Ağır hasta tutsak Erbey’e tecrit işkencesi

Ağır hasta olmasına rağmen Buca Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ne sürgün edilen ve tek kişilik hücrede tutulan Mehmet Erbey’in, sürekli ağır tecrit altında olduğu baskı ve işkenceye maruz kaldığı belirtiliyor.

CEZAEVLERİNDE İŞKENCE

Wan’da 2009 yılında “örgüt üyesi” olduğu iddiasıyla tutuklandıktan sonra 25 yıl hapis cezası verilen ve şu anda İzmir Buca Cezaevi’nde tutulan Mehmet Erbey, cezaevinde yaşanılanları kardeşi Rojda Erbey’ye yaptığı telefon görüşmesinde anlattı.

ERBEY’E SÜRGÜN İŞKENCESİ

Abisi Mehmet Erbey’in durumunu Tekirdağ’da bulunan koğuş arkadaşının ailesi tarafından haber verildiğini belirten Rojda Erbey, 28 Şubat’ta da kendisi ile telefonda iletişime geçtiğini söyledi. Mehmet Erbey’in Tekirdağ’dan İzmir Buca’ya 10 saatte ring aracıyla getirildiğini ve çok zorlu geçen bir yolculuk yaşadığını ifade eden kardeşi, kendisinin zaten araba yolculuklarda rahatsız olduğunu ringin çok dar ve havasız olması nedeniyle abisinin çok büyük zorluk çektiğini vurguladı.

‘ABİM SÜREKLİ İŞKENCEYE MARUZ KALIYOR’

Abisinin sürgün edilmesine ilişkin cezaevi yönetiminin kendilerine bilgi verilmediğini söyleyen Erbey, “Yaşanan sürgünden herhangi bir şekilde haberimiz olmadı. Bunun üzerine Mersin İHD ve ÖHD’ye başvuruda bulunduk. Yapılanlar bu ne hukuka, ne ahlaka ne insanlığa sığar. Zaten abim Düzce’den Tekirdağ’a 6 ay önce sürgün edilmişti. Tekirdağ’da ona sürekli baskı, işkence ve hücre cezaları veriyorlardı. Sürekli ona farklı muamele yapıldığını, işkenceye maruz bırakıldığını söylüyordu” dedi.

‘TEK KİŞİLİK HÜCREDE TUTULUYOR’

Yaşanan bu hukuksuzluklar için yetkili mercilere müracaat etmelerine rağmen hiçbir sonuç alamadıklarını dile getiren Erbey, “15 yıldır cezaevinde. Abim bana, cezaevleri koşullarının ağır olmasından ötürü mide sorunu, böbreklerinde sürekli taş olması, bel fıtığı, ayak sorunu, gittiği her cezaevinde fiziki işkenceye maruz kalmasından kaynaklı vücudundan hasar olduğunu belirtti. Şu anda Buca Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tek başına bir odada kalmaktadır” şeklinde konuştu.

‘KENDİSİNE AĞIRLAŞTIRILMIŞ TECRİT UYGULANIYOR’

Abisinin kaldığı odanın havasız ve küçük olduğunu söyleyen Erbey, şöyle konuştu:  “Abim, sadece 2 saat havalandırma hakkı tanınmakta, hiç kimseyle iletişim kuramıyor her şeyi tek, kütüphaneye 1 saat çıkma hakkı var. Yani tek başına kalıyor. Görüşe gidildiğinde tek başına çıkarılıyor. Telefon da görüştüğümüzde kendisine, tecrit uygulanmakta olduğunu söyledi. Ailesi olarak sağlık sorunundan endişe duyuyor ve bu yapılan insanlık dışı muameleyi kabul etmeyip koşulları düzeltilene kadar tüm başvurularımızı yapıp, ses olacağız. Ayrıca sadece abim Mehmet Erbey değil, o cezaevinde bulunan 27 arkadaşın koşulları ağırlaştırılmış tecrit ve kabul edilemeyen koşullar altındalar. Onlara ses olmaya devam edeceğiz.”