Şenyaşar ailesi davası: Mahkemenin adil kararme iradesi yok

Şenyaşar ailesine yönelik saldırıya ilişkin açılan davanın Meletî’de görülen duruşmasında, 6 yıldır tek kişilik hücrede tutulan Fadıl Şenyaşar'ın tahliyesi reddedildi ve bir sonraki duruşma 7 Haziran'a ertelendi.

14 Haziran 2018'de Riha'nın Pirsûs (Suruç) ilçesinde AKP eski Milletvekili İbrahim Halil Yıldız'ın koruma ve yakınları tarafından gerçekleştirilen katliamda, Şenyaşar ailesine yönelik yaşananlarla ilgili 4'ü tutuklu 30 sanıklı dava, Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Elazığ Cezaevi'nde 6 yıldır tutuklu bulunan Fadıl Şenyaşar ile diğer sanıklar SEGBİS aracılığıyla duruşmaya katıldı. 

Duruşma öncesi Ankara'da adalet nöbeti tutan aile üyeleri, mahkeme binası önünde protesto düzenledi.

Duruşmada, tanıkların ifadelerinin ardından savcı, Şenyaşar ve diğer sanıkların tutukluluklarının devamı yönünde görüş bildirdi. Tutuklu sanıklardan Enver Yıldız ve Mekail Şimşek tahliye talep etti ancak mahkeme reddetti.

Fadıl Şenyaşar, uzun süreli tutukluluğuna tepki göstererek adalet talep etti. Fadıl Şenyaşar, "Ben olayı bertaraf etmek için olay başlattıktan sonra işyerine gelerek 2-3 el ateş ettim. Haksız yere 6 yıldır tek kişilik hücrede tutuluyorum. Yakalanmayan sanıklar var, yeterli araştırma inceleme yapılmıyor. Gerekli araştırmalar yapıldığında gerçekler ortaya çıkacaktır. Biz 30 yıllık esnafız kimsenin hakkını yemedik. Tahliyemi istiyorum" dedi.

Aile avukatları da uzun tutukluluk süresinin aşıldığını belirterek Şenyaşar'ın tahliyesini istedi. Ancak mahkeme, tutukluluk hallerinin devamına karar verdi ve duruşmayı 7 Haziran 2024'e erteledi.

Duruşma sonrası aile ve avukatlar adliye binası önünde basın açıklaması yaparak karara tepki gösterdi. Avukatlar, delillerin sunulmadığını ve adaletin sağlanmadığını belirtti. Şenyaşar ailesi, adalet arayışlarını sürdüreceklerini vurguladı.

DEM Parti Milletvekili Ferit Şenyaşar “Kardeşimin yaptığı eylemler ‘meşru müdafaa’ kapsamındadır. Buna rağmen 6 yıldır tek kişilik hücrede tutuklu. Bugün adliye binası önünde nöbet tuttuk ve mahkeme salonuna girmedik. Çünkü mahkeme heyetinin adil bir karar verecek iradesi yok. Annem ile birlikte Ankara'da Adalet Bakanlığı önünde Adalet Nöbeti'mizi sürdüreceğiz” diye konuştu.