Özgürlük Yürüyüşçüleri: Halkımızla birlikte yapamayacağımız şey yok

Êlih’in Hezo (Kozluk) ilçesine ulaşan Özgürlük Yürüyüşçüleri, "Halkımız bizimle olursa yapamayacağımız bir şey yok" dedi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü için başlatılan Büyük Özgürlük Yürüyüşü'nün Qers kolu, Amed’in Farqîn’den sonra Êlih’in Hezo (Kozluk) ilçesine ulaştı.

Özgürlük Yürüyüşçüleri, Hezo’ya (Kozluk) doğru giderken geçtikleri Malabadi Köprüsü’nde, 1925 yılında Şêx Sait isyanı sırasında katledilen Mala Elîyê Ûnis ile ele geçmemek için köprüden kendini atarak yaşamına son veren kızı Rindêxan’ı andı.

 'KURDİSTAN'IN HER YERİNDE DİRENİŞ HİKÂYELERİ VAR'

DEM Parti Milletvekili Newroz Uysal, Kurdistan'da her yerinde bir direniş hikayesi olduğunu dile getirdi.

Mala Elîyê Ûnis direnişi ile Rindêxan’ın hikayesine dair bilgi veren Newroz Uysal, “Rindêxan, Kurdistan dağlarının bir çığlığıdır. Mereto Dağı’nda açan bir berfin, kışın açan bir kardelendir. Rindêxan, Sason vadileri ve nehirlerinin sesi ve soluğudur. Rindêxan’ın babası Mihemed, Mala Elîyê Ûnis’ın miriydi” dedi.  Mala Elîyê Ûnis’in, Osmanlı’ya karşı verdiği 200 yıllık direniş tarihine değinen Newroz Uysal, Rindêxan’ın kendisini köprüden atmadan önce söyledi şu sözleri tekrarladı: “Ez Rindêxan im! Keça Rindîxan! Ne buka neyar û xayînan im.  Ez Rindêxan Şervanê Kurdistan im. (Ben Rindêxan, Rindêxan’ın kızıyım. İşgalci ve düşmanın gelini değilim. Ben Rindêxan’ım  Kurdistan’ın savaşçısıyım.”

Sonrasında gittikleri Êlih'in Hezo ilçesine bağlı Kaniya Hênê beldesinde çiçekler ve "Bi can bi xwin em bi tere ne ey Serok" sloganları ile karşılanan yürüyüşçüler, DEM Parti ilçe binasında halkla ile bir araya geldi. Buluşmada konuşan DEM Parti Milletvekili Ömer Öcalan, yürüyüşlerinin 10 gündür sürdüğünü belirterek, şunları söyledi:

“Lozan’ın 100. yılı geride kaldı. Türkiye’nin yüz yılında artık köle ölçülerinde yaşamak istemiyoruz. Biz birliğimiz ittifakımız olsun istiyoruz. Bir ismimiz ve duruşumuz olsun istiyoruz. Her insanın sahip olduğu hakları talep ediyoruz. Ancak bir hakikat var. Her milletin bir önderi, lideri var, bizim de bir liderimiz var. Sayın Öcalan Kürt halkının önderidir. Sayın Öcalan’a uygulanan tecridi kabul etmiyoruz. Bir gün önce fiziki özgürlüğüne kavuşmalı. Kürt sorunu önderi muhatap alınmadan çözülemez. Biran önce aile ve avukatlar Sayın Öcalan ile görüşmeli. Sayın Öcalan halkının içinde olmalı. Her gittiğimiz yerde bunu söylüyoruz. Halkımız bizimle olursa yapamayacağımız bir şey yok. Kürt sorununun çözüm anahtarı Sayın Öcalan’ın elinde. Bizim taleplerimiz meşru taleplerdir.”
Devam edilen yürüyüşte Hezo (Kozluk) ilçesi girişinde yüzlerce karşılanan yürüyüşçüler, burada halkla birlikte halaylar çekti.

Gençler, yürüyüşçüleri sloganlarla karşılarken, karşılamada “Yüreği ateş ve zafer tutkusuyla yananlar ancak bizimle yürüyebilirler”, “Tecrit insanlık suçudur”, “Kozluk, özgürlük yürüyüşçülerini selamlıyor” pankartları açıldı. Yüzlerce kişi “Bijî Serok Apo”, “Bijî berxwedana Îmraliye”, “Bê Serok Jiyan nabe”, “Jin, jiyan, azadî” sloganları atılarak, ilçede uzun bir yürüyüş gerçekleştirdi. Geçilen cadde ve sokaklarda halk alkış ve sloganlarla yürüyüşçüleri karşıladı.

Yürüyüşün ardından Üçyol Meydanında halka seslenen Özgürlük Yolcularından Sabahat Sarıtaş Erdoğan, “Nereye gittiysek böyle coşkuyla karşıladık. Biz ‘genç başladık, genç başaracağız’ diyoruz. Biz halkımızın hayallerini gerçekleştirmek istiyoruz. Bu insanlık dışı tecrit kırılmayana kadar biz mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. Halkımızın gücü bizim arkamızdadır. Barış ve eşitlik için yürüyoruz. Kirli savaşa ve özel savaş politikalarına karşı biz yürüyoruz. Yüzyıldır halkımıza yönelik kirli bir savaş yürütülüyor. Barışın anahtarının İmralı’da olduğunu herkes biliyor. Bu yürüyüş amacına ulaşana kadar devam edecek. Hezo’nun halkına, iradesine ve önderliğine sahip çıkması gerekiyor. Biz bir kez daha Öcalan’ı buradan selamlıyoruz. 90’lı yıllardan bu yana Kürt halkına yaşatmadıkları bir şey kalmadı. Biz, bu zulmün bitmesi için yürüyoruz. Halkımız bu zulmün karşısında direnmeye devam edecek” diye konuştu.

Özgürlük yürüyüşçüleri ardından “Bijî Serok Apo” sloganlarıyla DEM ilçe binasına kadar yüründü. Buradaki buluşmada Abdullah Öcalan’nın savunmalarından pasajlar okundu.