Şengalliler PADÊ ile seçimlere gidiyor

Irak’ta 12 Mayıs’ta öngörülen parlamento seçimleri yaklaşırken Şengal’de heyecan artıyor. Êzidî Demokrasi ve Özgürlük Partisi (PADÊ) ilk kez 2 adaylar seçimlere giriyor. PADE, “iradene oy ver” slogan ile seçmenlerden oy istiyor.

Irak ve Güney Kürdistan’da 12 Mayıs’ta gerçekleşecek olan seçimler, Şengal halkı için tarihi bir önem taşıyor. Şengalliler ilk kez kendi iradeleri ile seçimlere katılacaklarını söylüyorlar. Êzidî Demokrasi ve Özgürlük Partisi (PADÊ), 169’uncu listeden 2 adayla Meclis’e doğru yürüyor.

Êzidîler bugüne kadar 74 defa soykırım saldırıları ile karşı karşıya kaldı. Bu büyük katliamlardan her biri “ferman” olarak adlandırılıyor. En son 3 Ağustos 2014’te Şengal’e yönelik DAİŞ çetelerinin düzenlediği saldırılar soykırım girişimi olarak tanındı. Bu saldırında binlerce kişi katledildi, kaçırıldı. Kadınlar ve kız çocuklar köle pazarlarında cinsel köle olarak satıldı. Onbinlerce kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Bu bölge uzun yıllar boyunca sürekli ayrımcı politikaların da mağduru oldu. 2003’te Saddam rejiminin devrilmesinden sonra da, gelişme yönünde ekonomik ve siyasi projeler bu bölgeye uğramadı. Yasal haklarına rağmen, kendi iradeleri ile adaylarını belirleyemedi. Êzidî adıyla kurulan partiler de hizmet için değil, çıkarlarının peşine düştü. Önceki adaylar muhtarlar ve aşiret liderleri tarafından belirlendi. Halk bu tartışmaların içinde yer almadı. DAİŞ’in soykırım saldırılarına kadar da bu böyle sürdü. Saldırılar karşısında halka sırtını dönerek ilk kaçanlar da yine, halkın temsilcileri olduğunu söyleyenler oldu.

Şengal’de gerillanın müdahalesiyle başlayan direniş ve oluşturulan öz savuna birlikleri ile DAİŞ çetelerinin yenilgiye uğratılarak kentten temizlenmesi ardından Şengalliler için yeni bir sayfa açıldı.

Kentte siyasal, toplumsal ve ekonomik anlamda yeni örgütlenmeler kuruldu, demokratik öz yönetim ilan edildi. Bu direniş ve yeniden inşa sırasında kurulan PADÊ, Şengal’de büyük bir sempatiye sahip. Hizmetleri nedeniyle halkın desteğini alan PADÊ, bu seçimlere 169’uncu listeden iki aday göstererek giriyor. Sloganı “iradene oy ver”. Adayları, Simêr Derwêş Xelef El-Şêx ve Xwedêda Mirad Reşo Pîso. PADÊ’nin çıkardığı adaylar 3 Ağustos fermanında halkın arasındaydı. Halkla iç içe olan ve sorunları ile yakından ilgilenen PADÊ, bu nedenle yoğun bir destek ve sempati topluyor. Seçimlere henüz haftalar kalırken, Şengalliler bu kez Meclis’te temsil edilmeye hazırlanıyorlar.