Almanya’nın Erdoğan’ı kurtarmak için planı mı var?

Merkel hükümetinin ortağı SPD’nin lideri Nahles’in tarihinin ciddi ekonomik krizlerinden birini yaşayan Türkiye’ye yardım edebileceklerini ima etmesi üzerine muhalefet partileri “Hangi şartlarda Türkiye’ye yardım edilecek?” sorusunu yöneltti.

Türk devletiyle ekonomik ve siyasi alanlarında ciddi ilişkileri bulunan Alman devletinin Dolar ve Euro karşısında eriyen Türk Lirası’nı kurtarmak için son günlerde girişimlerini arttırdığı gözleniyor. Son olarak dün Merkel hükümetinin ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD)’in Genel Başkanı Andrea Nahles, Almanya’nın Türkiye'ye yardım edebileceğini ima eden sözler sarf etmişti.

Alman basınına konuşan Nahles, Erdoğan'la yaşanan siyasi anlaşmazlıklardan bağımsız olarak federal hükümetin Türkiye'ye yardım edilmesini gerektiren bir durumun ortaya çıkabileceğini söylemişti. Türkiye'nin göz ardı edilecek bir NATO ülkesi olmadığını savunan Nahles Türkiye'nin ekonomisinin istikrarlı olmasının herkesin çıkarına olduğunu açıkça ifade etmişti.

‘YARDIM PLANI ŞEFFAF OLMALI’

Geçtiğimiz Nisan ayında SPD’nin başına geçen Nahles’in sözleri Almanya’da muhalefet cephesinde “Erdoğan rejiminin kurtarılması için federal hükümetin bir planı mı var?” tartışmasını başlattı. Özellikle Hür Demokratlar Partisi (FDP) ve Yeşiller Partisi temsilcileri Hangi şartlarda Türkiye’ye yardım edilecek?” sorusunu yöneltiyorlar.

Yeşiller Partisi Eş Başkanı Annalena Baerbock “Hiçbir şekilde şartsız ve koşulsuz Türk hükümetine yardım edilmemeli” çağrısını yaptı. Türkiye’ye yeniden demokrasi ve hukuk devleti ölçülerine dönülmesi halinde mali yardımların yapılması gerektiğini belirten Yeşiller lideri “Türkiye’deki insanlara siyasi anlamda verilecek destek zaten ekonomi anlamına da gelecek” diye konuştu.

FDP’li parlamenter Alexander Graf Lambsdorff de benzer bir çağrıda bulanarak, federal hükümetin Türkiye’ye olası bir mali yardımında şeffaf olmasını istedi. Der Tagesspiegel gazetesinin bugünkü sayısına konuşan FDP’nin dış politika uzmanı Lambsdorff, SPD lideri Nahles’in sözlerinin hiçbir şekilde anlaşılmadığını belirterek şunları söyledi:

“Türkiye’de hür vatandaşlık hakları Erdoğan tarafından ayaklar altında alındığı sürece ve Alman vatandaşları haksız yere cezaevinde olduğu sürece mali yardım mevzusu gündeme bile gelmemeli. Federal hükümet böyle bir yardımı yapıp yapmayacağını, şayet yapacaksa hangi şartlarda planladığını kamuoyuna açıklamalı.”

CSU: BİZE DEĞİL, IMF’YE GİDİN

Merkel’in liderliğindeki CDU’nun kardeş partisi Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) cephesinde de Nahles’in sözlerine itirazlar yükseliyor. Bayern Eyaleti’nin CSU’lu Maliye Bakanı Albert Füracker, Türk hükümetine “Bize değil, IMF’ye gidin” yönünde bir çağrı geldi. SPD lideri Nahles’in yardım etmesi önerisine sert şekilde karşı çıkan Füracker “böyle bir yardım tavsiye bile edilemez” şeklinde konuştu.

Bayern’de yayınlanan “Münchner Merkur” gazetesine konuşan CSU’lu politikacı borçlarını ödeme zorluğu çeken ülkelere Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) yardım ettiğini belirterek, adres olarak IMF’yi gösterdi.

Der Spiegel de yeni sayısında Maliye Bakanı Olaf Scholz ile Erdoğan rejiminin Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak arasında geçtiğimiz Perşembe günü gerçekleşen telefon görüşmesinde de IMF konusunun gündeme geldiğini yazmıştı. Scholz’un Albayrak’a “IMF’nin yardım paketlerine başvurun” önerisinde bulunduğu ve bu konuda onu ikna etmeye çalıştığını ifade edilmişti.