Amed ve Batman'da Abayay ile Tekdağ için buluşuldu

Amed ve Batman'da, devlet güçlerince katledilen Gazeteci Çetin Abayay ile Mehmet Tekdağ için buluşuldu.

 

AMED

İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi ve kayıp yakınlarının “Kayıplar Bulunsun, Failler Yargılansın” şiarıyla düzenlediği oturma eyleminin 523’üncüsü, dernek binasında yapıldı. İnsan hakları savunucuları, kayıp yakınları ve CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun katıldığı eylemde katledilenlerin isimlerin fotoğraflarının yer aldığı pankart açıldı.  

Eylemde konuşan İHD Yöneticisi Av. Hasan Yalçın, devletin failleri cesaretlendirdiğini ve yeni kayıp vakalarının ortaya çıkmasına yol açtığını ifade etti. 

Yalçın, Geçmişle Yüzleşme ve Hakikatleri Araştırma Komisyonları’nın kurulmasını istedi.

CHP’li vekil Sezgin Tanrıkulu ise, yaptığı konuşmasında “kayıp yakınlarının adalet arayışının İstanbul’da bir sokağa, Diyarbakır’da ise bir derneğe sıkıştırıldığını” ifade etti.

Böyle bir fotoğrafın Türkiye’de demokrasinin, adaletin ve özgürlüklerin olmadığının göstergesi olduğunu söyleyen Tanrıkulu, “Cumartesi Anneleri Diyarbakır’da, Cizre’de, Yüksekova’da şiddete başvurmadan, sessiz bir şekilde yaslarını ve adalet arayışlarını 25 yıldır devam ettiriyorlardı. Ancak İstanbul’da 700’üncü haftadan sonra Galatasaray Meydanı, Diyarbakır’da ise Koşuyolu Parkı yasaklanmış durumda. Bu tablo, AKP yarattığı bir tablodur. Adaletin ve hukukun olmadığı bir tablodur. Zorla kaybettirme politikası bir derin devlet politikası olarak Adalet ve Kalkındırma Partisi tarafından devralınmıştır ve sürdürülüyor maalesef. Yoksa Cumartesi Anneleri’nin bu çığlığına, adalet arayışına bu baskı uygulanmazdı” dedi.

Ardından Ankara Etimesgut’ta gözaltına alındıklarını belirttiği 41 ve 43 yaşlarındaki iki kişiden 4 gündür haber alınamadığını belirten Tanrıkulu,  devlet güçlerine, Cumhuriyet Başsavcılarına ve İçişleri Bakanı’na seslenerek, iki kişinin akıbeti hakkında kamuoyuna bilgi verilmesini istedi.

Eylemde Mehmet Tekdağ’ın ablası İffet Tekdağ da konuştu. 1993 yılında işe gitmek için evden çıkan kardeşi Mehmet Tekdağ’ın silahlı saldırıya uğraması sonucu yaralanıp, hastaneye kaldırıldığını ancak ameliyata alınmasının engellenmesi üzerine yaşamını yitirdiğini belirten İffet Tekdağ, “Eğer kardeşim ameliyata alınsaydı belki kurtulurdu” dedi. 

BATMAN

Batman’da ise, İHD Şubesi öncülüğünde kayıp yakınları 429’uncu kez kayıplarının akıbetini sormak için bir araya geldi.

İHD Şubesi'nde yapılan eyleme HDP Batman Milletvekilli Ayşe Acar Başaran, Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) üyeleri de katıldı. "Kayıplar Bulunsun, Failler Yargılansın" pankartının açıldığı eylemde, bu hafta Mayıs 1992’de düzenlenen silahlı saldırıda yaşamını yitiren Özgür Halk Dergisi Batman Temsilcisi Çetin Abayay'ın failleri soruldu. 

Şube Kayıplar Komisyonu Üyesi Zeki Tangüner, Özgür Halk Dergisi Temsilcisi olması nedeniyle defalarca gözaltına alındığını belirttiği Abayay'ın katledildiği silahlı saldırıyı şöyle anlattı: “29 Temmuz 1992 günü saat 19.30'da evine giderken saldırıya uğradı. İkisi 18-19 yaşlarında, biri 25 yaşlarında olan üç saldırgan, daha sonra Çetin Abayay'ın yanındaki arkadaşına da ateş etmek istedi ama silahları tutukluk yapınca kaçtılar. Kurşunlanarak ağır yaralanan Çetin Abayay, Batman Devlet Hastanesi’ndeki ilk müdahalenin ardından kaldırıldığı Diyarbakır Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde 30 Temmuz günü saat 10.00'da yaşamını yitirdi. Abayay'ın bugüne kadar failleri bulunmadı.” 

Tangüner, "Biliyoruz ki susmak kaybedenleri cesaretlendiren politik bir tercihtir, susmayacağız. Adalet ve hakikat arayışımızda ısrarcı olacağız" dedi.