Özgürlük Yürüyüşçüleri, devletin katlettiği Ceylan Önkol'u andı

Özgürlük Yürüyüşçüleri, Türk devletinin katlettiği çocuk yaştaki Ceylan Önkol’u mezarı başında andı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü için Qers’ten yola çıkan siyasetçiler ve demokratik kitle örgütü temsilcileri, Amed’in Licê ilçesine bağlı Xanbaz (Hambaz) mezrasında 28 Eylül 2009’da hayvanlarını otlatırken Türk devleti tarafından havan mermisi ile katledilen Ceylan Önkol’u mezarı başında andı. Çêwlig’in Dara Hênê (Genç) ilçesine bağlı Dolek köyünde mezar başında yapılan anmaya Önkol’un annesi Saliha Önkol ile köy halkı katıldı. Mezar başında yapılan duaların ardından konuşan DEM Parti Milletvekili Vezir Coşkun Parlak, “Kürdistan'da güvenlikçi politikalar nedeniyle 1990'lı yıllardan bu yana birçok insan vahşice katledildi. Demokratik taleplere karşı kirli bir savaş yürütüldü. Birçok ailemiz metropollere göç etti. Savaştan en çok olumsuz etkilenenler ise kadınlar ve çocuklar oldu. Kurdistan’da çocuklar asimilasyon politikalarına maruz bırakıldı, bombalar ile katledildi” dedi.

'KATLİAMLARIN HESABINI SORACAĞIZ'

Kurdistan’da zırhlı araç ve asker, polis kurşunları ile katledilen çocukları anan Parlak, “Katliamlar kabul edilemez. Çocuklarımız kendi topraklarında özgür yaşayamıyor. Bizim de bugün yaptığımız yürüyüşün amacı çocuklarımızın kendi topraklarında özgür yaşaması içindir. Çocuklarımızın kendi ana dilinde eğitim görmesini talep ediyoruz. Bu demokratik taleplerimize karşı güvenlikçi politikalar devam ediyor. Tecrit günbegün derinleştiriliyor. Sayın Öcalan şahsında toplumun tamamı tecrit altında. Yürüyüşteki bir diğer amacımız bu tecridi teşhir edip, kırarak Sayın Öcalan’ı fiziki özgürlüğünü sağlamak. Bunu yaparsak çocuklar kendi topraklarında özgür yaşar” diye konuştu.

 Kurdistan’da asker, korucu ve polislerin işledikleri suçların ödüllendirildiğini ifade eden Parlak, “Buna karşı mücadelemizi büyüteceğiz. Suç işleyen herkesin cezalandırılması için elimizden geleni yapacağız. Çocuklarımızın hayallerinin yarım kalmasını istemiyoruz. Yitirdiğimiz her çocuğumuzu mücadelemizde yaşatacağız. Bir Ceylan katledildi, bugün Kurdistan’da binlerce Ceylan var. Her evde bir çocuğun adı Ceylan. Bu katliamı unutmayacağız ve hesabını soracağız. Sayın Öcalan özgür olana kadar bu yürüyüşümüz devam edecek. Anneler artık barış istiyor. En çok annelerin canı yanıyor. Kürt sorununun bir an önce demokratik yollar ile çözülmesi gerek” dedi.