Özgürlüğe aşık bir militan: Şehit Raperîn Reşîd

Son nefesine kadar düşmana ağır darbeler vurarak şehitler kervanına katılan Raperîn Reşîd, gerillaya katıldığı andan itibaren emeğin ve dürüstlüğün sembolü oldu.

RAPERÎN REŞÎD

YPJ savaşçısı Raperîn Reşîd, şehadetinin 9. yıl dönümünde ailesi tarafından Adana’da anıldı.

Anma sırasında şehit ailesi, Raperîn için şu konuşmayı yaptı: “Dil yetim, dil eksik kalıyor senin adının yazıldığı her satırda. Yazmak özgürleştirir diyordun, yazamadığım her özlemin tutsaklığındayım şimdi. Bugün sessizce bir köşede oturup öylece anılarımızı yokluyorum. Biraz kahkaha, biraz hüzün hissettiren derin bir duygusallık sarıyor bedenimi. Yokluğunu sığdıramadığım odamda adını dilime nakşediyorum ve türkülere bulanmış sesini dinliyorum. Raperîn... Doğanın tüm güzelliklerini gözlerinde barındıran kadın. Sarı mekaplı, patika yolcularının özgürlük türküsü, gökyüzü maviliğinin umut ışığı. Çok zaman oldu değil mi yıldızları utandıralı.”

Sêrtli yurtsever bir ailenin çocuğu olarak Adana’da dünyaya gelen Hasret Aydoğan, Botan kültürüyle büyür. Botan bölgesi özgürlük mücadelesi tarihinde her zaman önemli bir rol oynamıştır. Bu da şehit Hasret Aydoğan’ın Kurdistan Özgürlük Hareketi’ni yakından tanımasını sağlar. Anlamlı bir yaşam arayışında olan Hasret Aydoğan, kendisine tek bir hedef seçerek 2012 yılında gerilla saflarına katılır. Henüz genç yaşta dağlara sevdalanan Hasret Aydoğan YJA Star gerillası olduktan sonra Raperîn Reşid ismini alır. Artık dağa gitme hayalini gerçekleştiren Raperîn Reşid’in asıl amacı, başta kadınlar olmak üzere Kürt halkının özgürlüğünü sağlamak olur. Bu temelde mücadelesini güçlendirmek adına her alanda yaşama aktif bir şekilde katılır. YJA Star'lı Raperîn, Kurdistan dağlarına gittiğinde en çok kadın gerillaların yaşamından etkilenir.

Halkın fedakar ve kahraman savaşçısı olabilmek için kendini her anlamda geliştiren Raperîn Reşid, özgürlük sembolü şehit gerillaları tanır ve onların çizgisini esas alır. İşgalci Türk devletinin Efrîn’e yönelik saldırılarının ardından 2015 yılında Efrîn’e YPJ savaşçısı olarak gider. Raperîn Reşid, işgalci düşmanın saldırıları karşısında kahramanca savaşarak 13 Mart 2015 yılında şehitler kervanına katılır.

Kod Adı: Raperîn Reşid

Adı ve Soyadı: Hasret Aydoğan

Anne ve Baba adı: Kadriye-Ali

Doğum Yeri: Adana

Doğum Tarihi: 1995

Katılım tarihi: 2012

Şahadet yılı: 2015