Şengal’de ‘Özgür Önderlik, özerk Şengal’ mesajı

Şengal’de bir araya gelen Êzidî ve Arap binlerce kişi, “Önder Apo’nun fiziki özgürlüğü ile Şengal’in özerkliğini kesinleştireceğiz” mesajını verdi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik Uluslararası Komplo’nun 25’inci yıl dönümü, Şengal’de kitlesel bir yürüyüşle protesto edildi.

Şengal’in Kersê nahiyesinde gerçekleşen yürüyüş, Kersê’de bulunan Şehit Gênco kontrol noktasında başlayıp Önderlik Bahçesi’ne kadar devam etti.

Yürüyüşte Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterleri ile, üzerinde “Kes nikare roja me tarî bike” (Güneşimizi kimse karartamaz), “Bê Serok Jiyan Nabe” (Önderliksiz yaşam olmaz), “Rêber Apo îradeya me ya siyasî ye” (Önder Apo siyasi irademizdir) ve “Bi azadiya fizîkî Rêber Apo, emê xweseriya Şengalê mîsoger bikin” (Önder Apo’nun fiziki özgürlüğü ile Şengal’in özerkliğini kesinleştireceğiz) pankartları taşındı.

Yürüyüşe öncülük eden Arap ve Êzidî gençler, ‘Gençlik Öcalan’ın fedaisidir’ sloganını attı.

Önderlik Bahçesi’ne ulaşan kitle adına açıklamalar yapıldı. Şehit Aileleri Kurumu adına Neam İlyas, 15 Şubat’ı kara bir gün olarak tanımladıklarını ifade ederek şunları söyledi: “15 Şubat, kara bir gün olmakla birlikte tüm ezilenlerin ve özgürlük talep edilenlerin soykırıma tabi tutulmak istendiği bir gündür. Önder Apo, 25 yıldır ezilenlerin hakkını savunduğu için esir tutuluyor. Şengal halkı olarak Önder Apo’nun özgürlüğünü kendi özgürlüğümüz olarak değerlendiriyor ve Uluslararası Komplo’yu kınıyoruz” dedi.

TECRİDİ ŞENGAL HALKININ DİRENİŞİYLE KIRACAĞIZ

Şengal Demokratik Özerk Meclisi Eşbaşkanı Nayif Şemo, şöyle konuştu: “Tecridi kırarak Önder Apo’ya olan vefa borcumuzu ödemek istiyoruz. ABD ve İsrail istihbaratları bir komplo ile Önder Apo’yu Türkiye’ye teslim etti. Bu komplo, kara bir tarihi temsil ediyor. Bizler bu tarihi iyi biliyoruz, ancak bizler bu tarihin bizden sonraki nesillerce de öğrenilmesini istiyoruz. Bizler, birlik ve beraberliğimizi güçlendirerek Önder Apo’nun fiziki özgürlüğünü sağlayabiliriz. Bizler, Şengal halkının geliştireceği direnişle tecridin kırılacağına inanıyoruz.”

FİKİRLERİNİN DÜNYAYA YAYILMASINA ENGEL OLAMADILAR

Êzidî Kadın Özgürlük Hareketi (TAJÊ) adına konuşan Dayê Şemê Remo ise, eylemlerinin, kendilerini yok etmek isteyen düşmana en büyük cevap olduğunu kaydederek, şunları belirtti: “Bizler, 15 Şubat’ı kara bir gün olarak tanımlıyoruz. Bu komplodan sadece Türk devleti sorumlu tutulamaz. Bu komplo uluslararası güçler tarafından namertçe gerçekleştirildi. Önder Apo’ya karşı geliştirilen komplo, Şêx Seîd’lere karşı geliştirilen komplodan kopuk değildir. Şêx Seîdlerden sonra Kürtlerin bir daha başkaldırmamalarını istediler. Yeni bir önderin doğmasını istemediler. Türk devleti, yalan ve hileleriyle Şêx Seîd’i idam etti. Komplo ile birlikte aynı şeyi Önder Apo’ya yaşatmak istediler. Önder Apo, kendisini fiziken hapsedebileceklerini ancak fikirlerinin dünyaya yayılmasına engel olamayacaklarını ortaya koydu. Önder Apo’nun fiziki özgürlüğünün sağlanması, ezilen tüm halkların zaferi olacaktır. Aynı şekilde bu özgürlük Türk devleti ve uluslararası güçlerin de yenilgisi anlamına gelecektir.”

Arap Meclisleri adına konuşan Hasan El-Taib de, Uluslararası Komplo’yu kınayarak tecridin kırılması ve Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün sağlanması için mücadeleyi büyütme çağrısında bulundu.