Êlih’ın sorunlarını birlikte çözeceğiz

DEM Parti Êlih Belediyesi Eşbaşkan Adayı Gülistan Sönük, “Talepleri dinlenilmeyen bütün kesimlerle bir araya geleceğiz; sorunlarını tartışacağız ve çözüm yöntemlerini birlikte bulacağız” dedi.

Êlih’te yaşam süren bütün canlıların belediyesi olacaklarını belirten Eşbaşkan Adayı Gülistan Sönük, kadın yoksunluğunu ortadan kaldıracaklarını, belediyelerin her alanında eşit temsiliyeti yaşamsallaştıracaklarını söyledi.

Êlih’te (Batman) HDP, 2019 yerel seçimlerinde yüzde 66,03 oy oranıyla birinci parti olarak belediyeyi kazandı. AKP’nin adayı ise yüzde 28,55 oy oranında kaldı. AKP-MHP iktidarı, seçimlerden bir yıl sonra 23 Mart 2020’de hukuksuz bir biçimde Êlih Belediyesi’ne kayyum atayarak halkın iradesini yok saydı. Geçen yıl yapılan genel seçimlerde ise Yeşil Sol Parti yüzde 59.29 oy alarak Êlih’te yine birinci parti oldu. AKP ise bütün hilelerine rağmen yüzde 28 oy oranında kaldı. Adaylarını ön seçimle belirleyen DEM Parti Êlih Belediyesi Eşbaşkan Adayları Gülistan Sönük ve Mehdi Öztüzün. Eşbaşkan Adayı Sönük, Êlih’ın önemini ve çalışmalarını ANF’ye anlattı.

BİRLİKTE ÇÖZECEĞİZ

Evine gitmedikleri tek bir Êlihli bırakmayacaklarını belirten Sönük, “Başta gençler ve kadınlar olmak üzere seçim süreçlerinde ötekileştirilen, görmezden gelinen, talepleri dinlenilmeyen bütün kesimlerle bir araya geleceğiz; sorunlarını tartışacağız ve çözüm yöntemlerini birlikte bulacağız” dedi. Êlih’ın 90'lardan 2000'lerin başına kadar kadın cinayetleri ve kadına şiddetle anılan bir kent olduğunu kaydeden sönük, “Demokratik yerel yönetimlerle birlikte Batman kadın kenti olmaya başladı ve kadınlar mücadele başta olmak üzere yaşamın her alanına öncülük etmeye başladı. Ancak 2016'dan beri kentlerimizin kayyumlarla işgal edilmesi ve irademizin gasbından sonra ne yazık ki kadın kazanımlarına yoğun saldırılar yaşandı ve kadın kurumları kapatıldı” diye konuştu.

TEK ADAM REJİMİNİN UZANTISI

Kayyumların kadınları tamamen izole ettiğini söyleyen Sönük, şöyle devam etti: “Kayyum atamalarıyla birlikte tek adam rejimi yerel yönetimlere de sirayet etti ve kadınlar belediye hizmetlerine ulaşamadı. Yapılan çalışmalar da ranta ve erkeğe dayalı. Bizler bizim olanı geri aldığımızda ilk etapta kadın kurumlarını eril zihniyetten arındıracağız. Kurumlarımızı tekrardan kadın bakış açısıyla çalıştıracağız.”

BÜTÜN CANLILARIN BELEDİYESİ

Êlih’te yaşam süren bütün canlıların belediyesi olacaklarını belirten Sönük, şunları ekledi: “Şiddet mağduru kadınlarla dayanışma göstermek elbette çok değerli ama bizler şiddeti tamamen ortadan kaldıracak demokratik ahlaki ve politik toplumu inşa etmeyi hedefliyoruz. Kadın yoksunluğunu ortadan kaldıracak belediyelerin her alanında eşit temsiliyeti yaşamsallaştıracağız. Bütün bunları yaparken de tartışmalarını, çözüm önerilerini yine kadın örgütleriyle, evde, sokakta olan kadınlarla birlikte yapacağız.”