Özgürlük Yürüyüşçüleri Sêwereg'de: Kürt halkı durdurulamayacak

Amed'den yola çıkan Özgürlük Yürüyüşçüleri, Sêwereg'e vardı. Yürüyüşçüler, "Kürt halkının özgürlüğü durdurulamayacak bir merhalededir. Herkes bilsin ki bu ateş bizi özgürlüğe ulaştıracak" dedi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü için 'Büyük Özgürlük Yürüyüşü' başlatan ve dün Amed'de buluşan siyasetçi ve demokratik kitle örgütü temsilcileri, Riha'nın Sêwereg (Siverek) ilçesine ulaştı. Yürüyüşçüler, ilk olarak 2018 yılında Güney Kurdistan'da kalp krizi sonucu yaşamını yitiren Kürt Siyasetçi İbrahim Ayhan ile 5 Nolu Cezaevi'nde bedenini ateşe veren Mahmut Zengin'in mezarlarını ziyaret etti.  

Anmada konuşan DEM Parti Milletvekili Sezai Temelli, "İbrahim Ayhan bu mücadelede çok önemli bir kişiydi. Onun yaşadıkları bu ülkenin nasıl bir zulüm ve şiddet ülkesi olduğunu hatırlattı. Ona yapılanları unutmayacağız. Uydurma bir kararla milletvekilliği düşürüldü. Kendisi de tecridin kaldırılmasını istedi. Bu ülkeye tecridi, inkarı dayatanlar onun yaşamına mal oldu. Nice İbrahim Ayhan'lar bu şekilde yaşamını yitirdi. İşte bunlar yaşanmasın diye özgürlük yürüyüşü yapıyoruz. Eğer tecrit varsa, hukuk ve demokrasi yoktur. Sayın Öcalan'a uygulanan tecrit aslında Ortadoğu halklarına uygulanıyor" diye konuştu.
Yürüyüşçüler, daha sonra Mahmut Zengin'in kabrini ziyaret etti. Çok sayıda kişi, yürüyüşçüleri "Şehîd namirin" sloganıyla mezarlık girişinde karşıladı. DEM Parti Milletvekili Saliha Aydeniz, "Dörtler, 'Ateşi söndürmeyin harlayın' demişti. 42 yıldır bu ateş büyüdü ve Kürt halkının özgürlüğü durdurulamayacak bir merhalededir. Herkes bilsin ki bu ateş bizi özgürlüğe ve barışa ulaştıracaktır" diye konuştu.

 Anmada mezarlığa karanfiller bırakıldı. Özgürlük Yürüyüşçüleri daha sonra DEM Parti ilçe binasına kadar sloganlarla yürüdü. Yağmura rağmen çok sayıda insan alkış ve sloganlarla yürüyüşe destek verdi.

'YENİ YAŞAMI KURMAK İSTEYEN HERKESE SESLENİYORUZ...'

DEM ilçe binasında önünde konuşan DBP Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, “Bu yürüyüşün sonunda hepimiz için özgürlük var. Bu ülkede uygulanan tecrit Türkiye’nin geleceğini ipotek altına alıyor. Bize Kürt sorunun dayatanlar, dilimizi, kimliğimizi inkar edenlere sesleniyoruz; ‘Bu sorunu bir haftada çözerim’ diyen bir Sayın Öcalan gerçekliği var. Bu sesleniş aynı zamanda devlete, yeni bir yaşamı kurmak isteyen tüm çevreleridir. Dilinden, kimliğinden vazgeçmeyen Kürt halkının haklı taleplerini demokratik bir şekilde çözülmesi için yürüyoruz. Biz, Sayın Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için yürüyoruz. Ülkenin sürüklendiği karanlık atmosferde, ülkede halkları ve inançları karşı karşıya getirenler en çok bizim mücadelemizi biliyor. Bu yürüyüş hepimizin, bu özgürlük de hepimizin olacak. Biz kazanacağız” dedi.

 Yürüyüş “Bimre koletî, bijî azadî” sloganıyla sona erdi. Yürüyüşçülerin sonraki güzergahı olan Hilvan ilçesine doğru yola çıktı.