Şengal Meclisi: Koridor resmi olarak açılmalı

Şengal Demokratik Özerk Meclisi, koridorun resmi bir protokolle açılması gerektiğini belirtti.

Şengal Demokratik Özerk Meclisi (MXDŞ), Irak güçlerince kapatılan 'Rojava-Şengal İnsani Koridorunu'nun tepkilerin ardından fiili olarak açılmasına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

“Êzidî toplumu tarihi bir süreçten geçiyor. 'Rojava-Şengal İnsani Koridorunu’nun Irak güçleri tarafından kapatılmasının ardından Şengal halkı çadır kurup, günlerdir eylemlerini sürdürüyor" denilen açıklamada, şöyle devam edildi:

'KORİDOR BÜYÜK ÖNEMDE'

"Halk, insani koridor kapatılmaması için Irak hükümetinden resmi bir protokolle açılmasını istiyor. Koridor halkımız için çok önemli. Halkımızın güvenle gelip gittiği; sağlık, yaşam ihtiyaçlarını karşıladığı bir yoldur. Katliam sırasında da binlerce Êzidînin kullandığı bir yoldu. Şengal-Rojava arasındaki bu insani koridor olmazsa gidiş gelişler tamamen kopar.

Şengal Meclisi olarak, Başûrê Kurdistan’a giden yolların bizim için güvenli olmadığını iyi biliyoruz. Irak hükümeti ‘Irak DAİŞ çetelerinden temizlendi’ şeklinde açıklamalar yapabilir ama biz şüpheyle yaşıyoruz. DAİŞ’in Irak bölgelerine her gün saldırıları oluyor. Başûrê Kurdistan Şengal arasındaki kapı açık olabilir. Ancak biz Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin yaklaşımını da yakından tanıyoruz. Onlarca insanımız gidiş geliş yaparken tutuklandı. Gençlerimize, halkımıza baskı kuruldu."

TOPLUMA ÇAĞRI: UYANIK OLUNMALI!

Şengal Demokratik Özerk Meclisi, açoıklamasının sonunda da şöyle dedi:

"Bütün Êzidî toplumuna çağrımız; kirli planlara karşı uyanık olsunlar. Şengal ve Başûrê Kurdistan arasındaki kapı açıldığı gün, topraklarımıza hava saldırısı yapıldı. İnsanlarımız şehit oldu. İnsani koridor kapatıldı. Bu plan KDP, Türk devleti ve Irak Hükümeti’nin ortak planıydı. Bizler Êzidî toplumunun iradesi,  güçlenmesi, örgütlenmesi için mücadeleyi büyüteceğiz.”