AKP, ekonomik krizin faturasını halka ödetiyor

Hakkari'de kaçak elektrik bahanesiyle halka yüksek elektrik aidatı yazan devlet, ekonomik kriz faturasını halka ödetmeye başladı.

Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın savaş politikaları sonucu ülkede yaşanan ekonomik kriz, Hakkari’de yeni oyunlara ve yolsuzluklara kapı açtı. Halkın parasına göz diken devlet elektrik sayaçlarını evlerden söküp direklerin tepesine dikti. Kaçak elektrik bahanesiyle halka yüksek elektrik aidatı yazan devlet, ekonomik kriz faturasını halka ödetmeye başladı.

Türkiye’de kaçak elektrik sıralamasında birinci sırada İstanbul, Trabzon, Konya gibi Batı illeri gelmesine rağmen AKP, elektrik bedelini Kürt halkına ödetiyor. AKP hükümeti, başta Hakkari olmak üzere tüm Kürdistan illerine ekonomik ambargo uyguluyor. Hakkari’de sınır kapıları kapatarak ticareti yasaklayan AKP, ardından da yayla ve meraları yasaklayarak hayvancılık ve tarımı bitirmeye çalışıyor.

ELEKTRİK FATURALARI 5 KATINA ÇIKTI

Yaşanan ekonomik kriz nedeniyle Hakkari’de işsizlik yüzde 50’nin üstüne çıktı. İş imkanı olmadığı için yüzlerce genç başka illere gitmek zorunda kalıyor. Son bir yıl içinde Hakkari şehir merkezi, tüm mahalleler ve köylerde bulunan elektrik sayaçları evlerden alınarak, direklerin başlarına dikilmeye başlandı.

Daha önce 40 ile 50 lira arasında değişen elektrik faturaları, direklerin başlarına alınması ile birlikte 4 veya 5 katına çıktı. Vangölü Elektrik Dağıtım (VEDAŞ) görevlileri, Hakkari’de sayaçlara bakmadan fatura kesmeye başladı. Halka kesilen yüksek faturalar nedeniyle tepki gösteren yurttaşlar, Türkiye’de yaşanan ekonomik krizin bedelinin kendilerine ödetilmeye çalışıldığını söyledi.

SAYAÇLAR DİREKLERİN TEPESİNE ÇIKARILDI

Boş evlere bile yüksek fatura geldiğini ifade eden bir Hakkarili, devletin bu uygulamasının hırsızlık olduğunu belirterek tepkisini şu sözlerle dile getirdi: "Daha önce elektrik sayaçları evlerin içindeydi. Her ay görevliler gelip fatura keserlerdi. Bizlere yazılan fatura miktarı en fazla 50 liraydı. Ama son dönemlerde kaçak elektrik bahanesiyle sayaçları direklerin başına çıkarttılar.

Sayaçlar direklerin başına alındıktan sonra, merkezden otomatik olarak ve sayaçlara bakmadan yüksek faturalar kesmeye başladılar. Bizim evimiz köyde, kışın eve hiç gitmiyoruz. Buna rağmen elektrik kullanmadığımız halde yüksek faturalar kesiliyor. Hakkari’de her türlü baskı ve ekonomik ambargo uygulayan AKP, şimdi de cebimizde olan paraya göz dikmeye başladılar. Bu yollarla bizi soymaya çalışıyorlar. Ekonomik krizin faturasını bize ödetmeye çalışıyorlar."