İran rejimi, Penahi'yi Ramazan'dan sonra idam etmeyi planlıyor!

İran rejiminin Kürt siyasi tutsak Ramîn Hisên Penahî’yi Ramazan Bayramı’ndan sonra ailesine ve avukatlarına dahi haber vermeden idam etmeye hazırlandığı bildirildi.

Tutuklu Hakları Savunma Kampanyası yaptığı yazılı bir açıklamada, İran rejiminin Penahi konusundaki sessizliğine dikkat çekti. Penahi’nin her an idam edilme riskinin arttığını belirten Kampanya, “Ramîn Hisên Penahî’nin dosyasından sorumlu olan kişiler idam cezasını uygulamak için acele ediyor. Penahî’nin dosyasını, Sine Devrim Mahkemesi şubesine göndermeden önce, Ulusal Asayiş Meclisi’ne gönderdiler ve idam kararını burada onaylattılar” dedi.

Açıklamaya göre, Doğu Kürdistan’daki İran istihbarat birimleri, Sine Cezaevi yöneticilerinden Penahî’nin idam cezasını Ramazan Bayramı’ndan sonra ailesine ve avukatına haber vermeden uygulanmasını istemiş.

Açıklamada, “Ayrıca, idamdan bir saat önce cezaevinden alınarak idam edileceği yere götürülmesi de istenmiş. Bu şekilde Penahî’nin idam edildiği haberi, idamından sonra yayılacak” diye eklendi.

Tutuklu Hakları Savunma Kampanyası’na göre İran rejimi bu uygulama ile Penahî’nin idam edilmesine karşı Kürt halkının ve İran halklarının protesto eylemlerini engellemeyi amaçlıyor.

Sine Cezaevi yöneticileri, 19 Mayıs tarihinde Ramîn Hisên Penahî’nin ailesini, Penahî’nin Ramazan Bayramı’ndan sonra idam edileceği konusunda haberdar etmişti.

Penahi, 23 Haziran 2017’de Devrim Muhafızları’nın bir pususunda yaralı olarak esir alınmıştı. Saldırıdan kurtulan tek kişi olan Penahi, silahlı değildi. Behzad Nuri, Hamed Seyf Penahi ve Sabah Huseyin Penahi, pusu sonucu infaz edilmişlerdi. Komala örgütü üyesi olduğu suçlamasıyla tutuklanan 24 yaşındaki aktivist Penahi hakkındaki idam kararı İran Yüksek Mahkemesi tarafından da Nisan ayı başında onaylanmıştı. Penahi’nin Mayıs ayının ilk haftasında idam edilmesinden endişe ediliyordu. Ancak yoğun tepkiler üzerine idam cezası geçici olarak durduruldu. İdam kararının iptal edilmesi için Birleşmiş Milletler ve Uluslararası Af Örgütü de çağrıda bulunmuştu.