Özdal sadece ailesinin katıldığı bir törenle toprağa verildi

Cezaevinde yaşamını yitiren Koçer Özdal’ın cenaze törenine sadece ailesinin katılıp gömülmesine izin veren Türk askerleri, köyde taziye çadırı kurulmasına izin vermiyor.

Cezaevinde yakalandığı hastalık nedeniyle kaldırıldığı Ankara Numune Hastanesi’nde elleri ve ayakları kelepçeli bir şekilde yaşamını yitiren Koçer Özdal'ın cenazesi Muş’un Varto ilçesine bağlı Boylu (Kêrs) köyünde toprağa verildi.

HDP’li vekiller ve cenazeye katılmak isteyenlerin Yenimahalle (Înak) köyü girişinde asker ve polisler tarafından durdurularak cenazeye katılmalarının engellenmesi nedeniyle, cenaze törenine sadece Özdal’ın ailesi ve birkaç yakını katılabildi.

Defin töreninin ardından taziye çadırı kurulmaması için askerlerin aileye baskı yaptığı belirtildi. Sabah saatlerinden itibaren arama noktasında bekletilen HDP'li milletvekilleri ve yurttaşların da taziyeye katılmalarına izin verilmedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş milletvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit, Mensur Işık, Şevin Coşkun, Van Milletvekili Murat Sarısaç, HDP, DBP Van ve Muş il eşbaşkanları ve yöneticilerinin bulunduğu heyetin yanı sıra köye gitmek isteyen Özdal'ın akrabalarına bile izin verilmedi. Kararın "Valilik talimatı" olduğunu söyleyen Jandarma ve HDP'liler arasında sık sık tartışmalar yaşandı.

Yaşanan uzun süreli tartışmaların ardından farklı kentlerden cenazeye katılmak için gelen Özdal'ın bazı akrabalarına izin verilirken, HDP'liler ise ilçe merkezine döndü.