Özgür basın emekçilerinden Kadri Kaya yaşamını yitirdi

Özgür basının emektarı, Mamoste Kadri Kaya tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı’nın (DİHA) kurucularından ve ajans kapatılıncaya kadar da Amed Temsilciliği yapan özgür basının mamostesi, Kadri Kaya tedavi gördüğü Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde yaşımın yitirdi. Bir yıldır kanser tedavisi gören Kaya’nı n cenazesi yarın Amed’e getirilecek.

Gazetecilikte uzun yıllar verdiği emekten ve çabadan dolayı özgür basın emekçilerinin mamoste dediği Kaya, 13 yıl DİHA’nın Amed temsilciliğini yaptı. DİHA’dan önce de Özgür Gündem gazetesinde yıllarca çalıştı.

15 Nisan, 2011 yılında Batman merkezli yürütülen bir operasyon kapsamında gözaltına alınıp tutuklanan ve daha sonra tahliye edilen Kaya hakkında, "Örgüt üyesi olmak", "Örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" ve "Örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla 15 yıla kadar hapis istemi ile Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açılmıştı.

Kaya'nın "Örgüt propagandası yapmak "Örgütün hiyerarşik yapısına dahil olmamak ile birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçundan ise Kaya’ya 2 yıl 1 ay hapis cezası verilmişti. Batman Cezaevinde 1 yıl 7 ay tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilmişti.