Amed Newrozu'nda tutsaklar selamlandı, Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü haykırıldı

Halkın akın ettiği Amed Newrozu’nda Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü haykırıldı, tutsaklar selamlandı.

Amed’de, yüz binlerin doldurduğu Newroz meydanından Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a özgürlük talepleri yükseliyor. Sabahın erken saatlerinden bu yana Newroz Parkı’na akın eden gençler ve kadınların doldurduğu meydanda, “Bijî Serok Apo”, “Bê Serok Apo”, “PKK halktır, halk burada” sloganları yankılanıyor.

Diyarbakır Emniyeti’nin sahne ile meydan arasında ördüğü 5 metre yüksekliğindeki tel örgüleri aşan gençler, zafer işaretleri ve sloganlarla, İmralı tecridine, hasta tutsakların ölüme terk edilmesine öfkesini ve isyanını haykırıyor.

“Newroz ateşini bedeninde yakan Çağdaş Kawa Mazlum Doğan’ın direnişiyle sizleri selamlıyorum” diyerek sözlerine başlayan Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuk Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD FED) Eşbaşkanı Safiye Akdağ, İmralı tecrit sistemi üzerinde durdu. Akdağ, “Faşist cuntanın bugünkü temsilcisi AKP-MHP, Esat Oktay’ın işkence yöntemlerini, Adalet Bakanlığı eliyle sürdürüyor” dedi.
Hasta tutsakların ölüme terk edildiğini, sürgünlere maruz kaldığını, tutukluların infazlarının yakıldığını dile getiren Akdağ, “Gün yok ki tutuklular sürgün edilmesin. Her gün yeni tiplerle cezaevleri açılıyor. Tutuklular tek kişilik hücrelerde tutuluyor. Bu uygulamalar, hiçbir hukukta yer almıyor” ifadelerini kullandı.
Depremlerde on binlerce insanının yaşamını yitirdiğini hatırlatan Akdağ, “Depremlerde de cezaevlerinde baskılar devam etti. Yüzlerce hasta tutuklu ölüm noktasına geldi. Adalet Nöbeti’ni sürdüren anneler, hiçbir cevap alamadı. Annelerin çığlığı, hasta tutukluların bırakılmasıydı. Siyasi tutukluların özgürlüğüne kavuşmasıydı” şeklinde konuştu.
Amed 5 Nolu Cezaevi’nde başlayan serhildanın devam ettiğini dile getiren Akdağ, “Tutsaklar, Mazlum Doğan ruhuyla direniyor. Bir kez daha tüm tutsakları buradan selamlıyoruz, Newroz bayramını kutluyoruz. Hasta tutuklulara yönelik kirli uygulamalar, onlarca ölüme yol açtı. Cezaevleri, ölüm evlerine dönüştü. Garibe Gezer’in şahsında bütün zindan şehitlerini anıyoruz. Zindan direnişi büyüyor, yaşasın zindan direnişi, yaşasın zindan direnişi” diye konuştu.  
Konuşmaların ardından “Hasta Kadın Mahpuslara Özgürlük için 1000 Kadın” oluşumunun, Güney Kurdistan'dan Kurdistan Emekçi Partisi’nin, Kurdistan Demokratik Toplum Hareketi’nin, Kürdistan Demokratik Ulusal Birlik Partisi’nin Newroz mesajları okundu.

MIZRAKLI: ÖZGÜRLÜĞÜ MÜJDELEYECEKSİNİZ

Görevi gasp edilen ve 9 yıl hapis cezası verilen Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı da Edirne F Tipi Cezaevi’nden Amed Newrozu’na mesaj gönderdi.
Mızraklı, "Bir yanımızda ağıtlar, tamamlanmamış yaslar bir yanımızda güven, umut, kararlılık ama önümüzde aşılması gereken zorlu patikalar var. Bütün bunları taşıyacak ve aşacak olan dayanışmamız, örgütlülüğümüz ve birliğimiz olacak. Yüzyılın alacaklısı, mazlumu ve mücadelecisi olan bizler direnişle, onurla, alnı açık olarak bugünlere geldik. Yarınları özgürlük, eşitlik, demokrasi, adalet ve barışın coğrafyası, ülkesi ve dünyası yapabilecek düşünce ve inanca sahibiz" dedi. Mızraklı, "Kawa’nın evlatları ülkeye özgürlük ve onurlu barışı müjdeleyeceksiniz. Newroz ateşleri yüreklerimizde daim, yolumuz açık ve aydınlık olsun" mesajını da verdi.