışmalarda yer aldığı süreçlerde temas ettiği her gençte etki yaratan Jêhat yoldaşımız aynı zamanda, Apocu militan ölçülerindeki duruşu ile de halkımızın saygı ve sevgisini kazanmayı başardı.

Düşmanın başta Zap, Avaşîn ve Metîna bölgeleri başta olmak üzere Medya Savunma Alanları’na yönelik başlattığı işgal saldırıları Jêhat yoldaşımızın düşmana olan öfkesini daha da büyüttü. Aynı zamanda bu bölgelerdeki yoldaşlarımızın fedaice direnişleri de yoldaşımız için büyük bir güç ve moral kaynağı oldu. Yoldaşlarımızın direniş tünellerinde her türlü kimyasal silah ve tektik nükleer bombalara karşı gösterdiği fedakarca direniş Jêhat yoldaşımızı tekrar özlemini duyduğu dağlara çekti. Yoldaşlarıyla omuz omuza düşmana karşı savaşmak isteyen yoldaşımız büyük bir iddia ve kararlılıkla geldiği dağlarda bir an önce savaşın yoğun yaşandığı bölgelere gitmek istedi. Bu anlamda büyük bir ısrarın sahibi oldu. Fakat askeri anlamda fazla tecrübesi olmayan Jêhat yoldaşımız ilk olarak yeni dönem gerilla taktiklerinde derinleşmek ve profesyonel bir gerilla olabilmek için branş eğitimine dahil oldu. Yeni dönem gerilla taktikleri içerisinde önemli bir yere sahip olan sabotaj branşında uzmanlaşan yoldaşımız aynı zamanda birçok farklı alanda da yoldaşlarının yardımıyla bilgi ve tecrübe sahibi oldu. Yine büyük kahramanlıklar sonucu açığa çıkan tünel ve hareketli gerilla savaş tarzlarına dair de bilgi sahibi olan Jêhat yoldaşımız artık kendisini büyük bir cenge hazırlamış olarak yüzünü işgalci saldırıların yoğun olduğu Metîna bölgesine döndü. Metîna bölgesinde birçok alanda faaliyet yürüten yoldaşımız, başarılı pratiği ile alandaki yoldaşlarının saygısını kazanmayı başardı. Düşmanın bulunduğu her tepeye dair bilgi sahibi olan ve bu tepelerdeki düşman güçlerine dair planlamaları olan Jêhat yoldaşımız, birçok başarılı eylemin gerçekleşmesinde emek sahibi oldu.

13 Ocak 2024 günü Girê Hakkari Direniş Alanı’ndaki düşman askerlerine yönelik gerçekleşen eyleme üstlendiği sorumluluğun derin bilinciyle katılan Jêhat yoldaşımız özü fedailik olan dönem ruhuna denk bir kararlılıkla düşman askerlerinin üzerine yürüdü. Bu eylemde son nefesine kadar fedaice savaşan Jêhat kahramanca savaşarak şehadete ulaştı.”