Amedli kadınlar 8 Mart mitinginde buluştu: Bijî berxwedana Efrînê

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlamaları için yöresel kıyafetleriyle bir araya gelen kadınlar, Efrîn'deki direnişi de selamladı. Rehin tutulan eş başkanlar da mitinge mesaj gönderdi.

Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP) öncülüğünde ‘Vardık, Varız, Var olacağız’ şiarıyla Amed’in 5 Haziran Meydanı’nda 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü mitingi düzenlendi. Sabah saatlerinde miting meydanına gelmeye başlayan kadınlar, miting alanındaki 'güvenlik araması' nedeniyle saatlerce giriş kapılarında bekletildi. Mitingin yapılacağı alana akın eden kadınlar saat 12.00’da içeriye alındılar. Alana slogan ve zılgıtlar eşliğinde giren kadınlar, sık sık ‘Bijî berxwedana Efrînê’, ‘Jin, jiyan, azadî’, ‘Bijî 8’ê Adarê’ sloganlarını attılar.

Mitinge HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Amed milletvekilleri Feleknas Uca ve Sibel Yiğitalp de katıldı.

ÖZBEK: KÜRT KADINI İKİ KAT SALDIRI ALTINDA

‘Şiddete, tacize, tecavüze, çocuk istismarına son’, ‘Jin xweza ye dest nedin xwezayê’, ‘Hebûna jinê hebûna jiyanê ye’ pankartlarının asılı olduğu mitingin açılış konuşmasını Tertip Komitesinden Gülşen Özbek yaptı.

Özbek, “Her an direniş halinde olan dünyanın her yerindeki kadınları selamlıyoruz” dedi. Özbek, konuşmasına şöyle devam etti: “Kürt kadını bugün iki kat saldırı altındadır. İyi biliyoruz ki nerede savaş ve talan varsa orada ilk yönelinen kadındır. Ama sistem kadına karşı açtığı savaşta her gün güç kaybediyor. Kadınlar bu güçlerini erkek egemen zihniyetiyle savaşarak aldılar. Kadının rengi özgür hayatın rengidir. Kadının olmadığı her yer eksiktir. Biz kadınlar onurlu barışın sürdürücüsü olacağız ve savaşa ‘Hayır’ diyoruz.” Özbek, konuşmasını Jin TV’nin yayına başlamasını selamlayarak bitirdi.

BULDAN: ERDOĞAN İKİYÜZLÜ

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Amedli kadınları selamladı. Buldan, şöyle konuştu: "Özgürlük ve demokrasi uğruna yaşamını yitiren tüm kadın yoldaşlarımı saygı ve minnetle anıyorum. Bugün kadınların eşitlik ve özgürlük mücadelesinin bu coğrafyada nasıl baskıya maruz kaldığını biliyoruz. Ama kadınlar tüm baskılara rağmen özgürlük ve eşitlik mücadelesini her gün meydanlara çıkarak sürdürüyor. Bu mücadele asla sekteye uğramamalı. Biz kadınların özgürlük ve eşitlik mücadelesi verirken bu ülkeyi yönetenlerin kadına yaklaşımını gördük. Bu ülkenin cumhurbaşkanının dün grup toplantısı yaparken ne kadar ikiyüzlü bir tutum içinde olduğunu gördük. ‘Annelerinizin ayaklarının altını öpün’ diyor. Biz annelerimizin ayaklarının altını öpüyoruz ama biz Berkin Elvan’ın, Ceylan Önkol’un, Uğur Kaymaz’ın ve Taybet Ana’nın ayaklarını da öpüyoruz. İşte bu yüzden diyoruz ki bu ülkenin iktidarı kadınların gününü kutlamasın. Bu iktidar Efrîn’e savaş açarken oradaki çocukların annelerin vebalını aldığını bilmelidir.”

'KADINLARDAN KORKUP REHİN ALIYORLAR'

Türkiye’de siyaset yapan partilerin kadına karşı yaklaşımlarının ortada olduğunu söyleyen Buldan, şunları kaydetti: “Bakın bizim de kadına karşı yaklaşımımız burada. Hiçbir şekilde yolsuzluklara adı karışmayan Gültan Kışanak’ı buradan selamlıyorum. Ayla Akat ve diğer kadın tutsaklarımızı selamlıyorum. Onlar kadınlarımızın siyasetinden korktular. Onun için onları rehin aldılar. Ama onlara söz veriyoruz. Onların mücadelesi bizim mücadelemizdir ve en kısa zamanda tüm zindanları boşaltacağız.”

“Biz kadınca mücadele veriyoruz, mücadelemiz kadın özgürlük mücadelesidir” diyen Buldan, konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Tüm kadınlarımızı birlikte başarmaya çağıyoruz. Biz yıllarca ölümler ve sürgünler gördük. Ama bundan sonra bu ülkeye barışı getireceğiz. Özellikle Amed gibi bir yerde kadın yoldaşlarımın daha coşkulu olmasını istiyorum. Direne direne kazanacağız. Yolunuz ve yolumuz açık olsun”

ATASOY: KADINLAR YAŞAMI DEĞİŞTİRİYOR

Mitingde konuşan KESK Kadın Sekreteri Gülistan Atasoy ise, alandaki tüm kadınların 8 Mart’ını kutlayarak, “8 Mart özgürlüktür, barıştır, dayanışmadır” dedi. Atasoy şöyle devam etti: “Kadınlara saldırarak sistemlerini devam ettirmek istiyorlar. Çünkü kadınlar bu mücadelenin en önünde yer alıyorlar. Kadınların yaşamı değiştiren ve dönüştüren gücünden korkuyorlar. Her gün tacizci, tecavüzcü yeni yasalar çıkarıyorlar. Kadınlar emeklerine ve mücadelelerine sahip çıkarak bu saldırıları püskürtebilir. Biz yerde mücadeleye devam etmeliyiz. Tüm kirli politikalarını örtmek için savaşa başvuruyorlar. Ama biz asla barıştan vazgeçmeyeceğiz. 10 Ekim’de Ankara’da katledilen arkadaşlarımıza barış bayrağını düşürmeyeceğimizin sözünü vermiştik. Bu sözü tutmaya devam edeceğiz. Bizi kimliksizleştirenlere karşı ‘Vardık, varız, varolacağız’ diyoruz.”

REHİN TUTULAN EŞ BAŞKANLARDAN MESAJ

Mitingde rehin tutulan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ve Amed Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak’ın mesajı okundu. Mesajda yaşamın erkek egemenliği ile yürümeyeceği vurgulanırken, şunlar belirtildi: “Efrîn başta olmak üzere tüm direniş alanlarında olan kadınlar selamlıyoruz. 8 Mart’ta özgürlükleri elinden alınmış kadınlar ellerini birleştirmeli. Kadınların kararları o kadar büyük ki sınırlanmayacaktır. Amed’den Efrîn’e, Şengal’den İstanbul’a kadar kadınlar direniyor.”

Zindandaki DTK Eş Başkanı Leyla Güven’in de mesajı okundu. Güven’in mesajında şunlar yer aldı: “Tüm direnişçi kadınlar adına tüm kadınlarımızı selamlıyorum. Bugün kirli bir savaş var. Ama Ortadoğu’daki kadınların direnişi gösterdi ki kadınlar, Önderlikleri olmadan yaşayamazlar. Biz Saraların ardıllarıyız. Şu çok iyi bilinsin ki Amed ve Mahabad ne ise Efrîn de odur. Çünkü bizler aynı topraktanız. Herkesin 8 Mart’ını kutlarım. Jin, jiyan azadî!”

Miting Sur Ritim Grubu, Nurcan Değirmenci ve Mizgin Tahirî’nin sahne aldığı şarkı ve halaylarla devam etti.