Şehit gerillanın kimliği açıklandı

İran güçlerinin pususunda şehadete ulaşan gerillanın kimliğini açıklayan HPG, “Dijwar yoldaşımız ideolojik birikiminin yanı sıra güçlü yoldaşlığı, zafere olan derin inancı ve gerilla savaş sanatındaki yetkinliği ile örnek bir Apocu militan oldu” dedi.

HPG Basın İrtibat Merkezi açıklamasında şunlar belirtildi:

“Dijwar Elbak yoldaşımız, 26 Aralık 2023 günü Kotol bölgesinde hareket halindeyken İran güçlerinin pususunda vurulup şehadete ulaştı.

Elbak'ın yetiştirdiği, gerilla saflarına kattığı ve her biri bir efsaneye dönüşen yiğit komutanlarımızdan Mahir, Serbest, Botan, Nûda ve Celal yoldaşlarımız halkımızın öncü sembolleri haline geldiler. Yiğit komutanlarımızın açtığı özgürlük yolu soylu bir geleneğe dönüşüp Kurdistan halkının cesur gençleri tarafından örnek alındı. Bu soylu geleneği örnek alıp Elbak yöresinden özgürlük gerillasına katılan Dijwar Elbak yoldaşımız; yaşamı, duruşu ve savaşı ile özlü bir Apocu militan olmayı başardı. Dijwar yoldaşımız düşmanın halkımıza reva gördüğü baskı, katliam ve soykırım siyasetini mücadele gerekçesi yaparak her anını mücadeleyi büyüterek geçirdi. Bu anlamda özverili bir mücadelenin ve yaşamın sahibi oldu. Ülkemiz Kurdistan’ın birçok bölgesinde mücadele etme şansına ulaşan ve yer aldığı her çalışmada Apocu direniş çizgisinin yılmaz bir neferi olan Dijwar yoldaşımız ideolojik birikiminin yanı sıra güçlü yoldaşlığı, zafere olan derin inancı ve gerilla savaş sanatındaki yetkinliği ile örnek bir Apocu militan oldu.

Dijwar Elbak gibi değerli bir Apocu militanı yetiştiren ve halkımızın özgürlük mücadelesine armağan eden başta değerli ailesi olmak üzere tüm yurtsever Elbak ve Kurdistan halkımıza başsağlığı diliyoruz.

Dijwar Elbak yoldaşımızın kimlik bilgileri şöyledir:

Kod Adı: Dijwar Elbak
Adı Soyadı: Ergin Demir
Doğum Yeri: Wan
Anne – Baba Adı: Şefika – Enver
Şehadet Tarihi ve Yeri: 26 Aralık 2023 / Kotol

Dijwar yoldaşımız Wan Elbak’da yurtsever ve köklü Xanoyî aşiretine mensup bir ailede dünyaya geldi. Küçük yaştan itibaren ailesinden Kürt kültür ve ahlakını edinen yoldaşımız, tüm yaşamında ailesinden aldığı bu kültür ve ahlakı kendisine rehber edindi. Bu nedenle daha erken yaşlarda ailesi ve çevresinde sevilen bir çocuk oldu. Türk devlet okullarında çok fazla okumayan yoldaşımız küçük yaştan itibaren ailesinin geçimine katkıda bulunmak için çalışmaya başladı. Bu nedenle yaşam gerçekliği ile daha çocuk yaşta tanıştı. Tanık olduğu, yaşadığı her olayı kendisine tecrübe edinen Dijwar yoldaşımız, genç sayılabilecek bir yaşta büyük sorumluluklar almaya başladı. Özellikle kaçakçılık gibi tehlikeli bir işte uzmanlaşan yoldaşımız, zaman içinde bu işin kendisine kazandırdığı özelliklerle yetkin bir gerilla olarak mücadele edecektir. Yaşadığı çevrenin gerillanın yoğun etkinlik alanı olması dolayısıyla Kurdistan Özgürlük Gerillası ile tanışma imkanı bulan yoldaşımız, gerillanın yaşam tarzından, halkımız için verdiği mücadeleden etkilendi. Gençlik döneminin başlarında Önderliğimizin esaretine tanıklık eden Dijwar yoldaşımız, özellikle halkımızın Kurdistan’ın ve dünyanın dört bir yanında fedaice Önderliğimizi sahiplenmesi karşısında büyük bir etkilenme yaşadı. Bu nedenle duygusal da olsa Önderliğimize daha o günlerde kopmaz bağlarla bağlandı. Bu süreçten sonra düşman gerçekliğini daha iyi anlamaya başlayan Dijwar yoldaşımız, düşmanın soykırım politikaları karşısında daha duyarlı olmaya başladı. TC devletinin askerliğini yapmak zorunda kalan Dijwar yoldaşımız, askeriyede olduğu süreçte düşmanın Kürt halkına reva gördüğü yaşama bizzat tanık oldu. Soykırımcı Türk devletinin yüzyıllık bir politikası olan Kürt halkını kölelik statüsünde tutma çabasına burada şahit olan yoldaşımızın çelişkileri artmakla birlikte Türk devletine karşı büyük bir öfke duymaya başladı. Askerlikten sonra belli bir bilinçlenme yaşayan Dijwar yoldaşımız sistemdeki mevcut yaşamla da çelişkiler yaşamaya başladı. Yaşanacak yaşamın onurlu olması gerektiğini düşünen yoldaşımız, bunun da ancak özgür bir ülkede mümkün olabileceğinin bilincindedir. Bu anlamda arayışlara başlayan Dijwar yoldaşımız özellikle 2008 yılında Wan’da Kürt annelerine yönelik gelişen düşman saldırısı karşısında düşmana olan öfkesini daha da biledi. Düşmanın yaşlı Kürt kadınlarına reva gördüğü zulmün hesabını mutlaka soracağının sözünü veren Dijwar yoldaşımız, bunun da gerilla saflarına katılmaktan geçtiğinin bilincindeydi. Daha sonra yaşadığı köye yakın bir yerde 6 özgürlük gerillasının bir komplo sonucu şehadete ulaşması ve 2011 yılında da Botan’da bir grup yoldaşımızın kimyasal silahlarla şehadete ulaşması Dijwar yoldaşımız için intikam ve dolayısıyla gerillaya katılma gerekçesi oldu. Bu temelde 2011 yılında gerilla saflarına katılma kararı alan Dijwar yoldaşımız yüzünü Kurdistan dağlarına dönerek gerilla saflarına katıldı.

Gerilla saflarına Qendîl bölgesinden katılan yoldaşımız ilk eğitimini de burada aldı. Aldığı eğitimlerle ilk olarak dağ ve gerilla yaşamına alışan Dijwar yoldaşımız, kendisini eğitmeyi bir ilke haline getirerek sürekli bir gelişme halinde oldu. Kendisini eğittikçe Önderliğimize ve Hareketimize olan duygusal bağlılığını daha da bilinçli kılan yoldaşımız, kendisini askeri anlamda da geliştirerek yetkin bir özgürlük gerillası oldu. Aldığı eğitimlerle düşmanın halkımızı bilinçsiz bırakma politikasının farkına varan Dijwar yoldaşımız, her anında kendisini eğiterek geçirdi. Düşmana en anlamlı cevabın ancak bu şekilde verilebileceğinin farkında olan yoldaşımız, aldığı eğitimleri yaşama başarılı bir şekilde aktarmasını bilerek örnek bir Apocu militan oldu. Gerillaya katıldığı dönemden 2015 yılına kadar Qendîl bölgesinde çalışma yürüten Dijwar yoldaşımız, üstlendiği her çalışmaya büyük bir ciddiyetle yaklaşarak kesin başarıyı hedefledi. Küçük, büyük demeden her çalışmaya koşturan yoldaşımız emekçi ve fedakar özellikleriyle tüm yoldaşlarının saygısını kazandı. Aynı zamanda yer aldığı çalışmalarda halkımızla da iç içe olma şansına sahip olan Dijwar yoldaşımız, ailesinden aldığı terbiye ve edindiği Apocu ahlak sayesinde halkımızın da saygı ve sevgisini kazandı.

Düşman saldırının yoğunlaştığı 2015 yılında daha aktif bir mücadele yürütmek için kendisini ideolojik anlamda geliştirmek isteyen Dijwar yoldaşımız Mazlum Doğan Parti Merkez Okulu’nda eğitime dahil oldu. Burada pratiğinde açığa çıkan eksik yanları tahlil etme imkanı bulan yoldaşımız daha güçlü bir çıkış ve katılım için derinlikli yoğunlaşmalar yaşadı. Yaşadığı güçlü yoğunlaşma, ulaştığı iddia ve kararlılık düzeyi ile Metîna bölgesine geçen Dijwar yoldaşımız, burada gelişen düşman saldırılarına karşı gerçekleştirilen birçok eylemde yer alarak dönem görevlerine layıkıyla sahip çıktı. Bu süreçte çeşitli sağlık sorunları yaşamasına rağmen mücadelesinden taviz vermeyen yoldaşımız, güçlü iradesi ile Apocu militanlığın en iyi örneklerinden oldu.

Yeni dönem gerilla taktik ve tarzında yetkinleşerek, düşmanın halkımıza yönelik soykırım saldırılarını kırmak ve halkımızın özgürlüğünü sağlamak isteyen Dijwar yoldaşımız bu amaçla Mahsum Korkmaz Askeri Akademisi’nde eğitime dahil oldu. Eğitim sürecine yaptığı katılımla yeni dönem gerilla taktiklerinin tüm detaylarıyla anlaşılması ve Demokratik Modernite Gerillacılığı’nın her boyutuyla kavranabilmesi için büyük bir emeğin sahibi oldu. Yürüttüğü tartışmalarla yoldaşlarının da daha fazla bilinçlenmesini sağlayan Dijwar yoldaşımız, yaşamın her anında hep ön açıcı pozisyonda oldu. Aynı zamanda güçlü yoldaşlığı, saf yüreği ve dürüst katılımıyla tüm yoldaşlarının örnek aldığı Apocu bir militan oldu. Sanat alanındaki yetenekleriyle bulunduğu her ortamda yoldaşları için moral kaynağı olan Dijwar yoldaşımız hesapsız ve tereddütsüz militanlığın örneklerinden biri oldu.

Eğitim sürecinde ulaştığı yoğunlaşma düzeyi ile en zorlu görevlere kendisini hazırlayan yoldaşımız, birçok önemli çalışmada yer alarak içerisinden geçtiğimiz tarihi sürecin görev ve sorumluluklarını yerine getirmeyi başardı. Bulunduğu her alan ve çalışmada kendisini başarıya adayan Dijwar yoldaşımız; yüksek temposu, moralli katılımı ve emekçi kişiliği ile en zorlu çalışmaların üstesinden gelmeyi başardı. Bu nedenle birlikte yaşadığı ve çalıştığı her bir yoldaşının saygısını kazanan Dijwar yoldaşımız, her zaman aranan bir Apocu militan oldu. 26 Aralık 2023 günü Kotol bölgesinde hareket halindeyken İran güçlerinin pususuna giren Dijwar yoldaşımız burada şehadete ulaştı. Yoldaşları olarak Dijwar yoldaşımızın bizlere devrettiği halkımızın özgürlük mücadelesini onun şahsında tüm şehitlerimize layık olmanın bilinciyle zafere taşıyacağımızın sözünü veriyoruz.”