3 yılın ardından Cemile 'faili meçhul'e bırakıldı

Cizre’de cenazesi günlerce buzdolabında bekletilen Cemile Çağırga’ın ölümüne ilişkin açılan soruşturmada mahkeme "Daimi arama kararı" ile dosyayı faili meçhule bıraktı.

Karara tepki gösteren anne Emine Çağırgan, "3 yılın ardından kızım faili meçhule bırakıldı. Zaten bu devletin adaletinden bir beklentimiz yoktu. Belki ömrüm yetmez görmeye ama bir gün muhakkak adalet yerini bulacak biliyorum" diye konuştu.

Şırnak'ın Cizre ilçesindeki öz yönetim direnişleri sürecinde devlet güçleri tarafından katledilen ve cenazesi günlerce buzdolabında bekletilen Cemile Çağırga’ın ölümüne ilişkin açılan soruşturmada, faillerin bulunamadığına 'kanaat' getiren mahkemenin "Daimi Arama Kararı" almasına anne Emine Çağırga tepki gösterdi. Evinin önünde vurularak öldürülen 10 yaşındaki Cemile Çagırga’nın dosyasına ilişkin yaşanan bu gelişme ise 90’lardan bu yana gelen "faili meçhul"lerin devamı olarak görüldü.

NEREDEN GELDİĞİ BELLİ…

Savcılık tarafından İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne gönderilen yazıda, karara gerekçe olarak ise, "Faillerin tespit edilememesi" gösterildi. "Çocuğu kasten öldürmek" suçlamasıyla açılan ve şüpheli olarak tek bir kişinin bile yer almadığı dosyada, Çağırga’nın ölüm nedeni "nereden geldiği tespit edilemeyen bir kurşunun vücuduna isabet etmesi" gösterildi.

Zaman aşımı süresi 30 yıl, yani 7 Eylül 2045 olarak belirlenen kararda, "Cizre ilçesinde terör örgütü mensuplarına yönelik olarak başlatılan operasyonlar kapsamında ilan edilen sokağa çıkma yasağında Cemile Çağırga’nın olay tarihinde ikametinde bulunduğu esnada nereden geldiği tespit edilemeyen bir kurşunun vücuduna isabet etmesi sonrasında hayatını kaybettiği" denildi.

FAİLİ MEÇHULLERE RESMİYETTE BİR YENİSİ DAHA EKLENDİ

Yapılan tüm araştırmalara rağmen suç faillerinin bulunamadığının, evrakın bu sebeple daimi aramaya alınmasının gerektiği anlaşıldığının ifade edildiği kararda, "Şüpheli veya şüphelilerin zaman aşımı tarihine kadar aranması, şüphelilerin açık kimlik bilgilerinin tespit edilmesi halinde Cumhuriyet Başsavcılığımıza bilgi verilmesi, verilecek talimat doğrultusunda hareket edilmesi, şüphelilerin açık kimlik bilgilerinin tespit edilememesi halinde yapılan araştırma sonucunun yılda bir defa Cumhuriyet Başsavcılığımıza bildirilmesi rica olunur" ifadeleri yer aldı.

'BİR GÜN ADALET YERİNİ BULACAK'

Olayın üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen yüreğindeki yangının biran olsun dinmediğini kaydeden anne Emine Çağırga, "3. yıl da bitti 4’e giriyoruz. Bu kadar zamanda davada ilerleme yok, kızım faili meçhule bırakıldı. Zaten bu devletin adaletinden bir beklentimiz yoktu. Ama elimizde değil umut ediyorduk. Belki ömrüm yetmez görmeye ama bir gün muhakkak adalet yerini bulacak biliyorum. Ben hala uyurken Cemilemin sesini duyuyorum" dedi.

Hayatta olduğu sürece davanın peşini bırakmayacağını söyleyen anne Çağırga, "Biz ölsek bile torunlarıma akrabalarıma ve komşularıma vasiyetimdir. Bu davayı onların yanına bırakmasınlar. Devlet de biliyor katilin kim olduğunu bizde biliyoruz. Faili devlettir bu davanın" diye konuştu.