Özgürlük Yürüyüşçüleri'ne Cizîr'de coşkulu karşılama

Özgürlük Yürüyüşçüleri, Cizîr’de de halkın yoğun coşkusuyla karşılaştı. Cizîr'deki konuşmalarda, Kürt Halk Önderi'nin özgürlüğü için mücadeleyi büyütme mesajı verildi.

Wan'dan yola çıkan Büyük Özgürlük Yürüyüşü'nde yer alanlar, dün geceyi Şirnex'in Silopiya (Silopi) ilçesinde geçirdikten sonra bugün yollarına devam etti. Sabah saatlerinde Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Silopiya İlçe Örgütü önüne gelen ilçe halkı ile tek tek tokalaşan Özgürlük Yürüyüşçüleri, Cizîr’e (Cizre) doğru yola koyuldu. İlçe halkı yürüyüşçüleri "Bijî berxwedana zindanan", "Bijî berxwedana İmrali yê" sloganlarıyla uğurlandı.

 'DİRENİŞ ÖZGÜRLÜKTÜR'

Özgürlük Yürüyüşçülerini Cizîr’in girişindeki Yafes Köprüsü mevkinde Barış Anneleri karşıladı. Anneler, buluşma anında “Berxwedan Xwes Doze” ve “Herne Pêş” marşlarını okudu. Daha sonra Özgürlük Yürüyüşçüleri ile kol kola giren Barış Anneleri, “Bijî berxwedana zindanan”, “Barışın elçisi İmralı’dadır”, “Jin, jiyan azadî”, “Tecrit ölümdür, direniş özgürlüktür” sloganlarıyla yürüdü. Polisin yürüyüş sırasında dükkanlarına sokmaya çalıştığı esnaflar ve ilçe sakinleri Özgürlük Yürüyüşçülerini alkışlarıyla selamladı.

DEM Parti Cizîr İlçe Örgütü’ne kadar alkışlarla yürüyen Özgürlük Yürüyüşçüleri, burada halk tarafından “Bijî berxwedana zindanan”, “Bijî Serok Apo” sloganlarıyla karşılandı. Parti binası önündekiler arasında ilçede uygulanan sokağa çıkma yasakları döneminde katledilen Mehmet Tunç’un annesi Esmer Tunç da yer aldı.

'HİÇBİR GÜÇ BİZİ ENGELLEYEMEZ'

Burada halka seslenen DEM Parti Milletvekili Saliha Aydeniz, “Bugün 7 gündür Sayın Abdullah Öcalan ve Kürt sorununun demokratik çözümü için yürüyoruz. Biliyoruz ki bu yürüyüş amacına ulaşacak. Bu yürüyüşün amacı hakikat, birlik, barıştır. 7 gündür il il, ilçe ilçe geziyoruz. Ama bugün Cizîr’de iktidarın, kolluğun yaklaşımı demokrasiden korkmalarındandır. Bu yaklaşım özgürlüklerden korkmadır. Devlet, AKP iktidarı ve kolluk birimleri iyi bilsin ki güçleri bu yürüyüşü durdurmaya yetmeyecek. Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü, Kürt sorununa çözüm talebemizi hiçbir engelleyemeyecek. Cizîrê Botan’ı onlarca defa yıktılar ancak her defasında ayağa kalkarak, mücadelesini sürdürdü. Cizîrê Botan’dan sesleniyoruz; Sizin güvenlikçi, Kürt halkının iradesini tanımayan politikalarınız kabul görmedi, kabul görmeyecek. Sizin politikalarınız sonucunda Türkiye gittikçe krize ve kaosa sürükleniyor” dedi.

Özgürlük Yürüyüşçüleri olarak, Kürt halkının özgürlüğü ve Türkiye’nin demokrasisi için yürüyüşlerini sürdüreceklerini söyleyen Saliha Aydeniz, şöyle devam etti:

 "2013-2015 yıllarında birlikte barış içinde yaşadık. Sayın Öcalan konuştuğu zaman nasıl barış oldu, demokrasi oldu herkes gördü. Her gün ölümler geliyordu, konuştuğu zaman böyle olmadı. Bu da Sayın Öcalan’ın sorunları nasıl çözdüğünü gösteriyor. Devlet aklını başına alsın! Kürt halkı hiçbir zaman geri adım atmadı, bundan sonra da atmayacak.

 Biz 75 kişi, 7 gündür sokak sokak dolaşıyoruz, milyonların adına yürüyoruz. Sayın Öcalan’ın özgürlüğü için sadece Kürt halkı, 4 parça Kurdistan ya da Ortadoğu halkları değil. bütün dünya mücadele ediyor. Herkes Sayın Öcalan’ın düşüncelerinin önemini biliyor. Ancak bu devlet bilinçli olarak anlamak istemiyor. Ancak buradan sesleniyoruz; Kürdistan’ın özgürlüğü ve Türkiye’nin demokrasisi için Sayın Öcalan’ın muhataplığı tanınmalıdır.
Biz Özgürlük Yürüyüşçüleri olarak sadece bu yürüyüşle değil, her şekilde mücadelemizi yükselteceğiz. Birliğin, barışın sesini duyun, bu zulmü ortadan kaldırın.”

 'MÜCADELEYİ BÜYÜTELİM, ABDULLAH ÖCALAN'I ÖZGÜRLEŞTİRELİM'

DEM Parti’nin Cizîr Belediyesi Eşbaşkan Adayı Güler Tunç da "Tecrit tüm toplum ve insanlar üzerinde var. Ama kadınlar üzerinde ayrı bir tecrit uygulanıyor. Çünkü kadın özgürlükçü paradigmasının mimarı Sayın Öcalan’dır. Kadınların özgür bir şekilde toplumu yönetmelerini istemiyorlar. Bundan kaynaklı Sayın Öcalan üzerinde tecrit uygulanıyor. Eğer ki biz kadınlar özgürlüğü istiyorsak, mimarımızı özgürleştirelim ve buna karşı mücadelemizi büyütelim” ifadelerini kullandı.

Özgürlük Yürüyüşçülerinin bir haftadır yollarda olduklarını dile getiren Cizîr Belediyesi Eşbaşkan Adayı Abdurrahim Durmuş ise Cizîr’in abluka altına alınmasına işaret ederek, “Nasıl bir tecrit olduğunu görüyoruz” şeklinde konuştu. Cizîr ve ülkenin üzerindeki kara bulutların artık dağılmasını istediklerini ifade eden söyleyen Durmuş, “Özgürlük Yürüyüşçüleri bu kara bulutları dağıtmaya geldi” dedi.

Konuşmaların ardından Özgürlük Yürüyüşçüleri parti binasına girdi. Barış Anneleri, burada açlık grevindeki tutsaklar için yaptıkları patik ve eldivenlerin yanı sıra İmralı’ya gönderilmek üzere kaleme aldıkları mektupları Özgürlük Yürüyüşçülerine teslim etti.

Parti binasında Cizîr’de soykırımcı saldırılar sırasında şehit düşenler için anma etkinliği düzenlendi.