Ömer Usta: Her şey, herkes makineleşti

Amed'de kalan son zanaatkarlardan Ömer Usta, tam 41 senedir kunduracılık yapıyor. Her şeyin ve herkesin makineleşmesinden şikayetçi, emekle kazanmayı salık veriyor.

Amed'de bir dönemin en gözde mesleklerinden olan kunduracılık mesleği kaybolmaya yüz tuttu. Gelişen sanayi ile birlikte üretimin serileşmesi el emeğinin yoğun olarak kullanıldığı mesleklerin de ayakta durmasını zorlaştırıyor. Artık parmakla sayılacak kadar azalan kundura atölyelerinden birini işleten Ömer Bozkurt, tanınan adıyla 'Ömer Usta', 10 yaşında çıraklık yaparak bu mesleğe başladığını söyledi.

DOĞDUM DOĞALI KUNDURACIYIM

Ömer Usta mesleğe doğduğu Mardin'in Ömerli ilçesinde daha 10 yaşındayken çırak olarak başlamış. Amed’ın tarihi Sur ilçesine göç ediyor ve bir atölyede işe başlıyor. Yıllar sonra Ömer Kundura'ya ismini veren kendi atölyesini açıyor. Yaklaşık 30 senelik 'ustalık' macerası da böylece başlamış oluyor. “Doğdum doğalı kunduracıyım" diye tanımlıyor kendini.

MESLEĞİMİ SEVEREK YAPIYORUM

52 yaşında olmasına rağmen mesleğini severek yaptığını belirten Ömer Usta, “41 yıldır süresiz bu mesleği yapıyorum. Şu anda da devam ettiriyorum. Mesleğimi çok seviyorum ve severek yapıyorum. Eskiden Amed küçüktü ama yüzlerce kondura ustaları vardı, şimdi parmakla saysan en fazla 8 usta var” dedi. 

EMEK VERMEDEN KAZINILMAZ

Ailesine, altı çocuğuna bu işten kazandığı parayla baktığını söyleyen Ömer Usta, şunları ifade etti: ”Günde 8 çift ayakkabı yapıyorum. Bu mesleğin her geçen gün öldüğünü biliyorum ama çırak yetiştirmek isterim. Aileler çocuklarının yorulmadan para kazanmasını istiyor. Yorulmadan, emek vermeden nasıl para kazanılır. Alışveriş merkezleri çıktı, herkes belli başlı markalara akın ediyor. Artık çırak yetişmiyor, sanatkar yetişmiyor. Her şey, herkes makineleşti. Oysa elle yapılan ayakkabılar alışveriş merkezlerin ayakkabılarından bin kat daha dayanıklı. Alışveriş merkezlerinde 300 liraya aldıkları ayakkabıyı 150 liraya satıyoruz.”