Şengal Genel Meclisi ilan edildi

Şengal sakinleri, 3 Ağustos 2014’teki soykırım saldırılarının dördüncü yıldönümünde Şengal Genel Meclisi’ni ilan etti.

Êzidî Gençleri Birliği (Yekîtîya Cîwanên Êzidî-YCÊ) üyesi gençlerin Perşembe gecesi Şengal dağında başlattıkları meşaleli yürüyüş bu Cuma günü de kitlesel katılımla devam etti. DAİŞ çeteleri tarafından dört yıl önce gerçekleştirilen soykırım saldırılarının yıldönümünde yapılan anma çerçevesinde Amûd Bölgesi’nden Serdeşt Kampına doğru saatlerce yürüyen gençler sabah saatlerinde kampa vardı.

Burada düzenlenen etkinlikte, Şengal’de bulunan Êzidî Demokrasi ve Özgürlük Partisi (PADÊ) , Êzidxan Kadın Özgürlük Hareketi (TAJÊ), YCÊ ve Şengal Kurucu Meclisi yetkilileri ve Serdeşt Kampındaki Êzidîlerin yanı sıra HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, Süryanice’de “Mezopotamya” anlamına Bêt Nahrên Partisi Sorumlusu Yusuf Yakup ile Kuzey Suriye ve Musul’dan gelen Süryani, Asuri ve Keldani heyetler de yer aldı.

Toplanan kitle, “Fermanı unutmayacağız” ve “Êzidî gençlerin örgütlülüğü ve mücadelesi ile fermanın intikamını alacağız” yazılı pankartların arkasında oluşturulan kortejler halinde yürüyüşe geçti.

DAİŞ’in elinden kurtulmuş olan kadın ve çocuklar, yakınları halen DAİŞ’in elinde esir olanlar, daha önce Şengal’den göç edip, tekrar geri dönenler yürüyüşün en ön saflarında yer aldı.

Yürüyüş sırasında kitlenin güvenliği ise YBŞ, YJŞ ve Asayiş Güçleri tarafından sağlandı.

Katliamda esir düşen kadın ve çocukların fotoğraflarının yanı sıra Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterleri, YBŞ ve YJŞ bayraklarının taşındığı yürüyüşte, “Bimre îxanet (Kahrol ihanet)”, “Bijî Serok Apo” sloganları ile KDP’ye dönük tepkiler ifade edildi.

Şengal Demokratik Özerk Meclisi yerleşkesi önüne varan kitle burada katliamda hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulundu. Daha sonra, PADÊ adına yapılan konuşmada, Êzidîlerin artık özgür bir halk olduğu ve diğer kesimler ile de birlikte yaşamaya hazır olduğu belirtildi.

HDP Batman Milletvekili Felaknas Uca, DTK, DBP, HDP adına yaptığı konuşmasında Şengal halkının yalnız olmadığını, Kürdistan’ın dört parçasının Êzidîlerin yanında olduğunu kaydetti. Uca, bugüne kadar 73 fermandan geçirilen Êzidîlerin ser verip, sır vermediğinin ifade ederken, hiçbir zaman DAİŞ’in yaptığı bu insanlık dışı uygulamaları unutmayacaklarını vurguladı. Uca, esir olan kadın ve çocuklarının kurtarana kadar mücadele edeceklerini sözlerine ekledi.

Êzidîlerin birlikteliğini sağlaması gerektiğine de vurgu yapan Uca, “Bu fermanın tanınması için birçok girişimimiz oldu, ancak olumsuz yanıt verildi. Tüm dünya bu soykırıma sessiz kaldı, buna göz yumdu. Sadece biz birbirimize sahip çıkabiliriz. Bunun için birlikteliğimizi ve mücadelemizi yükseltmemiz lazım. Onların elinde bulunan kadınlarımızı kurtarana kadar durmayacağız” dedi.

Bêt Nahrên Partisi Sorumlusu Yusuf Yakup, Êzidîlerin acılarına yabancı olmadıklarını belirterek, Süryanilerin de bin yıllardır katliam ve soykırımdan geçirildiğini hatırlattı. Yakup, şöyle konuştu: “Ferman günü bir Êzidî arkadaşım beni aradı ve etraflarının sarılı olduğunu söyledi. Bir fermandan geçirildiklerini anlattı ve bunu dünyaya duyurmamı istedi. Ben de bazı yerleri arayarak, bu durumu söyledim. BM’den bir kişiye söylediğimizde ise; ‘Bu bizi ilgilendirmez’ diye cevap verdiler. Bu durum dünyanın da bu fermana göz yumduğunu gösteriyordu. Onlara kardeşlerimize yetişemedik. Şimdi bir araya gelme fırsatı bulduk. Artık bu tür durumların olmaması için birlikte olacağız.”

Konuşmaların ardından bölgede yaşayan Êzidîler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler ve Şii Arap halkların temsilcilerinden oluşan Şengal Genel Meclisi'nin kuruluşu ilan edildi.