Anneler Günü eylemleri: Tecrit kalkana kadar direnişteyiz

Tutsak anneleri, Anneler Günü nedeniyle Şırnak, İzmir, Adana Mardin gibi birçok kentte alanlara çıkarak, Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle eylem gerçekleştirdi.

ŞIRNAK

Şırnak'ın İdil ilçesinde, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride karşı açlık grevinde olan tutsak anneleri ve çok sayıda Barış Anneleri Meclisi üyesi, Anneler Günü dolayısıyla açıklama yaparak, yol kapattı. Beyaz tülbent takan annelerin elmenine HDP'li Belediye Eşbaşkanı Songül Erden de katıldı.

HDP İlçe Örgütü binası önünde yapılan açıklamada konuşan tutsek annesi Hane Babat,  "Bütün anneler zindandakilere destek versin ve bu tecrit kalksın. Biz de çocuklarımıza sarılabilelim” dedi. 

Anneler daha sonra alkış ve zılgıtlarla bir süre yürüyerek, yol kapattı. Eylem, "Jin, jiyan, azadî" ve "Bijî berxwedana zindanan" sloganlarıyla sona erdi.

MARDİN

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde de Barış Anneleri Meclisi üyeleri ve tutsak anneleri, Özgürlük Meydanı’nda bir araya geldi. HDP Milletvekili Tuma Çelik ve çok sayıda HDP'li de eyleme katıldı. Anneler, ellerindeki karanfillerle bir süre alkış ve zılgıtlar eşliğinde yürüyerek, sık sık “Bijî berxwedana zindanan” sloganı attı. Polislerin slogan atılmaması yönünde uyarıda bulunduğu eylemde, anneler kadınlara karanfil vererek, açlık grevi eylemlerine destek talebinde bulundu.

Annelerin eylemleri yürüyüşün HDP ve DBP Kızıltepe ilçe örgütü binalarının bulunduğu işhanının önünde son buldu.

İZMİR

İzmir'de de Barış Anneleri Meclisi öncülüğünde bir araya gelen kadınlar, Anneler Günü'ne ilişkin açıklama yaptı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Örgütü önünde ellerinde karanfillerle bir araya gelen anneler, “Anneler Günü’nü kutlamıyoruz, çocuklarımızın yaşatılmasını istiyoruz” dedi. 

Barış Annesi Abide Bayram, “Bu tecrit kaldırılmadan çocuklarımız yeniden yaşama kovuşmadığı sürece Anneler Günü’nü kutlamayacağız” diye konuştu.

İzmir HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Semra Uzunok ise “Leyla Güven şahsında cezaevlerinde tecride karşı başlatılan açlık grevlerinde direnenlere selam olsun. Onlar kardeş barış için de bir ülke için bedenlerini açlığa yatırmış durumdalar. Bu annelerin ve onların çocuklarının sesini taleplerini duyun” dedi.  

Eylem zılgıt ve sloganlarla sona erdi.

ADANA 

Adana’da da çocukları açlık grevinde ve ölüm orucunda olan tutsak anneleri, gül dağıttı. Eylem öncesi, polis, zırhlı araçlarla ve yüzlerce çevik kuvvetle Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana İl binasını ve İsmet İnönü Parkı’nı ablukaya aldı. Binada, aralarında HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Kongresi (HDK), HDP Adana İl Kadın Meclisi, HDP Adana İl Gençlik Meclisi ve Çukurova Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUAYDER) yönetici ve üyelerinin de bulunduğu çok sayıda kişi İsmet İnönü Parkı’na geçmek istedi. Ancak bina girişini kapatan polis kitleye izin vermedi. 

Polisin engellemelerine rağmen kitle parka geçerek, açıklama yaptı.

Annelerden Nejla Kocaman, tutsakarın onurlu bir direniş sergilediğini belirterek, “Sessizlik ölüm getirir. Binlerce çocuğumuz cezaevlerinde ölümle pençeleşiyor. Evimizde duramıyoruz. Bizi kovsanız da her gün alanlarda olacağız” dedi. Türkan Şimşek ise, tutukluların sesi olmak için alanlarda olduklarını ve talepleri yerine getirilene kadar alanlarda olacaklarını vurguladı

URFA 

Öcalan’ın üzerindeki tecridin son bulması için açlık grevinde olan tutukluların yakınlarının Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa İl Binasında başlattığı nöbet eylemi 2’nci gününde. Anneler Günü dolayısı HDP İl binasından Ahmet Bahçıvan İl Merkezi önüne kadar başlarına taktıkları beyaz tülbentler ile “Bijî Berxwedana Zindanan” sloganları eşliğinde yürüdü.

Burada yapılan açıklamanın ardından anneler “Bijî Berxwedana Zindanan” sloganları eşliğinde HDP İl binasına kadar yürüyüş gerçekleştirdi.       

ANTEP 

Antep’te çocukları cezaevinde açlık grevinde olan anneler Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle açlık grevinde olan çocuklarına sahiplenmek için bir araya geldi. HDP Şahinbey İlçe Örgütü’nde düzenlenen buluşmaya HDP İl Eşbaşkanı Sultan Bayındır’ın yanı sıra çok sayıda anne katıldı. Buluşmada Eşbaşkan Bayındır, Gebze Kadın Kapalı Cezaevinde 23 Mart tarihinde Öcalan üzerindeki tecridi protesto için yaşamına son veren Ayten Beçet’in annesi Fatma Beçet’e çiçek vererek anneler gününü kutladı.