Şêladizê ayaklanması ardından gözaltı furyası

Türk devletinin sivilleri hedef alan bombardımanlarına karşı protesto eylemlerine katılanlara KDP’ye bağlı asayiş güçleri, gözaltı operasyonları başlattı. Aralarında gazetecilerin olduğu onlarca kişi gözaltına alındı.

23 Ocak’ta Türk devletinin Deraluk’ta 4 sivili katletmesine tepki olarak, Cumartesi günü bir Türk üssünü basan Şêladizê halkı, gözaltı operasyonlarının hedefi oldu. Türk devletinin saldırılarını meşrulaştıran açıklamalarda bulunan KDP’li Bölge Başbakanı Neçirvan Barzani’nin eylemcilerin cezalandırılacağı yönündeki tehdidi ardından KDP asayişi harekete geçti.

Pazar günü, Şeladizê ayaklanmasına katıldıkları gerekçesiyle onlarca kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında Tevgera Azadi’nin Behdinan sorumlusu Mela Emin Oremari, iki aktivist ve NRT televizyonu Duhok sorumlusu gazeteci Guhdar Zêbarî da bulunuyor. Sivil aktivistler Bedel Berwarî ve Salih Rêkanî’de Duhok’taki evlerine yapılan baskınlar sonucunda gözaltına alındı.

NRT TV’nin Duhok Ofisi de Pazar günü akşam saatlerinde kapatıldı.

Şêladizê ve Duhok’taki eylemcilerin gözaltına alınmasına ve NRT ofisinin kapatılmasına karşı imza kampanyası başlatıldı. Kampanyaya gazeteciler, akademisyenler, aydın ve yazarlar katıldı. Toplanacak imzalar Birleşmiş Milletler, Irak Hükümeti ve Cumhurbaşkanlığı ile Kürdistan Bölgesi Parlamentosuna sunulacak.

Kampnaya metninde şu ifadeler yer aldı:

“Toplumun farklı oluşumları olarak Behdinan, Dıhok ve Süleymaniye’deki yurttaşların gözaltına alınması ve Dıhok’taki NRT’nin ofisinin kapatılmasına karşıyız. Kampanya sonuçlarını gerekli yerlere teslim edeceğiz. Gözaltına alınanların bir an önce bırakılmasını istiyoruz, basına yönelik engellemelere son verilmesini istiyoruz. Bütün tarafları Kürdistan Bölgesi ve Irak yasalarına uymaya çağırıyoruz. Behdinan bölgesinde gerçekleştirilen eylemler yurttaşların yasal hakkıdır. Bölgedeki yurttaşlar Türkiye gibi işgalci bir devlete karşı ayağa kalktı. Halkımız değil, askerler yasaları ihlal ediyor. Türk askerleri Kürdistan Bölgesi topraklarına yerleşmiş ve her gün halkımızı katlediyorlar.”