Alman polisi içindeki bir Nazi hücresi deşifre edildi

Almanya’nın Frankfurt kentindeki polis birim içinde örgütlenen bir Nazi hücresi deşifre edildi. 5’i hakkında soruşturma açılan polislerin NSU davası avukatlarından Seda Başay Yıldız’a tehdit faksı gönderen kişiler olabilecekleri belirtiliyor.

Seda Başay Yıldız, Almanya'da 2000-2007 yıllarında 9’u göçmen ve bir kadın polisi 10 kişiyi öldüren Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) davası avukatlarındaydı. Bir dönem Almanya’nın gündemini işgal eden NSU’nun 2000 yılında katlettiği Enver Şimşek'in ailesinin avukatlığını yapan Yıldız’a geçtiğimiz Ağustos ayında faks yoluyla bir ölüm tehdit gönderilmişti.

“NSU 2.0” imzalı hakaret içerikli mektubunda Yıldız “Küçük kızının kafasını keseriz” şeklinde tehdit edilmişti. Mektupta Yıldız’ın açık adresi ve diğer özel bilgileri de yer alması ise dikkat çekmişti. Avukat Yıldız’ın başvurusu sonrası yapılan incelemede söz konusu faks gönderilmeden kısa bir sürece Frankfurt’taki bir polis karakolunda gereksiz yere Yıldız’ın kimlik bilgilere bakıldığı ortaya çıktı.

SAVCILIK SORUŞTURMAYLA YETİNDİ

Bunun üzerine soruşturma genişletilirken, Frankfurt polisi içindeki bir Nazi hücresi de deşifre edildi. Bir grup polisin bir mesajlaşma uygulaması üzerinden sürekli birbirlerine Nazi selamı, Gamalı Haç ve Hitler’in fotoğrafları ile yabancı düşmanı içerikli yazılar gönderdikleri tespit edildi. 1’i kadın 5 polis memuru hakkında polis birimleri disiplin soruşturması başlatırken, savcılık ise "anayasaya aykırı sembolleri kullanmak" suçlamasıyla dava açtı.

“Frankfurter Allgemeine Zeitung” gazetesinde yer alan bir habere göre Yıldız’ın kimlik bilgilerine kimin baktığına yönelik yapılan inceleme sırasında söz konusu polisler şans eseri tespit edildi. Alman medyasına konuşan Yıldız ise soruşturmanın suç duyurusu ardından başlatıldığını söyledi. Şimdiye kadar çok tehditler aldığını ancak bunları çok ciddiye almadığını belirten Yıldız şu bilgileri verdi:

“Bu kez kızımın adı ve ev adresim yazıldı. Bu yüzden ilk defa suç duyurusunda bulundum. Kişisel bilgileri öğrenip yazanların devlet memuru olabileceğini suç duyurusunda belirttim.  Emniyet birimiyle ikinci kez görüştüğünde polisler hakkında başlatılan soruşturmanın yaptığım suç duyurusundan sonra gerçekleştiği aktarıldı.”

Soruşturma kapsamında söz konusu polislerin evlerine de baskınlar yapıldığı, cep telefonları ile bilgisayarlarına el konulduğu öğrenildi. Basına sızan ilk bilgilere göre soruşturma birimleri polislerin evinde birçok suç kanıtı buldu, ancak ayrıntılar verilmedi. Söz konusu polislerin görevleri kısa süreliğine durdurulurken, Frankfurt emniyet müdürlüğü ise basının ısrarlı girişimlerine karşı şimdiye kadar hiçbir açıklama yapmaması dikkat çekti.

SOL PARTİ MECLİSTE ÖZEL OTURUM İSTEDİ

Nazi yanlısı bir hücrenin şimdiye kadar neden deşifre edilmediği konusunda Alman muhalefeti sert eleştiriler yöneltirken, Hessen Eyaleti’nde grubu bulunan Sol Parti skandalın bütün ayrıntılarıyla ortaya çıkması için harekete geçti. Önümüzdeki Çarşamba günü Hessen Eyalet Meclisi’ndeki İçişleri Komisyonu’nda skandala ilişkin bir oturumun yapılması için Sol Parti grubu başvurunda bulundu.

Eyalet meclisindeki Sol Parti Grubu Başkanı Janine Wissler, Frankfurt polisi içerisinde örgütlü sağcı yapılanmaya ilişkin cevabı verilmeyen birçok sorunun bulunduğunu belirterek şu soruya derhal yanıt verilmesini istedi: “Eyaletin İçişleri Bakanı Peter Beuth ne zamandan beri polis içindeki bu sağcı ağdan haberdardı ve neden meclise hiçbir bilgi verilmedi?”