Amed'de de konut satışları düştü

Kürdistan’da son dönemlerde emlakçılık sektörü kriz yaşıyor. Amed’de yıllık konut sayısı 10 binden 3 bine kadar düştü.

Amed'de aldığı evin kredisini ödeyemeyenlerin sayısı çoğalıyor. Kayapınar'da bile evlerin çoğu ya satılık ya da kiralık.

AKP hükümeti, seçim öncesi inşaat sektöründe yaşanan durgunluğun önüne geçmek için konutta yüzde 18 uygulanan KDV'yi yüzde 8’e çekti, tapu harcı oranı binde 20’den binde 15’e düşürdü. Daha sonra devlet bankalarına talimatla yüzde 1.25-1.35 bandında olan konut kredi faizi 0.98’e kadar çekildi. Yine talimatla Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER), İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) ile Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) peşin ve kredili alımda 15 Mayıs-15 Haziran tarihleri arasında yüzde 20 indirim uygulanacağını açıkladı. Peşinat oranı da yüzde 20’den yüzde 5’e çekildi.

Bankaların açıkladığı faiz oranı, uygulamada yüzde 0.98'de kalmıyor. 100 bin liralık bir kredi alana en az 3 sigorta yapılıyor. Bankaya en az 8 bin liralık masraf ve sigorta primi bırakılıyor. Böylece kredi 1.5'e yaklaşıyor.

YAPI İZİNLERİ AZALDI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ilk çeyrek "Yapı İzin İstatistikleri" raporuna göre; belediyeler tarafından verilen yapı ruhsatlarının 2018 yılının ilk üç ayında bir önceki yıla göre, bina sayısı yüzde 23,5, yüzölçümü yüzde 32,9, değeri yüzde 19,8, daire sayısı yüzde 41,9 oranında azaldı.

NİSAN'DA DA DÜŞTÜ

Türkiye genelinde konut satışları, 2018 Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,9 oranında azaldı. İpotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 35,6 oranında azalış gösterdi. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 27,1 olarak gerçekleşti. İlk defa satılan konut sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,6 azaldı. Toplam konut satışları içinde ilk satışın payı yüzde 46,1 oldu. İkinci el konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,1 azalış gösterdi.

AMED'DE YÜZDE 60 GERİLEDİ

Mehmet Bütüner, Amed’in Kayapınar ilçesinin Metropol semtinde 8 yıldır emlakçılık yapıyor. Son üç yıldır Amed’de emlak piyasasında yüzde 60 gerileme olduğunu belirten Bütüner, "Bağlar ilçesinde 2014-2015 senesinde konut sayısı 10 bin iken 2018’e kadar konut sayısı 3 bini geçmedi. Bir emlakçı ayda 4 veya 5 adet konut satışı yaparken şimdi ayda ya da iki ayda bir tane konut satabiliyor” dedi.

380 ESNAF KEPENK İNDİRDİ

Bütüner'e göre; savaş süreci, OHAL, KHK'larla ihraçlar, TL'nin değer kaybı etkili oluyor. 380 esnaf kepenk indirdi.

HÜKÜMETE GÜVEN YOK

Amed’ın Yenişehir ilçesinden 7 yıldır döviz alımı-satımı ve kuyumculuk yapan Kadir Denizhan, alım gücünün düşmesiyle işlerin durduğunu, istikrarsızlık ve hükümete olan güvensizlik nedeniyle de parası olanların işlemlerden uzak durduğunu savundu.