İHD: Valilik, Hantaş'ı katledenleri koruyor

İHD, Valiliğin Recep Hantaş'ın katledilmesiyle ilgili olayı çarpıtarak polisleri koruduğuna dikkat çekerek, cinayetin nasıl gerçekleştiğini açıkladı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi, 14 Nisan'da Amed'in merkez Yenişehir ilçesinde Recep Hantaş'ın polis tarafından katledilmesine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

'VALİLİK POLİSLERİ KORUMAYA ÇALIŞIYOR'

Valiliğin olaydan bir gün sonra yaptığı açıklamaya da dikkat çeken İHD, şunları kaydetti:

"Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma henüz başlamışken ve yargı makamından başta maktulün yakınları olmak üzere kamuoyuna konu ile ilgili bilgilendirme yapılmazken, Diyarbakır Valiliği tarafından yapılan açıklamayı maksatlı ve polisleri koruyucu bir yaklaşım olarak görmekteyiz. Sadece fail konumundaki emniyet kaynaklarına dayandırılarak yapıldığı çok net olan açıklamada, yaşamını yitiren yurttaşın kimliği kriminalize edilmekte ve kolluk güçlerinin ihmallere yer bırakmayacak şekilde vazifesini yaptığı vurgulanmaktadır. Valilik açıklamasındaki maktulün ve tanığın adli kayıtlarının açıklanması fail polis/polislerin eyleminin aklanmasına yönelik açıklama olarak değerlendiriyoruz. 

Yetkili kurumlardan yapılan bu tür açıklamaların kolluk güçlerinin elindeki sınırsız gücün keyfi ve pervasızca kullandığı çok sayıda olay mevcuttur. Valilik, Diyarbakır’da 2013 yılında zırhlı aracın kasten çarpması sonucu öldürülen Şahin Öner için 'Elindeki patlayıcının infilak etmesi sonucu' yaşamını yitirdiğini açıklarken, 2017 yılı Newroz’unda polis tarafından vurularak öldürülen Kemal Kurkut için ise 'Canlı Bomba' şüphesiyle vurulduğu şeklinde açıklama yapmıştır. Diyarbakır Valiliği tarafından yapılan bu tür açıklamaların, fail konumundaki kolluk kuvvetini korumaya ve soruşturma sürecini doğrudan etkilemeye dönük risk taşıyan açıklamalar olduğunu belirtmek isteriz."

GERÇEK NE?

Açıklamada, soruşturma dosyasında bulunan ve incelenen belge ve bilgilerde, bu olayın nasıl gerçekleştiğinin anlaşıldığına dikkat çekilerek, şunlar belirtildi:

"Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma dosyasına konulan olay anına ilişkin görüntü kayıtlarında; sırtı şüpheli polise dönük şekilde koşan ve üzerinde ateşleyici/yaralayıcı silah türünden bir cisim bulunmayan savunmasız maktule, dosya kapsamında tutuklanan polis tarafından hedef alınmak suretiyle öldürmek kastıyla ateş edildiği net bir şekilde görülmektedir. Bu sebeple olay anına ilişkin ortaya çıkan görüntüler, Diyarbakır Valiliği tarafından yapılan açıklamayı ve açıklamada olaya dair verilen bilgileri doğrulamamaktadır.

Maktul Recep Hantaş’a ait ‘Ölü Muayene ve Otopsi Tutanağı’nda; vücudunda 1 adet ateşli silah mermi çekirdeği, 1 adet şarapnel giriş nedenli yaralanma meydana geldiği, vücuduna 2 ateşli silah mermisi girişi, bir çıkışının bulunduğu tespitler yer almaktadır. Yine raporda, ensesinin sağ tarafından giren ateşli silah mermisinin, sağ göz ve burun kısmından çıktığı, Hantaş’ın sağ bacak diz kısmından giren ateşli silah mermisine ait şarapnel parçası girişi bulunduğu, şarapnel parçasına ait metalin ise karın bölgesinden çıkarıldığı belirtilmiştir. Ölü Muayene ve Otopsi Tutanağındaki veriler değerlendirildiğinde fail polisin maktul Hantaş’a öldürmek kastıyla ateş ettiği anlaşılmaktadır. Aynı şekilde maktulün vücudunda şarapnel parçacısının tespit edilmesi, olayda ağır silahların kullandığını da göstermektedir. 

Yasal değişiklerle kolluğa silah kullanma yetkisinin sürekli genişletilmesi Recep Hantaş’ın öldürülmesi eyleminde tanık olduğumuz gibi, kolluğun en basit olayda bile silah kullanma yetkisini keyfi bir şekilde kullanımına yol açmıştır."